Raseda Covid-i vastu vaktsineerimine AstraZenecaga 22.07.21 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Enne raseduse algust sain esimese AstraZeneca süsti. Teine süst pidi olema tehtud 17. juunil 2021. Sain rasedaks (IVF rasedus) ning ei julgenud I trimestril teist süsti teha.

Praegu on esimese süsti tegemisest möödas 4 kuud ning rasedus on 14+1 nädalat.

Kas oskate palun soovitada, kuidas nüüd käituda, et saada täiskaitset Covid-i kolmanda laine vastu? Kas võtta riski ja teha nüüd teine AZ süst ära? Siinjuures kardan tromboosi ja mõjut lootele (esimese süsti ajal oli palavik 37,8). Või oodata sügiseni, et alustada uut kuuri Pfizeri vaktsiiniga (kui lubatakse)?

Lugupidamisega

Arst vastas:

Urve Pappa

dr Urve Pappa

Naistearst

Confido tervisekeskus

Tere

Täiskaitset te vaktsineerimisega kahjuks ei saa, kuid koroonasse nakatumise korral on haigusnähud oluliselt kergemad ja haiglasse sattumise risk minimaalne. Võite profülaktika mõttes võtta igapäevaselt kardioaspiriini 150mg õhtuti, mis on nii preeklampsia kui trombiriksi ennetuseks. Soovitan teise süsti ära teha ja kui tõuseb palavik, siis võite vajadusel kasutada Paracetamoli kuni 1500mg päevas

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Emaka müoom ja covid vaktsiin

Kas Covid vaktsiini (Pfeizer) on soovitatav ja ohutu võtta, kui emakas on müoomisõlm?

Müoom on u 4.5cm. See avastati 3 aastat tagasi, siis oli suurus umbes 4cm.

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Covid-19 vaktsineerimine on ohutu ja mingeid riske müoomiga seoses ei ole. Vaktsineerimine ei mõjuta kuidagi müoomi kasvutempot. Müoomisõlmede teke ja kasv on eelkõige seotud geneetiliste ...

Loe edasi

Rasedus ja covidi vastu vaktsineerimine

Tere minul selline küsimus et praegu möllab koroona igalpool, ja ma tahaks teada kas rasedad voivad üldse covid 19 vastu vaktsineerida voi teeb see halba pigem?

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Pigem on soovitav ennast vaktsineerida. Praeguste soovituste järgi ei ole vaja raseduse suurust arvestada. Vaktsineerimine ei anna teile absoluutset kaitset, kuid vaktsineerituna haigestudes ...

Loe edasi

Covid-19 vaktsiin raseduse 1. trimestril

Tere,

Kas on soovitatav covid-19 vaktsineerimine (Pfiser teine annus) lükata teise trimestrisse ehk kas tehes vaktsiini esimesel trimestril võib see kahjustada loodet? Nimelt on mul varasemalt ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Praegusel hetkel teadaolevate andmete alusel ei ole rasedus covid-19 vakstineerimise suhtes vastunäidustuseks. Vaktsiin ei põhjusta lootel väärarenguid ega loote surma. Vaktsineerida ...

Loe edasi

B-hepatiidist

Tere ! Minu abikaasa põdes aastaid tagasi B-hepatiiti, teda raviti haigla nakkusosakonnas ja ta tervenes.Kuid minu küsimusele,kuidas ta nakatus,pole ma siiani vastust saanud,ise ta väidab, et ei saanud ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Tere Riina!

Kindlasti küsige julgelt oma raviarsti käest kõike, mis on jäänud Teile arusaamatuks. Arst ei teagi, et see Teid häirib ja paneb muretsema.

Hepatiitide ravimisega tegelevad ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi