Erythema Exsudativum Multiforme 22.10.12 / Nahahaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Mul on selline küsimus, et 17aastaselt diagnoositi mul nahahaigus nimega Erythema Exsudativum Multiforme ja olin sellega ka haiglas. Põhjust arst mulle öelda ei osanud, aga ütles, et tegamist on mingisuguse viirusliku haigusega?, mis võib hiljem korduma hakata. Nüüd hiljem ongi olnud nii, et igal aastal talveperioodil on aegajalt samad sümptomid, aga väga kergel kujul, nii et igapäevaelu ei häiri.
Küsimus on aga selles, et kas sellise diagnoosiga on lubatud vere loovutamine? Rääkisin sellest verekeskuses ka, aga nad ei paistnud sellest midagi arvavat. Samas tahaksin doonoriks minemisel ikka kindel olla, et minu loovutatav veri on ohutu.

Ette tänades,
R.

Arst vastas:

Kristi Abram

dr Kristi Abram

Dermatoveneroloog

Tere!
Multiformne erüteem ise ei ole viirusinfektisoon, vaid vallandub kõige sagedamini seoses HSV (herpesviirus ehk nn.ohatiseviirus) ägenemisega (HSV on olemas 95% inimestest). Minu arvamus on, et kui Teil pole 6 kuu jooksul haigussümptome esinenud, ei tohiks Teil olla vastunäidustusi doonoriks olemisel. Multiformse erüteemi ägenemisel ei ole Teie enda organism vere loovutamiseks valmis ja sel perioodil soovitan doonorlusest hoiduda.
Lugupidamisega,
Kristi Abram

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nahahaigused

Punane valulik laik säärel

Tere!

Umbes 3 nädalat tagasi tuli vasaku sääre peale punane väike laik, esialgu arvasin, et olen jala ära löönud, kuid sinikat ei järgnenud. Laik läks hoopis suuremaks, hetkel u 3cm läbimööduga.. ...

Kristi Abram

Vastas dr Kristi Abram

Tere!
Piltide põhjal paistab, et tegemist on sõlmelise erüteemiga (Erythema nodosum ehk EN). Selle tekkimine võib olla seotud paljude põhjustega, nt. mitmesugused põletikulised haigused, nakkushaigused, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi