Kestev kurguvalu 02.04.20 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere

Pöördun Teie poole järgneva teemaga: märtsi esimesel nädalal tundsin kurguvalu, mida üritasin ravida taruvaigu tinktuuriga. 07.03 jäi laps haigeks, 08.03 diagnoositi tal A gripp. Laps sai raviks Tamiflud. Perearsti soovitusel võtsin seda ka ise. Laps tundis end juba 11.03 paremini, mina aga jäin 12.03 haigemaks. Tekkis tugev nohu, kurguvalu, väga kehv enesetunne, lisaks peavalu ja tugev valu põsesarnade piirkonnas. 15.03 öösel tekkis palavik 37,7.

16.03 hommikul helistasin perearstile. Koroonaviiruse leviku tõttu mind vastuvõtule ei kutsutud. Minu poolt kirjeldatud sümptomite põhjal arvas arst, et tegemist on pōskkoopapõletikuga ja kirjutas raviks antibiootikumid Amoxicillin, 7 päeva.

Tegin antibiootikumi kuuri läbi ja enesetunne läks veidi paremaks. Palavikku rohkem polnud, nohu kadus. Kurguvalu ei tundud mitu päeva. Küll aga oli igapäevaselt tuntav tuikav peavalu ja õrn valu põsesarnade piirkonnas.

Paraku aga naasis kurguvalu taas 28.03 hommikul, kui ööunest ärkasin. Samuti tekkis taas meeletu nohu, millest olin alles lahti saanud. Helisasin taas perearstile, et nõu küsida. Soovitas taas tavapäraseid ravivõtteid ja ütles, et oleksin kodus.

Kogu selle perioodi jooksul olen ka aeg ajalt köhatanud. Otseselt köha pole, ent miski ajab aeg ajalt köhatama. Hingetorus on ka kummaline tunne. Veidi nagu põletikuline tunne. Kurguvalu on jätkuvalt igal hommikul tunda. Päeva peale kaob.

Olen ennast kogu selle perioodi jooksul korralikult ravinud ( teinud sooja auru mitu korda päevas, söönud küüslauku, joonid ohtralt vedelikku, määrinud rinnale külmetuse salvi, loputanud suud soolaveega jne).

Praegu ongi peamine mure jätkuv kurguvalu ja veidi põletikuline tunne hingetorus (hingata pole valus, vaid justkui miski segaks mind hingetorus). Palavikku pole. Nohu pole.

Helistasin täna uuesti perearstile, ütles, et kasutaksin edasi kurguspreid.

Ise vaatasin kurku. Mandlid on mul eemaldatud lapsena, ent kurgus on just eemaldatud kurgumandlite juures näha valgeid laike. Minu teadmiste kohaselt on need seal ka varem olnud. Kas need laigud võivad olla kurguhaiguse põhjuseks? Lisasin ka pild enda kurgust. Ehk näete selle olukorda pildilt.

Kas võib olla, et olen kuuma auru hingamisega teinud hoopis hingetorule haiget? Või võib miski põletik olla?

Kuidas soovitate mul edasi käituda? Muidu üldine enesetunne on hea, ent tahaks ka kurguvalust ja tundest hingetorus lahti saada.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Kõik märgid näitava,d et äge haigus on möödumas, jäänud on jääknähud, mis alati ei möödugi nii kiiresti. PAranemiseks võib kuluda nädalaid.
Saan soovitada jätkamist vevusi leevendava raviga, Kui ikka nädala jooksul vaevused püsivad või tekivad uued nähud- siis perearstile.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Nõrgenev immuunsussüsteem

Viimastel aastatel on mind vaevanud aina nõrgenev immuunsussüsteem ja pidevad "väsimuspäevad". Väga tihti, umbes kord kahe nädala jooksul on mul mitu päeva kestev väsimus, millega enamasti kaasneb ka kurguvalu ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Vabandan, kuidas ka ei püüaks, ei saa ma midagi sisulist soovitada, peale koostöö oma arstidega. Arvatakse, et kohe esimese arstikülastusega leitakse see tõeline probleem ja määratakse ravi ...

Loe edasi

3,5 nädalat kestev kurguvalu

Tere!
Olen 29. aastane naine. Kurk hakkas valutama 3,5 nädalat tagasi. Lisaks valule olid kurgus mädaplekid ning lümfisõlmed paistes. Palavik jäi alla 38 kraadi. Perearst kirjutas 5-päevase Zinnax ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
uurida tasub veel. Halvasti paranev mandlipõletik teeb arstid päris valvsaks, seetõttu võiks vereteste veelkord korrata ja siis koostada edasine raviplaan.
Head tervist soovides,
Loe edasi

kurguvalu

Olen 19aastane tütarlaps.Umbes 3 nädalat tagasi hakkas kurguvalu piinama, koos väikese palavikuga. 4 päeva kannatasin, siis läksin perearstile, vaatas kiirelt kurku, ütles et mandlid puhtad , et neelupõletik. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Õigem on arsti külastada. koleeg vaatab Teie mandleid, võtab külvi, sellega tehakse kindlaks haigustekitaja ja toimiv antibiootikum.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

pidev kurguvalu ja väike palavik

Tere!

Olen 19-aastane neiu. Pöördun Teie poole, kuna mind vaevavad küllaltki tihti (põhimõtteliselt u iga 1 kuu tagant või tihedaminigi) väike palavik ja kurguvalu, mis kestavad nädalaid. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Katsun vastata. Üsna sage seis peale mandlite lõikust. Tavaliselt oodatakse, et kõik saab korda, kuid alati ei lähe nii nagu loodetakse. Mandlid on üheks kaitsebarjääriks infektsioonide osas, ...

Loe edasi

neelupõletik

Tervist!

Nädal aega tagasi tekkisid mul sellised sümptomid nagu tugev kurguvalu ja 37,7 palavik. Kurguvalu läks iga päevaga hullemaks ja kiirgas kõrvadesse ning ka pea valutas. Arst ütles, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Antibiootikumi määramine on mõneti loterii, st kas ta toimib haigustekitajale või mitte. Asja aitab täpsustada kurgukülv, ravimi tundlikuse määramine, kuid see võtab aega 3 -4 päeva.
Kui ...

Loe edasi

SINISED SILMA ALUSED

tere! olen 23a n .küsimus siis selline et mul on sinised silma alused millest see võib tingitud olla ?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist !
Kahjuks annate väga vähe infi oma tervisemurest. Seetõttu ei saa anda sisulist vastust. Põhjustena tuleb arvesse näonaha omapära, kehvveresus, vitamiinipuudus, kestev kinnises ruumis viibimine, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: