Ärevushäire kahtlus 11.01.22 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere. Laskusin kõrge stressitaseme tõttu depressiooni, kuigi algul ei tahtnud seda endale tunnistada. Perearst määras KKT, mis kuu ajaga asja paremaks ei teinud - asi läks paraku kehvemaks ja kirjutati siis välja Elicea. Pärast 8 nädalat avaldab ravim lõpuks ka mõju, kuid seda vaid energiataseme tõusu ja veidi suurema sotsiaalsuse näol. Olen ka omaltpoolt teinud mõtetega tööd ja 3-4x nädalas trenni. Paraku pole ärevus kuhugi kadunud. Kuna mul on alati olnud probleeme lõõgastumisega ja olen üle 10a tundnud ülakõhus veidrat pinget ja mind vaevab üleliigne higistamine, siis kahtlustan üldistatud ärevushäiret. Perearst ei lükanud kahtlust ümber.
Kas tegu võib olla üldistatud ärevushäirega? Hetkel doos 20mg. Kui kaua peaks ravimiga jätkama, enne kui saab otsustada, et see ei leevenda ärevust? Kas ärevushäirega võib kaasneda ka anhedoonia?

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Stressi teket on rohkem kui seda praeguse elukorralduse juures maandate. Sellest tuleneb nii depressioon kui ka ärevushäireid. Ravim Elicea (Estsitalopraam) on hea antidepressant, aga sellest üksi ei aita.
Minu kogemus - ravimite mõju on 1/10, 9/10 on harjutused, töö- ja koduelu prioriteedid paika panna, kehaline aktiivsus teile vajalikul määral. Relax harjutused. Sirvige/lugege raamatut "Ennet psühhiaater" 2021, leiate endas ja enda tegevustes veel hulga kasutamata tervenemise reserve.
AD-st üksi ei piisa.
Probleem on lahendatav, 9/10 võimalusi on kindlasti vaja kasutada.
Head harjutamist,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

ärevus ja depressioon kuna muutsin elustiili tervislikuks

Mul on kahtlus, et ajukeemia on paigast ära, kuna sai pikka aega joodud, suitsetatud, narkootikume aeg-ajalt tarvitatud. Nüüd ei ole juba 6 kuud midagi tarvitanud ja ainult tervislikult elanud, kuid tekkinud ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Asi loksub ise paika tervislikult elades, aga veelgi parem on teda aktiivselt "loksutada" terviseradadele.
1. Uni, puhkus ja sellega seonduv. Puhkus taastab jõu!
2. Kehaline treening (jõukohane), ...

Loe edasi

Lapsesaamine ärevushäirega inimesega

Minu küsimus puudutab seda, kas lapsesaamine ärevushäirega mehega on hullumeelne? Kui suur on võimalus, et selline asi geneetiliselt lapsele edasi kandub?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Diagnoosi paneb arst, ärevushäire diagnoosi psühhiaater. Ärevushäire on ravitav. See ei ole pärilik haigus. Kui ravi tehtud, siis on teil ju kõrval ilma ärevushäireteta elukaaslane ja siis seda küsimust ...

Loe edasi

Ärevushäire

Tere! Kas peaks pöörduma psühholoogi või psühhiaatri poole?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Oleneb millises astmes e tugevuses. Kujutle ristkülikut diagonaaliga ja siis tekib kaks kolmnurka: üks on see ärevushäire kolmnurk ja kui seda on vähe, siis saab psühholoogilisest lähenemisest abi. Kui ...

Loe edasi

ärevuhäired?

Tere!

Mul on viimasel ajal olnud 2 korda mingisugune ärevushäire või paanikaseisund.
Olen 23 a noor mees, elan iseseisvalt, käin tööl, lõpetan ülikooli. Päris palju asju korraga, mille ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1. Tõõ- ja puhkerežiim korda.
2. Alkoholile 3-4 kuud täieline ei.
Kui edasi selliselt "jukerdada", siis ärevushäire kindlasti tuleb ja kollitab.
Veelgi hullem, selliselt enda tervist ...

Loe edasi

Ärevushäire ravi

Olen tarvitanud Remeron 15 poolteist kuud ärevushäire raviks.Kogu selle ravi vältel on pea nagu vati sees ja esineb ka kergelt pearinglus.Kuidas on võimalik määrata kas minu selline seisund on tingitud ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Inimesi on 50 kg raskusi, 60...110 kg. Tabletike on aga 15 mg. Järeldus - leida endale sobiv annus. Teie puhul annust veidi vähendada - leida sobib annus.
Olete tubli, et harjutusi teete.
Igast ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: