emakakaela vähi vaktsiin 06.04.09 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere,

Olen 29.a, rasedusi pole olnud. Naistearsti külastades selgus, et mul on emakakaelal väike haavand ja üldse on mul seal asjad tavalisest natuke teistmoodi, kael natuke rohkem väljapöördunud vms. Aga arst ütles, et midagi halba ei ole ja elu see ei sega. HPV ja PAP olid negatiivsed.
Arst väga soovitab vaktsineerida emakakaela vähi vastu. Tahaksingi Teilt teisest arvamust, et kas see vaktsineerimine on vajalik, kas ma olen riskigrupp?
Millegipärast tundub, et mõned arstid väga propageerivad seda vaktsiini.
Tänan juba ette!

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Kaela väike erosioon on üsna tavaline noortel naistel. Vanusega kael küpseb ja kaob punetus. Sellega tegema ei pea midagi. Vaktsineerimine on vabatahtlik. Riskigrupis te ei ole. Vaktsineerida soovitatakse kõigil noortel naistel, kuid see on ikkagi teie enda soov ja tahe. Arvestama peab ka kõrge hinnaga. Dr Kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Emakakaelavähi vaktsiin

Tere.
PAP-testi tulemusena määras arst kolposkoopiale mineku (CIN3). Kolposkoopias otsustas, et on vajalik kindlasti konisatsioon (kolposkoopia vastuseid ei hakanud ära ootama, nähtavasti on asi ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Emakakaela rasket düsplaasiat ( CIN3) põhjustab kõrge riski HPV, mille tüvedest on HPV 16 ja 18 kõige sagedasemad (70%). Soovitan alati peale konisatsiooni teha HPV vaktsiin. Juba vahetult ...

Loe edasi

HPV 16 ja 31

Tere, sooviks teada, millistel juhtudel tehakse kolposkoopiat?!
Või kuidas ma peaksin edasi toimima? Mul diagnoos on HPV tüüp 16 ja 31 on positiivsed. PAP on korras II.
Arst palus tagasi tulla ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
paljudel naistel, kes on nakatunud HPV kõrge riski tüvega, ei teki emakakaela vähieelseid muutusi e. düsplaasiat, kuna HPV viirus hävitatakse organismi immuunsüsteemi poolt. See toimub tavaliselt ...

Loe edasi

HPV vaktsiin konisatsiooni järel

Tere. Olen 38-aastane naine. Olen juba aastaid käinud kord aastas günekoloogilisel kontrollil, alati on võetud PAP-proov, mis siiani on korras olnud. 2011. a novembris võetud proov näitas aga kergeid rakumuutusi, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
tänan vajaliku küsimuse eest. Samasugune küsimus tekib väga paljudel naistel peale konisatsiooni.
Emakakaela konisatsiooni järgselt on 80% tõenäosus, et HPV ja sellest tingitud emakakaela ...

Loe edasi

HPV

2011. aasta kevadel peale vahekorda aeg-ajalt vähene veritsus tupest. Tehtud PAP- test ja muud uuringud, mis olid korras. 2 kuud hiljem tehtud ka HPV proov, mis oli positiivne (HPV 18) proov näitas ka ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
HPV 18 on üks inimese papilloomiviiruse kõrge riski tüüpidest. HPV 16 ja 18 on kõige sagedasemad emakakaela vähi põhjustajad. Kui olete HPV 18-ga nakatunud, ei tähenda see, et haigestute emakakaela ...

Loe edasi

Konisatsioon ja vaktsineerimine

Tere.

Mul olid emakakaela rakumuudatused, põhjustajaks hpv 16 ja eelmisel kuul tehti konisatsioon. Nüüd küsib mult arst, millal tulen hpv vastu vaktsineerima. Tegemist on tähtsa otsusega ja ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
HPV 16 on kõige sagedasem emakakaela vähi põhjustaja. 70% kõikidest emakakaela vähkidest on põhjustatud HPV 16 poolt. Peale emakakaela konisatsiooni võib aastate pärast probleem korduda, kuna ...

Loe edasi

müoom

Perioodilise läbivaatuse käigus diagnoosis günekoloog emaka eesseinas müoomi. Ei osanud seda üldse arvata, mingisuiguseid kaebusi endal ei ole.
Arst soovitas, et kui kaebused tekivad (vereerituse ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Raske vastata,kui ei tea kui suur see müoomisõlm on.Kui kaebusi ei ole,siis võiks pigem jääda jälgimisele.Nendele küsimustele peaks ikka oma günekoloog vastama.Kui on vaja opereerida,siis katab kulud ...

Loe edasi

Hpv

Tere,

kuna viimasel ajal on esile kerkinud teema, mis seotud HPV halbade tagajärgedega, siis tekkis siit ka selline mure, et kui see haigus on organismis põhjustanud emakakaela düsplaasiat, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Papilloomiviirus(HPV) on sageli olemas noortel naistel, esineb 60-70% kuni 25 aastaste naiste hulgas. Viiruse tüüpe on üle 100, neist tüübid 16 ja 18 on kõrge riski viirused, mis võivad viia ...

Loe edasi

hpv 16 ja sünnitamine

Tere!
2000.a avastati mul hpv 16 ja 2002.a. tehti konisatsioon. Pärast seda olen 2x aastas korralikult kontrollis käinud ja väidetavalt on kõik proovid siiani korras. Väikesed muutused on endiselt ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
HPV 16 on kõrge riski viirus ja muutuste tõttu emakakaelas on Teile ravi tehtud. Konisatsiooni järgselt on tõenäosus viiruse taasesinemiseks 20%. Kuna analüüsid on olnud korras, siis on väga ...

Loe edasi

pap ja kolposkoopia

Tere!
Küsimus selline, et mida peaks kolposkoopia näitama. Naistearst saatis mu kolposkoopiasse, mul on HPV16/18. Sealne arst aga ei öelnud mulle midagi , kui et käi regulaarselt kontrollis.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupetud Küsija!
Kolposkoopia on emakakaela uuring "tupemikroskoobiga", mis suurendab ~40 korda.
HPV 16 ja 18 on kõrge emakakaela vähi (onkogeense) riskiga papilloomiviiruse tüved, seetõttu ...

Loe edasi

horm.spiraal

Tere olen 45-a. Emaliinis rinna- ja munas. vähi soodumus. Emakakaela eros.2 korda ravitud. HAR veel vist vara, mens regulaarne. Kas oleks mõtet panna horm.spiraal?



Ette tänades,

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere! Soovitaks teile kindlasti, kuna antud spiraal on hea emakale ka onkoloogilises mõttes.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi