Isa "salapärane" haigus annab nüüd ka minul tunda 22.02.12 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 30aastane naine ja terve oma elu näinud kõrvalt oma isa salapärast haigust, mis "keeravat nagu kruustangidega" ta sisikonda ja soolikaid, mis on ühenduses tema peaga ja ajuga, kus miski nagu krutib ja pigistab, ei lase normaalset elu elada. Mõnikord kirjeldab nagu satikaid kõhus, kõik on kinni "kititud" jne jne. Sulgeb end iga natukese aja tagant oma tuppa ja "sureb" seal vaikselt, ei suuda perega normaalseid suhteid hoida, sest peamine jututeema on juba aastakümneid tema haigus ja see, et ta sureb varsti ära. Ta on läbi käinud kõikvõimalikud arstid, eest ja tagant ja keskelt läbi valgustatud, vereproovid, koeproovid...ja nii aastakümneid. Nüüd on tal küll leitud eesnäärme suurenemine, mis teeb veel lisavalu, kuid see ei olevat siiski see. Kui mõni arst julgeb nimetada sõna "psühhosomaatiline" hakkab ta naerma ja vihastab, et mida nemad teavad.
Umbes 5 aastat olen tundunud väga imelikke tundeid ja valusid ka oma kehas: pidev "põlemistunne" peas ja silmades, naha, luude ja liigeste tundlikkus, halva enestunde seos vale toitumisega?, väsimus ja jõuetus ja tahtmatus midagi teha. Halb enesetunne kaob enamasti siis, kui tegelen millegi põnevaga, lähen sõpradele külla, otsin tööd, vms, kuid muul ajal on halb enesetunne kõikehõlmav ja meeletult väsitav.
Sama olen täheldanud ka isa juures. Kui ta räägib millestki põnevast, püüab kala või istub sõbra pool ja võtab pitsi viina, on ta vägagi elav ja rõõmus ning unustab oma probleemi seniks kuni peab pöörduma tagasi rutiini.
Need kokkulangevused isa "haigusega" on hirmuäratavad ja ma teeks kõik, et ei oleks vanemas eas samade komplikatsioonidega hädas. Olen samuti käinud mitmete arstide juures (perearst, reumatoloog, silmaarst) ja kuna kõik proovid ja näitajad on korras (v.a. mõned aastad tagasi põetud borrelioos, mis jäeti esmalt paar aastat ravimata, kuid sai nüüd tagantjärele 3 nädalase antibiootikumiravi). Perearst on veendunud, et minu halb enesetunne ei ole seotud borrelioosiga.
Kas mul oleks põhjust minna psühhiaatri vastuvõtule? Kas selline "haigus" võib olla geneetiline? Nõrk närvisüsteem? Kuidas soovitate mul tegutseda?

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Psühhiaatri jutule.
Kui tema soovitused aitavad, siis on ju tore ja kaotada ei ole ju midagi, aga võita on palju.
Minu seisukoht on võrreldav haiguse-tervise kaaludega. kui Tervise kaalukausile paneme terviseterakesi (korralik puhkus, režiim, õige kehaline aktiivsus, normis toitumine, rõõmsameelsus, õiged eesmärgid elus jne), siis tuleb see suuresti kasuks. Haiguse kausikeselt tuleb aga kahjulikke komponente ätra võtta (suits, istuv eluviis, jne. jne).
Psühho-somaatiline ja Somato-psüühiline seos on olemas ja nee toimed-seosed on tugevad.
Pühhiaatri jutule!
Parimate soovidega,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Suhe

Tere

Minul mure selline ja ei oska enam midagi teha.oleme abikaasaga ligi 20a koos old.nüüd viimase 2aasta jooksul on ainult tülid ja vaidlemised.mees on muutunud täielikult.ta on ise lapsepõlves ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Armukadedus ja agressiivsus - alkoholismi olulised tunnused.

Tervisemured või muud probleemid - need maandatakse lähetale, olete "piksevarras" tema pingete maandamiseks.
Tööprobleemid ...

Loe edasi

Minu isa on alkohoolik

Tere!
Olen suure mure ees ja ei tea mida teha. Äkki oskate mind aidata minu isa on alkohoolik kui hakkab jooma siis nädalate kaupa on kergem kokku lugeda kuna ta ei joo. Viimast aegu oleme tihti ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Üld-tervislikke sõnumeid annab perearst ja selgitab alkoholi tarbimise jätkumisega ees terendavaid võimalusi, haigusi ja nende kulgu halvenemise suunal.
2) Psühhiaatri vastuvõtule - saab soovitusi ...

Loe edasi

Äkkviha!

Äkkviha on kuidagi süvenenud ,ärritun iga tühise asja peale nii abikaasa kui lapse kõik tundub häirivat. Kas on ainult rohud või on võimalus ka ilma rohte kasutamata. Isegi öösel on igasugu segased mõtted ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Stressi-pingeid jätkub tänapäeval kõigile: pingeauru tuleb rohkem sisse kui välja suudame reageerida. Appi tuleb võtta:
a) looduslikud rahustid, puhkust soodustavad vahendid (rahustav tee, Melatoniin ...

Loe edasi

Kas mõistus korras?

Tere!

Minul on selline lugu, nimelt juhtus mul 2010 aasta spordiõnnetus, mille pärast on olnud 6 põlve opi. Peale viimast opi, mis oli 2014 dets, tunnen, et olen nagu veits ära keeranud. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Põlvevalul kümneid põhjusi? Mida lõigati ja mida vaja kohendada?
Ortopeed annab tarka nõu, füsioterapeudid teevad ravikuuri, ravivõimlemine annab lisa, toetavad bandaažid tuge jne.
2) ...

Loe edasi

Isa ja poja suhe

Tere! Lühidalt murest: oleme elanud ex.mehega koos 15 aastat, sellest sündinud 2 vahvat last, 15a poeg ja 8a tütar nüüdseks. Lahku läksime 4a tagasi. Probleem poja ja isa suhtes-mõlemad ei saa üldse omavahel ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kuna see nö isa ei ole siiani suutnud suhteid Pojaga parandada, ei ole soovinud praeguseni ühiselt konsultandi-nõustaja juurde minna, siis ei ole siin tema poolt küll peatselt midagi loota.
Noormees ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: