allergia 21.07.03 / Perearst

Külastaja küsib:

Missugused ravimid peaks kodus olema mesilasmürgile allergilise 7-aastase lapse puhul? Nõelata saamise peale läheb paiste, mis laieneb aina, üle kere tekivad kublad, hingamine raskeneb. Peab vist lisama, et tal diagnoositi eelmisel aastal astma, kuigi hoogusid pole olnud. Vahepeal tundus, et sai ilma rohuta hakkama, sest ma ei märganud, et piip (Pulmicort) oli tühi, aga nüüd jälle alatasa köhatab.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tervist
Mõistan Teie muret. Asi on päris tõsine. Astma on iseenesest kui üks allergia varient ja lisaks ka ülitundlikus mesilasemürgile teeb olukorra kehvemaks. Soovitan hoolsat astma põhiravi ( pulmicort näiteks) annust tõstes vastavalt lapse kasvamisele. Kodus peaks olema ka kindlasti astma hoo katkestamise ravim ( ventolin näiteks ). Esmaabiks peaks laps saama kiiresti organismi manustatavat allergiarohtu ja hormoon prednisolooni. Kiiremini toimib allergiarohi tilkadena, näit Zyrtec või siirupina- claritin. Prednisolon on saadaval tabletina. Siiski soovitan Teile koju muretseda ka süstitava allergiarohu, levinum on Tavegyl ampullis 2 ml ja hormoon prednisoloon: 25-30 mg 1 ml ampullis. Teil aga tuleb omandada lihasesisene süstimistehnika, ühekordsete süstaldega see polegi nii raske. Üliraske allergiline reaktsioon võib tekkida minutitega, abi võib olla vaid Teie läbiviidud ravist. Kiirabi jõudmine võib ka liigselt viibida. Tavaliselt kipuvad mesilased nõelama ikka suveti, kui laps on laagris, vanavanematel külas või matkal. Soovitan kõike seda arutada oma perearstiga ja allergoloogiga, kes annaksid juba konkreetsemaid soovitusi.
Head tervist soovides Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Nina ääres valu

Tere
Lisasin faili ka pildi kus on katsudes ja nina liigutades valus, tavaliselt valutab see sealt siis kui seal on punn aga seal pole, tahaks teada põhjust. Loodan et oskate vastata. Ja kas allergia ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Paistab olema väike rasunäärmepõletik, allergia mitte. Ravisoovitused oma perearstilt.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

Nahal lööve

Kehal erinevas piirkonnas on Nahal sügelevad punased laigud, algul tundus et on allergia, vôtsin allergia rohtu aga uuesti tekib tagasi. Kestnud ca nàdal. mida teha?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Paistab olema tselluliit, naha ja nahaaluskoe põletik. Võib vajada antibiootikumravi, selle otsustab perearst.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

allergia

Tere, doktor!

Olen tavaline allergik. Allergia on mul õietolmu vastu. Allergia hakkab kevadel millalgi ja lõpeb kuskil suve lõpu poole. Veel on allergia mee, banaani ja vist ka kassikarvade ...

Vastas dr Eero Merilind

Lugupeetud Piret.



Soovitan diagnoosi korrektsuse huvides siiski pöörduda arsti poole. Samuti

selgitavad nad allergia tekkemehhanisme ning kaasaegseid ravi põhimõtteid.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: