Meeleolukõikumine, ängistav enesekindluse puudus 05.12.10 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere!
Mul on tõsised sotsiaalsed probleemid. Ma ei suuda ennast vabalt tunda ja oma emotsioone väljendada. See ei juhtu üksnes võõraste inimeste juuresolekul, vaid ka väga heade sõprade ja isegi vanematega koos olles (ehkki me saame suurepäraselt läbi.)Väiksena olin ma väga kinnine ja vaikne laps, teismeeas hakkasin ma avanema ja mõnda aega oli suhtlemine minu jaoks täiesti loomulik. Viimase paari aasta jooksul on see probleem aga tagasi tulnud ja näib aina süvenevat. Seltskonnas olles satun mõnikord niivõrd krampi, et unustan elementaarseid sõnu või oma vanuse, sünnipäeva jms. Tavapäraselt on mul kodust väljas viibides kõik lihased krampis ja hambad tugevalt kokku surutud. Mul oleksid justkui alaväärsuskompleksid, sest ma mõtlen pidevalt, et miks peaks üks või teine inimene minuga tahtma suhelda. Mis loeb talle, mida mina arvan või kuidas ma tunnen? Ennast analüüsides võin julgelt öelda, et olen üle keskmise vaimsete ja füüsiliste võimetega, kole ei ole ja huumorimeel on ka olemas. Ja sellegi poolest tunnen ma end inimeste seas nii kehvasti, et ma ei palu kunagi kelleltki abi, tänaval tuttavat nähes ma peidan end tema eest ja kui sõbrad mind välja kutsuvad, leian ma alati mõne vabnduse, et mitte minna. Isegi telefonile ma tihtipeale ei vasta.
Umbes paar korda kuus juhtub, et ma saan seletamatutel põhjustel kõigist oma kompleksidest ja barjääridest üle ja minust saab täielik seltskonnahing (need momendid on ka ainuke põhjus, miks mul on parasjagu palju sõpru). Tavaliselt juhtub nendel kordadel nii, et mu tuju aina tõuseb, kuni satun täielikku eufooriasse ja siis mõne minuti jooksul võin ma järsku muutuda uuesti kinniseks ja vaikseks. Sellele järgneb päev või paar täielikku masendust, ilma et midagi negatiivset oleks toimunud.
Enesekindluse puuduses ei ole tõenäoliselt midagi haiguslikku, aga eelpoolmainitud meeleolukõikumine paneb mind küll muretsema oma vaimse tervise pärast. (Selguse huvides mainin, et minu suguvõsas on skisofreenia diagnoositud mitmel inimesel, sealhulgas minu nooremal vennal.)
Kuidas peaksin toimima, et mitte kaotada oma sõpru ja muutuda täielikuks erakuks? Ja kuidas leida vaimne tasakaal?
Ootan väga Teie nõuandeid!
Tänan!

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Oraatoriks harjutatakse, suhtlejaks harjutatakse, näitlejaks harjutatakse. Seega - olemasolev probleemistik on harjutamisega kõrvaldatav. Kehalised harjutused vabastavad liigsest pingest, tugevdavad organismi, annavad metoodika vaimseks harjutamiseks.
Alustada kehast, alustada minu Palve-Meditatsiooni harjutusest.
Teiseks - ideomotoorne treening, s.o. mõttes suurima rahuldusega viibida, olla, tegutseda nendes "probleemsetes situatsioonides." Suurima enesekindluse ja häämeelega seda ideomotoorset harjutust teha. Seda sportlased teevad, näitlejad teevad.
Kolmandaks, minu raamat "Väljavalitu" Tervisemajast alates.
Sellest alustada. Kui edusammud piisava kiirusega ei ilmne, siis uuesti ühendust võtta. Vajadusel võib mulle ka helistada ja annan tel teel juhiseid.
Head harjutamist,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Suhtest ülesaamine/kinnisidee

Tere!
Raske saada üle eelmisest suhtest,
mõõdunud juba pea viis aastat varsti. Koos olime pea pool aastat.
Viimased aastad praktiliselt ei suhtlegi sest inimene elab oma elu.
...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Mõttes suhtlemine ja rääkimine - olgu.
Päevakorda tuleb võtta uued-lähedased inimesed ja nende kaasamine nn eestpalvega.

Vajame tervislikku puhkust: öist rahulikku und, nädalalõpu ...

Loe edasi

Enesekindlus

Tere!

Mul on probleeme enesekindlusega ja sooviksin teada, kas oskate soovitada mõnda psühhiaatrit Tallinnas, kelle kaudu võiks abi leida?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1. Kui inimene oma igapäevaseid vajalikke tegemisi (kaasa arvatud voodi kordategemine) mõnu ja korralikkusega teeb, siis kasvab ka enesekindlus. Korralikud töötulemused kasvatavad enesekindlust.
2. ...

Loe edasi

Enesekindlus

Tere!

Ma ei ole varem psühholoogi juures käinud ega temaga rääkinud. Olgu, see on vaid poolik tõde. Aga tõde on, et ma olen kaotanud enesekindluse.

Ma kahtlen kõiges. Camus, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Inimene vajab lapsemeelsust. Uku Masing luges täiskasvanud mehena pidevalt muinasjutte. Carl Gustav Jung mängis alates nooremast keskeast kuni kõrge eani, mängis iga päev, mängis lastemänge, et olla lapsemeelsusega ...

Loe edasi

Enesekindluse kadumine

Tere. Depressioon tekkis mul umbes 4 aastat tagasi, aga kahjuks arsti poole pöördusin alles 1,5 aastat peale haigestumist, kuna siis läks sisemine valu juba liiga suureks. Ei suutnud korralikult tööd teha ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Mis depressiivsuse põhjus - seda kõrvaldada või suhtumist sellesse muuta.
2) Olemasolev depressiivne seisund kõrvaldada (ristkülik diagonaaliga... raviprintsiip: AD, harjutused, uued prillid ...

Loe edasi

Armukadedus


Tere!

Millest on tingitud armukadedus ja kuidas seda ravida?
Olen kohutavalt armukade ja kahtlustan oma partnerit vaimses petmises. Kui õhtul temaga rääkida telefoni teel ei ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Arstirohud veidi appi, saate suurest pingest vabaks. Veidi psühhoregulatsiooni ja minu harjutust - siis suureneb enesekindlus. Rohkem sidepidamist ja ka see rahustab.
Mõõdukas koguses armukadedus ...

Loe edasi

tänan teid vastuse eest.

tere hr. Ennet.

Küsisin teilt küsimuse teemal "enesekindluse ja enesehinnagu parandamine", millele vastasite 14-01-2006.

tahtsin teid tänada selle vastuse eest. aitähh.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Tänud Teilegi!
Olete tubli ja kiitke end selle eest!
Naeratage ka uuele ülemusele, ülemustele see meeldib. Ja nagu ütles näitleja ning naljamees Paul Pinna: "Ja mis see mulle maksab, naeratada!" ...

Loe edasi

silmade tõmblused

13-aastasel poisil erutudes hakkavad silmad tõmblema, kas see viga on ravitav ja kas peab pöörduma psühhiaatri või neuroloogi poole?Selline puue on tal juba aastaid.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Laste psühhiaatrid tunnevad neid probleeme - tikid - hästi, oskavad ravida. Pöörduge kindlasti nende poole ja saate abi.
Rahulik kodune õhkkond, sportlik tegevus, enesekindluse kasv tuleb suuresti ...

Loe edasi

paranoia

Tere olen 20a noormees ja tunnen, et midagi on minuga valesti. Suhtun kõikidesse täiesti paranoiliselt ükskõik mis olukord on siis arvan alati kõige halvimat. Kui olen tarvitanud ohtrasti alkohooli siis ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Tere!
Teie seisundi kohta diagnoosi küll ei söendaks kohe panna,sest taustinformatsiooni on napilt.
Probleem on ilmselt olemas,sest see häirib ja segab juba Teie elu.
Paranoiaks seda ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: