Psühhoosi ravimite kõrvaltoimed 08.03.11 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Olen mures abikaasa tervise pärast ja soovin väga Teie arvamust. Üritan lühidalt kirjeldada olukorda.
Esimest korda oli tal psühhoos aastal 2000, tarvitas paar aastat Rispenit ja sai olukorra kontrolli alla. Haigus tuli tagasi 2008, võib öelda et oli päris raskes seisundis ja viibis kaua haiglas ( kujutas ette, et tema ongi jumal, Putin jms), aastal 2010 samuti haiglas, nädal aega manustati rohtusid tühja kõhu peale, sest keeldus joogist ja söögist, lõpuks ähvardati mingi elektrišokiga, siis hakkas natuke sööma.
Ja nüüd põhiprobleemi juurde. Kahe viimase aasta jooksul on ta väga palju erinevaid rohtusid tarbinud nt. Rispen, Olansapiin, Seroquel jne, need on nimed, mis mul praegu meenusid, aga neid on 3 korda rohkem olnud. Ükski rohi ei sobi, just kõrvaltoimete tõttu, mis ilmnevad. Lõpuks on arst jäänud kindlaks Rispenile, millega on kõrvaltoimed kõige vähem olnud.
3 kuud, mis ta nüüd peale haiglaravi Rispenit tarvitas ( 1mg 2 korda päevas), polnud olukord sugugi kiita, lihased on jäigad, kõnnib nagu robot, näolihased tõmblevad vahel, söömisel tekib okserefleks, unustab asju, seksuaalne erutus olematu, tundetu. Töölt lasti lahti, kuna töö oli väga vastutusrikas ja ta unustas palju, enne tegi midagi valmis ja alles siis mõtles jne.
Nüüd siis uus rohi nimega Zeldox ( 2mg 2 korda päevas), eelmise rohu kõrvaltoimetele lisaks veel uued nähtused nagu suukuivus, hammaste krigistamine, südame pekslemine, söögiisu puudumine jne.
Kas tõesti, et psühhoos ei korduks, peab terve elu kannatama ja just nende rohtude pärast? Pole ju võimalik elada normaalset elu, kui oled nii tuimaks tehtud nende rohtudega ja õiget ravimit ei leitagi. Mida teha?
Küsiksin veel sellise küsimuse- kui oleksite ise samas seisus, siis kes oleks Tartus see arst keda usaldaksite? Plaan on vist raviarsti vahetada, kuna praegune arst ei jäta sugugi sellist muljet, et hooliks ja tema tööks on justkui uute rohtude katsetamine, mitte patsiendi kuulamine.

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Õige rohi ja õige annus. Dirigeerib psühhiaater. Ravi vaimuhäire aktiivfaasis suuremate annustega ja järelravi väga vajalik, annused siis väiksemad. See järel- ja toetusravi suhteliselt kestev - raviarsti soovitused olulised. Klassikaline viga - ravi katkestatakse enneaegselt.
Tulevad ka uued rohud, päris uued ja head. Koostöös psühhiaatriga saab ka neid vajadusel kasutada.
Üldtervislikud tegemised tulevad ka kasuks.
Kui tööl ei käi, kas siis ei ole teatud ajaks vaegurluse vormistamine oluline?
Lahendeid on mitmeid.
Tervitades,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Hüpersomnia

Sooviksin teada saada Miite Orgaanilise hüpersomnia kohta? Kuidas sellest vaevusest vabaneda, mis aitab?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Põhjusi mitmeid ja vajalik mitme eriala tohtri uurimisi.
1) Vererõhk madal ja uimasus-unisus kohe "käisest võtta".
2) Mida veri näitab?
3) Mitmed endokrinoloogilised häired ja sellega ...

Loe edasi

Psühhoosi kahjustused

Tere,

põdesin 7 kuud tagasi psühhoosi ja pärast seda on probleem suhtlemisega,
ei leia tuttavatega suhtlemisel jututeemasid, mõtteid millest rääkida pole.
Mõistus nagu ei tööta ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Koostöö raviarstiga, mõnede psüühiliste funktsioonide taastumine vajab aega, mõnede puhul on treening-harjutamine kasuks.
Terves kehas tervem psüühika - see reegel kehtis ennemuiste, kehtib ka nüüd. ...

Loe edasi

Allergia ja ravimite kõrvalmõjud

Olen mees 35 a., olen paar kuud võtnud mirtasapiini 30 mg korduva depressiooni ja generaliseerunud ärevushäire vastu. Mõjub hästi. Kuid umbes 7-10 päeva tagasi tekkis mul väga tugev naha allergiline reaktsioon ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kõik võimalik, aga allergilise reaktsiooni korral oleks see kohe alul endast märku andnud. Aga kes keelab mõneks ajaks (3-4 päeva) rohi maha võtta ja siis selgub nii mõndagi. Pidage päevikut (kõik ei pruugi ...

Loe edasi

ravimist

Kas peale Zyprexa on veel n.n. teise põlvkonna ravimeid, mis ei tee uimaseks ja kas Seraquel ka kuulub nende hulka ägeda psühhoosi ravimisel?
Tütrel (25a.) on Zyprexaga ravimisel tekkinud lihastõmblusi, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Need on mõlemad antispühhootikumid, aga eri ained, eri toimespektriga. Kui põhitoime tulemused on head ja kaaluvad kõrvaltoime ebamugavused üle, siis võiks jätkata. Kui kõrvaltoimed muutuvad juba domineerivaks, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: