vahelöögid südames 06.02.21 / Perearst

Külastaja küsib:

Kas peaksin tegema täiendavaid uuringuid ja milliseid?

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Vabandan viivituse pärast, miskipärast ei saanud kohe Teie küsimuse kohta teadet. Copy-paste Teie küsimusest.
Tere

Pöördun Teie poole südame vahelöökide probleemiga. See probleem algas paar nädalat tagasi ja paremaks ei paista minevat. Enne vahelöökide tekkimist oli magu üsna ärritunud, ilmselt olin tarvitanud liialt happelisi toitaineid ja elu oli ka küllalt pingeline. Olen eakas inimene (73 a), kuid siiani olnud üsna hea tervisega ja vahelööke olen väga harva oma elu jooksul tundnud. Liigun palju ja kehakaal on normis. Vahelöögid tekivad tavaliselt pärast lõunat ja kestavad pidevalt hilise õhtuni. Ennelõunasel ajal neid vahelööke praktiliselt ei esine ja enesetunne on normaalne. Eriti tekib neid lööke pärast sööki, kuigi toidukogused pole suured. Kuigi neid ei esine minutis tavaliselt üle 3 (vahel olen saanud ka 6), siis kestab see pidevate vahelöökide aeg väga pikalt, ööni välja järjest ja praktiliselt iga minut. Südamel on raske tunne ja selline olukord teeb närviliseks ning ei lase magada, uni jääb lühikeseks.
Pöördusin oma probleemiga perearsti poole, kes tegi EKG ja vereproovi. Kuna külastasin arsti hommikupoolikul (pealelõunaseid külastusaegu pole), siis EKG rütmihäireid ei näidanud ja perearst midagi erilist selles EKG-s ei leidnud. Vereproov oli korras (määrati ka TSH, kaalium jt). Sain retsepti ravimitele Bloxazoc 25mg ja Kventiax 25mg (see küll AD, kuid sobivat ka unerohuks). Mõlemat soovitas arst võtta ainult vajadusel ja 1 kord ööpäevas. Bloxazoc võttis küll pulsi aeglasemaks ja vererõhu madalaks (mul on normaalne vererõhk alati olnud), kuid vahelöökidele see mõju pole avaldanud. Kuna Kventiaxi infolehel on kirjas, et südame rütmihäirete korral tuleb selle ravimi kasutamisega olla ettevaatlik, siis ei julge seda hästi võtta. Korra võtsin, aga uni jäi ikka lühikeseks. Kas Teie arvates pole kartmiseks põhjust?
Mida Te soovitaksite mul antud olukorras teha? Kas peaksin pöörduma kardioloogi juurde ja laskma teha uue EKG pärastlõunasel ajal, kui rütmihäired esinevad? Millist uuringut veel võiks lasta teha (tuleb arvestada ainult tasulistega, sest järjekorrad väga pikad)?

Soovitan ikka koostööd oma perearstiga. Mõnedel perearstidel on olemas varustuses 24 tunni EKG seade, see annaks infot ööpäevase südametalitluse kohta. Kui mitte, siis annab perearst saatekirja uuringuks, ooteaegu ei tohiks olla. Ilmselt on tegemist healoomuliste vahelöökidega, mida esineb ka kõige tervematel. Kui on tehtud 24 tunni EKG uuring, saab Teie perearst teha e konsultatsiooni kardioloogiga, vastuse saab jälle paari päevaga.
Seniks rõõmus ja muretu meel, reibas kõnd 4-5 km kasvõi iga päev, tervislik toit, puhkus, head suhted iseenda ja oma lähedastega.

Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

probleemid südamega

Lugupeetud Madis Veskimägi.

Suur palve Teile. Palun lugege minu kiri läbi ja püüdke vastata võimalikult arusaadavalt.

Nägin Teid esinemas hiljaaegu televiisoris ühes tervisesaates ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Vastan Teie meiliaadressile, nii nagu soovisite.
Madis Veskimägi

Loe edasi

rütmihäired

Tere!
Olen 44 a. naine. Mureks on pidevalt vaevavad südame rütmihäired. Uuritud on kilpnääret, mis on korras.Südame ultraheli tulemused on sellised: mõlema koja dilatatsioon, LA=3,8x5,4 cm. Parema ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere Pille !
Palju muresid- proovin natuke asja arutada. Need muutused mis on ehhokardiograafial leitud on orgaanilised, see tähendab, et on olemas konkreetne muutus. See võib olla täiesti Teie rütmihäirete ...

Loe edasi

Valus südames

Ärkasin öösel valu peale südames või siis vasakus rinnas. Valu oli selline torkiv, pistev. Pikali olla ei saanud, jätkus kõva pistmine rinnus. Istudes oli asi veidike kergem, kuid mitte oluliselt. olen ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Arvan, et Teie valu põhjuseks võib olla rinnalihastest lähtuv valu. See on sageli kaasuv kestvamale kätega tõstmisele, maakaevamisele, nöörile riputamisel jne jne. Kui valuhoog kipub korduma, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: