Artroosi kulg ja sellega elamise soovitused 04.07.22 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Poolteist aastat tagasi käis minust läbi mingi elektriline klõks ja jalad muutusid päevapealt raskeks ja tundetuks. Alates sellest on tasapisi pigem halvemaks läinud. Ma ei saa küll kükkasendist või istuli asendist ilma kepi abita püsti, kasutangi ühte keppi, mis tähendab, et ma tegevusi, mis nõuavad kahte kätt, teha ei saa, sest siis peaksin kepist loobuma.
Aga tasakaal ei ole ka enam endine, kepp aitab sedagi hoida, peale selle, et nõrgaks jäänud jalgadele jõudu annab. Küsimus - kas peaks tegema mingeid uuringuid, et selgitada põhjus, miks tasakaal vähene - äkki on ravimeid?
Lisavaevusi tekitab komppöid ja parema jala väljapoole tallamine, mis senises elus eriti ei häirinud. Asi selles, et isegi ortopeedilised jalanõud ei luba kaua ennast kanda, ikka hakkab lõpuks jala peale, näiteks kõverad varbad saavad hõõruda.
Mind huvitab, kas Teie praktikas on juhtunud, et artroos nii algab? Järsku ja valusid mul praktiliselt pole seljas ega mujalgi. On ainult ebameeldiv tunne jalgades, sellepärast ei taha hommikul jalgele tõustagi, tahaks vältida seda tunnet. Samas ma ei nimetaks seda valuks, sest rahuolekus pole seda tunda.
Neuroloog väitis, et mul on selgroo lülide vahelised kõhrkettad kõik kulunud. Kas võib olla nii, et kulunud on, aga valu ei tee?. Seljavalu mul pole. (Loomulikult ma seda ei taha, aga küsin sellepärast, et kõik artroosi käsitavad kirjeldused algavad valu vaigistamise soovitustest, selle järgi otsustan, et kas valu peabki siis alati olema?)
Elan üksinda maal ja igapäevased toimetused tuleb ära teha. Olen lugenud, et artroosi puhul on soovitus koormust vähendada. Ma ei saa aru, mida see tähendab? Mida ma tohin ja mida mitte teha?
On ju soovitus päevas teha 10000 sammu, kas see käib ka minu kohta? Kui palju on mulle sobiv? Enesetunde järgi ei oska ma otsustada - juba hommikul on jalad väsinud ja rasked! Ma ei saa mõelda, et näe, nüüd olen väsinud, puhkan. ( Kuigi rampväsimus tuleb ka palju rutem, kui varem).
Kehamassiindeks pole just kõige parem, üle 30. Seda nii kergelt ei muuda. Aga tassimised - palju võin tõsta raskusi? Ega ühe käega palju ei saagi muidugi. Alates haigestumisest toon süüa seljakotiga - kui palju võin seda koormata? Kõik on individuaalne muidugi. Aga kui valu ei ole, siis ju ei tea. Muidugi mõjub raskus jalgadesse, koormuse all lähevad need veel 'raskemaks", aga ei muud.
Kas on mingid soovitused selle kohta, mitu tundi päevas võiks jalul olla ja palju raskusi kanda minusugune ?
Kas tasuks teha veel mingeid uuringuid - näiteks välistada sklerosis multiplexi? (minu oleku tunnused klapivad sellega, topeltnägemist pole ainult olnud. Tean juhtumit, kui inimene haigestus sellesse 60-aastaselt!)
Kas on võimalik teha uuringuid, et selgitada tasakaalu puudumise põhjus? Mulle tundub, et see on suurem, kui vanus seda lubaks? Liiati vereproovid on korras, suhkur, kolesterool, vererõhk... On piiri peal.

Arst vastas:

Ain Pajos

dr Ain Pajos

Neuroloog

OÜ Neurodiagnostika

Artroos on väga levinud liigeste liigeskõhrede ja liigestuppede moondumine ja allakäik enamasti seoses vanusega. Glükoosamiid on toidulisand mille raviva toime kohta tõestused kliiniliste uuringute kaudu puuduvad samas võib ta mõnel vaevusi leevendada. Vanemas eas tekkiv tasakaaluhäire on väga sage, tihti põhjuseks jalanärvide kahjustus seoses osteoartroosist tingitud närvikanalite kitsenemisega selgroo nimmeosas (nn. spinaalstenoos). See võib kulgeda ka ilma seljavaluta aga võib põhjustada valu ühes või mõlemas jalas intensiivsemal käimisel. MRT uuring nimmelülidest aitab seda diagnoosida. Kasuks tulevad tasakaaluharjutused ja regulaarne liikumine - mitte korraga palju aga sageli ja vaheldumisi puhkeperioodidega.

Dr. Ain Pajos
6748591
Neurodiagnostika

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

Reie esipoole pindmine valu

Tere, pikemat aega on olnud vasakpoolse reie esiosas pindmine pòletav valu nagu rebitakse nahka. Valu tekib eriti kàies vòi pikemalt seistes. Millega vòib olla tegemist?
Tànuga vastuse eest

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tegemist võib olla reie nahanärvi pigistusega kubemekanalis, põhjuseks nt. kubemesong, kubeme pigistus rakmete, riiete või ka suure kõhu poolt.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Hingamis raskus

Mida teha või kuhu pöörduda kui hingamine tundub paigast ara või rütmist väljas, kui lihtsalt
olen siis koguaeg tunne nagu aktiivselt kontrollin oma hingamist, kui soidan rattaga siis on natuke automaatsem ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tuleks kontrolliks minna mõne haigla EMOsse.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Peavalu

Mul on üle kuu aja pea paremalt poolt kõrva tagant ja vahest ka paremalt otsa eest valutanud. Hommikuti valutab hullemini. Valu on torkiv/ suruv. Valu läheb köhides/aevastades jms hullemaks. Olen ka paar ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

vastatud

Loe edasi

Peavalu

Mul on üle kuu aja pea paremalt poolt kõrva tagant ja vahest ka paremalt otsa eest valutanud. Hommikuti valutab hullemini. Valu on torkiv/ suruv. Valu läheb köhides/aevastades jms hullemaks. Olen ka paar ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Paremal kuklas algab suur kuklanärv, mille ärritus kaelalihaste pinge korral põhjustab sageli ühepoolset kroonilist peavalu. Täpsustamist vajab muhu olemus (lümfisõlm?). Näidake muhku perearstile või kirurgile. ...

Loe edasi

valu jala närvides

Valutavad, torkivad ja külmad vahel ka tulised jalad.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kui põete ka suhkruhaigust, on tõenäolinr jäsemete krooniline närvikahjustus, Võimalik on ka muu põhjus.
Ravi on kindlasti võimalik. Tuleb minna neuroloogi vastuvõtule.

Dr. Ain Pajos
Loe edasi

Küünarliigesest pisut allpool olev mittevalulik survetunne

Tere!

Ma olen klaverit mänginud pikalt ja paremas käes hakkas tekkima üks hetk selline hiiliv surve. Ja mulle soovitati selle ilmnemisel siis lihtsalt lasta käel puhata. Polegi enam 2 kuud ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Võimalik, et tegemist on kõõluseotsa põletikuga. Selgus saabub arstliku läbivaatuse käigus.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Kas epilepsia ravimite tarvitamine meesterahval mõjutab kuidagi laste saamist?

Tere.
Minu elukaaslasel (mees, 33 a.) on diagnoositud epilepsia ning ta tarvitab juba aastaid igapäevaselt ravimeid Orfiril Long ja Carbalex Retard. Küsiksin, et juhul kui meil peaks tulevikus tekkima ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Siiani ei ole uuringutes kinnitust leidnud epilepsiaravimite kahjulik mõju meesterahva spermale ja viljastatud järglastele.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Valu vasakus kehapooles

Tere,

Insult veebruaris 2021. Järgnes pikk taastumine sh.Haapsalu taastusravikeskuses. Tänaseks olen (suurema) osa oma funktsionaalsest võimekusest suutnud taastada jäänud on pidev väsimus ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tundlikkus ilmselt osaliselt või täielikult vähehaaval taastub. Valulikke krampe lihastes põhjustab häiritud närviühendus lihastega seoses ajukahjustusega. Täpsemalt saab vastata peale läbivaatust ja uuringutulemutega ...

Loe edasi

Tugev valu ja pinge tunne peas

Tere.
Mul on mõne aasta jooksul tekkinud veidrad valud peas. Enamjaolt valutab parema silma juures olev veerand aju ning valu kandub edasi ka silma ja kaela. Sel hetkel kui valu käib, läheb pilt ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kirjelduse järgi võib tegemist olla nn. välgupeavalu hooga (thunderclap headache). Võimalik on kolmiknärvineuralgia aga ka mitmed ajuveresoonte - ja verevarustuse probleemid. Vajalik on neuroloogi läbivaatus ...

Loe edasi

Alaselg

Tere!
Kuna enda arst puhkab sooviksin infot ja vastuseid.

Mrt tulemus:

Võrdluseks 06.07.2020 ja 31.10.2019 MRT-uuring. - Arvestatud 5 nimmetüüpi lüliga. L5 lüli ristijätked ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Seljapiltidel esinevad nimmelülides mitmed arenguiseärasused ja algavad degeneratiivsed muutused mis võivad aga ei pruugi põhjustada vaevusi. Tegemist on vaid abiuuringuga. Asja selgitamiseks on vajalik ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: