rasestumine 48-aastaselt loomulikul teel 16.08.19 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere,
Hiljuti leidsin partneri kellega sooviks last saada. Olen 48-aastane naine. Elu jooksul günekoloogilisi probleeme pole olnud. Olen olnud ainult 1 kord rase 25-aastaselt, siis oli kõik hästi. Menstruatsiooni tsükkel on olnud ebaregulaarne viimased 2 aastat, umbes 1,5 kuu või 2 kuu järel. Viimatised menstruatsiooni alguspäevad hakkasid: 26.september, 5.november, 27.november, 21.jaanuar, 15.veebruar, 5.juuni. Arvan, et mul tuleb veel menstruatsioone, kuna olen lugenud, et ebaregulaarne tsükkel kestab vähemalt 4 aastat enne menopausi. Kui mul õnnestub vahekorras olla ovulatsiooni päeval, kas siis võin rasestuda. Üks doktor rääkis mulle, et minu munarakud on väga vanad juba ja sellega seoses võin suure tõenäosusega mitte terve lapse saada. Ja, et ka minu tervis võib seoses rasestumisega halveneda, kuigi praegu olen väga terve. Kas see vastab tõele?
Kas mul tasub üritada jahtida ovulatsiooni päeva, et loomulikul teel rasestuda? Või oleks parem pöörduda kehavälise viljatamisega tegeleva arsti poole?
Tänades

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
Tõenäosus spontaanselt rasestuda 48 aasta vanuses on 1-2 %.
Loote geneetiliste haiguste risk 40+ rasedatel tõepoolest tõuseb. Downi sündroomi risk vanuses 45+ on kõrge, 1/10.. Sünnieelselt on võimalik loote kromosomaalsete haiguste riski hinnata. Oscar skriining tehakse tänapäeval kõikidele rasedatele 12.-13. rasedusnädalal ja vajadusel tehakse lisauuringud.
Teie menstruaaltsükkel on viimased aastad olnud ebaregulaarne ja see on tüüpiline premenopausi perioodile. Teie tsükli järgi võib eeldada, et menopaus ( viimane menstruatsioon) on lähima 1 aasta jooksul. Premenopausi perioodil on menstruatsioonitsüklid 99% anovulatoorsed (ilma ovulatsioonita). Kui munarakke enam ei ole, on rasestumine võimalik kehavälise viljastamisega doonormunarakku kasutades.
Soovitan pöörduda Viljatusravi kliinikusse konsultatsiooniks.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

rasedus

Tere!
Olen 47 aastane ja tean,et loomulikul teel rasestumine on peaaegu välistatud,kuid siiski võimalik.Mu oma sõbranna rasestus 46 aastaselt,kusjuures menses ebakorrapärane ja mõned kuud puudus ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Raseduse võimalust ei saa välistada, aga see on siiski väga ebatõenäoline. Naised, kes hakkavad jõudma menopausi, reageerivad sellel eluetapil toimuvatele hormonaalsetele muutustele väga erinevalt. ...

Loe edasi

Rasedusoht keskeas

Tervist, dr Litter. Palun öelge, kui suur on oht rasestuda 50-aastaselt? Küsin, sest olen igaks juhuks kasutanud kondoome ja kardan nüüd "kaitsmata" vahekorra pärast. Menstruatsioon on muutunud ebakorrapäraseks ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
50-aastaselt ei ole võimalik loomulikul teel rasestuda.
Meie kliimavöötmes lõppevad menstruatsioonid keskmiselt 51-aastaselt, muutused on juba ~8 aastat enne: menstruaaltsüklid ...

Loe edasi

mensese edasilükkamine

Plaanis sõita järgmise nädala lõpus soojale maale.Probleem selles,et menses juba mitu aastat ebakorrapärane, küll 40-80 päevased vahed. Praegu 48 päevane vahe,kas peaksin igaks juhuks hakkama võtma antibeebi ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Tegemist on üleminekuperioodiga, millal on üheks sümptomiks menstruaaltsükli häired. Lugege juurde www.menopaus.info
Rasestumine loomulikul teel on võimatu. Antibeebipille ...

Loe edasi

bakteriaalne vaginoos

Tere,
Lugesin kõiki portaalis olevaid küsimusi ja vastuseid bakteriaalse vaginoosi kohta ning lähtuvalt sellest tekkisid uued küsimused. Kas seda saab üldse ravida või muutub see peale ravi pidevalt ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.
Bakteriaalne vaginoos tekib siis, kui mingil põhjusel saab häiritud tupe normaalne mikrofloora. Seega, et vältida korduvat haigestumist on vajalik , et piimhappekepikeste hulk oleks tupes normilähedane. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi