14-kuune harjutab vale hääldusalust 30.04.17 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Mind paneb muretsema minu 14-kuuse tütre lalin, kus ta kasutab vale hääldualust: susistab s-i ja põristab r-i. Kõik muud häälikud on seetõttu samuti vildakad, sest hääldusalus on vale.
Varem sellist probleemi polnud - ütles ta-ta, ti-ta, ta-te, ti-ta-te, aija-aija, siiani ütleb aitäh, aga nüüd pigem väga lõdva keelega variandis "aadäh" ja variandis "äidä". Üldse tundub, et ajab keelt kuidagi tihti suust välja lõdvalt - sellist asja ei olnud kunagi varem. Tema aitäh-sünagi tuli välja ideaalilähedaselt. Nüüd, kui ütlen "tate" (see oli ta oma sõna "tapeedi" tähistamiseks), kordab ta seda ainult ja ainult variandis dishh - susistades s-i). Kuna tema lalin oli varem n-ö õige eesti keele moodi, siis nüüd see vale hääldusalus, mida ta järjekindlalt kasutab, paneb mind muretsema. Kui varakult oleks kõige varasem aeg, kui võiks konsulteerida või saata lapse logopeedi juurde?

Kõike head!
Marika

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere ja aitäh pöördumast!
Kui Teile tundub, et lapse kõne-eelne areng on oluliselt muutunud ja ta ajab keelt palju suust välja, siis tuleks pöörduda laste neuroloogi vastuvõtule.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

8-kuune magas pea alaspidi

Tere!

Olen mures oma paar päeva tagasi 8-kuuseks saanud tütre pärast. Nimelt eile õhtul palusin mehel panna lapse madratsid voodisse tagasi, olin neid päeval puhastanud. Päevauned magab ta ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast! Jätke muretsemine! Selline pea asend 8 kuusel imikul insulti ei põhjusta.Selleks on hoopis teised põhjused,
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

6kuusel lõug väriseb

Tere!
Lapsel on sünnist saati aeg-ajalt lõug värisenud. Väriseb see siis, kui on tal külm, kui ta nutab väga kõvasti või kui ta on väga erutunud. Nüüd mõnda aega ei olnud lõua värisemist täheldanud, ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Teie laps on terve, ega vaja neuroloogi konsultatsiooni. Provotseeritud lõua värisemine esimesel eluaastal on normaalne nähtus närvisüsteemi ebaküpsuse tõttu.
Lugupidamisega,
Loe edasi

puusad paigast ära

tere.3kuuselt käisime ortopeedi juures ja siis oli kõik ok.Nüüd kui laps on7 kuune ei luba ta jalaringe teha,ka mähet on raske alla panna hoiab jalgu põlvest kõveras.kõhuli mitte ei rooma aga veab käte ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Soovitan Teil oma murega lasteneuroloogi või ortopeedi poole pöörduda. Kui lapse puusad on hästi arenenud, siis ei tee hüpitamine midagi halba, kui aga puusade areng ei ole ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: