palavik 14.02.06 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere! Kirjutan Teile oma 68a isa pärast. Temal on juba peaaegu terve aasta järgmised kaebused: nõrkus, jõuetus, t. 37,3-38C, valud rinnaku taga sügaval hingamisel ja ringutamisel, hommikuti iiveldab, isu ei ole, põlve ja puusaliigesed valutavad juba mitu a-t. Oli hiljuti haiglas, kus tehti järgmised analüüsid:
kl. veri SR 46,lk9,1,er4,65,HB153,HCT46,7,tr362
Biokeemia.üldbilir 13,6, AST 18,ALT 7, LHD 169, leelisf 82, uurea 4,1, kreat 88, veresuhkur 7,6, Na 139, k 4,6 ,CRV 112-44, RF 27
Proteinogramm: 68 g/l, albumiin 38,8, alfa-1 2,2, alfa-2 8,6, beta-1 5,5, beta-2 3,9, gamma 9,0 g/l
ANA 1:10 posit, ANCA neg
Uriin erikaal 1.015, ph6
Uriini bakt külvis E coli
EKG Siiustahhükardia fr 127 min. Struktuurne muutus inferioorselt v.v. müokardis.
Tehtud ka gastroskoopia: hernia hiati oesophagi. Oesophagitis LA-B. Duodenitis
kolonoskoopia:Polyposis coli. Polypectomia. Hist uuring korras.
Sonograafia:kõik kõhuõõne organid erilise leiuta.
Jutt sai pikk ja on haigusloost maha kirjutatud, aga võhikuna ei oska midagi ebaoluliseks pidada. Haiglast kirjutati koos palavikuga välja. Või õigemini kui võtab rohtu, siis palavikku ei ole, kui ei võta, siis kohe on. Ravimid: BetalocZOc, Omeprasooli, Ampicillini, Norfloxacini. Saadeti reumatoloogile - otsus: tegemist on liigeste kulumisega, mitte reumaga. Lisan veel, et ühtki lisauuringut reumatoloog ei tenud, diagnoosis kuuldu-nähtu põhjal. viimasel nädalal on tugevnenud liigesevalud. Üldiselt on ta terve elu terve olnud. Suitsetab, käis siiani tööl (füüsiline töö).
Mõistus on täitsa otsas ja ei oska enam kellegi poole pöörduda. Isa ei taha ka eriti arstide vahet käia, päris häda. Olen siin portaalis Teie vastuseid ka varem lugenud, kui mõnele probleemile vastust otsisin, ja loodan Teie analüüsivõime, tarkuse ja kogemuste peale. Äkki Teil tekkis eelkirjutatut lugedes mõned mõtted, millega võiks olla tegu. Paistab, et meie perearstil on ka ideed otsas. Tänan Teid vastuse eest juba ette!

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Tänan usalduse eest !
Mõned mõtted ! Teie isa on kindlasti haige ! Kuid mis haigus ja mismoodi ravida on ebaselge.
Tundub, et seni on tähelepanu koondunud kusetede infektsiooni ravile, kuna leiti bakterid uriinis. Kuidas on eesnäärme seisund. Selles eas meestel on see sage probleem, et eesnääre on suurenenud ja põhjustab püsivat paisu kuseteedes ja ka see on püsiva infektsiooni riskiks. Paisu on küllaltki lihtne diagnoosida ultraheli uuringul, sellega saab hinnata ka eesnäärme suurust. Ja veel, uuringu vältel on mõtekas patsient saata WC-se, kus ta proovib põie nii tühjaks lasta kui võimalik. Uuringut jätkates hinnatakse uriini hulka põies. Eesnäärme suurenemine võib olla hea või halvaloomuline. Seda aitab eristada analüüs nimega PSA ( prsotata spetsiifiline antigeen). Seda määratakse veeniverest.
Teine valdkond mida uurida võiks olla rindkere elundid: süda, kopsud, keskseinand. On üks harv ebaselge palaviku põhjus: septiline endokardiit ehk südame sisekesta ja klappide bakteriaalne põletik. Selle tunnused on südame pekslus ehk kiire rütm, väsimus, kurnav palavik. Selgust aitab tuua ehhokardiograafia ehk südame ultraheli uuring. Hinnatakse südame sisekesta, klappe ja proovitakse avastada nn. vegetatsioone. Endokardiidile eelneb sageli mõni hamba protseduur, hamba väljatõmbamine, juure põletik vm.
Mõtlen ka veidi sarkoidoosile. See on kopsude ja rindkere lümfisõlmede haigus, millele on ka iseloomulik püsiv kurnav palavik.
Need on mõtted mis tekkisid Teie muret lugedes. Olles varustatud Teie poolt esitatud faktidega võin kirja panna esitatud diagnoosihüpoteesid. Tavaliselt aga ei saa ma kuidagi nimetada haiguste nimesid.
Mida soovitan ? Isa on igal inimesel üks ja ainus. Lootust on ja tuleb VÕIDELDA JA OTSIDA LAHENDUSI ! soovitan taas pöörduda perearsti vastuvõtule, kolleeg aitab leida võimalusi uuringuteks nn. kõrgema etapi raviasutuses, kas Põhja-Eesti regionaalhaigla kardioloogia või siseosakonnas või Tartu Ülikooli Kliinikumis. Asja peaks ajama väga taktitundeliselt, kolleeg ei saa ka pahaks panna kui patsient või tema lähedane otsib nõu ja abi igalt poolt. Üheks selleks on ka praegune vastus Teile. Seda võite ka välja printida ja kolleegile näidata. Võib juhtuda, et oma arsti ideed on otsas, siis on aga abi värsketest mõtetest mida jälgida. See ongi arstide omavahelise konsulteerimise aluseks.
Loodan väga et leiate lahenduse ja kõik saab korda.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Palavik, iiveldus, uimasus

Tere, umbes nädal tagasi tundus et hakkas põiepõletik. Kestis paar päeva ja järgnevatel päevadel hakkas jube valu alaseljas ja külgedel. Tänaseks, nädal hiljem on valu läinud, aga esineb kõrge palavik, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Põiepõletikuga ei ole kõrget palavikku. Kirjeldus on omane neeruvaagnapõletikule. Esmalt perearst, uriini ja vereproov, antibiootikumravi, vajadusel uriinikülv.

Head tervist ...

Loe edasi

Palavik

Ikka päev hommikul 38,9 palavik mis ei alane olen joonud palaviku teed ja võtnud palaviku alatajad

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Nädal kestnud kõrge palavik vajab kindlasti uurimist. Vere ja uriiniproovid, kopsuradiogramm ? Koroonatest ?
Kindlasti kohe esmaspäev perearsti vastuvõtule.
Seniks jätkake koduse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: