lapse kõne 17.01.06 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Laps on just saanud 3-aastaseks ja laps ei räägi veel lausetega(esimesed sõnapaarid tulid paar kuud tagasi). Mis uuringuid viib läbi neuroloog(saime
saatekirja logopeedilt igaks juhuks). Muidu on tegus poiss ja saab lasteaias oma asjadega hakkama ning käelist tegevust kiidetakse ka. Mis sel puhul võiks olla kõne mahajäämuse põhjuseks, kui siiani on olnud lapse igasugune areng OK.
Tänan!

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere,
aitäh pöördumast!
Eelkõige on vaja hinnata lapse üldist arengut, et selgitada, kas mahajäämus on ainult kõne osas. Edaspidised uuringud sõltuvad arsti otsusest.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Lapse kõnehäire

TERE!

On selline mure et 5aastane laps ei kõnele ega ei suhtle, oleme käinud arstide juures ja laps käib ka lasteaias erirühmas kus on logopeed rühmas. Minu kui lapsevanema arvates on ta nö. ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Sünnitus oli suhteliset tavapärane, mis ei viita lapse aju kõnekeskuse kahjustusele. Sünnitrauma puhul oleks kahjustatud ka keha liigutused.
Teie laps vajab kindlasti ...

Loe edasi

Lapse areng.

Tere!
Mul on mure oma lapse pärast(1a 3k).
Roomama hakkas ta 7,5k istumist nö harjutas neli kuud , ja täitsa iseseisvalt sirge seljaga hakkas istuma 11 k. Käputama hakkas 6k.
Aastaselt ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast! Arvan, et muretsemiseks ei ole põhjust, aga neuroloog peaks lapse siiski üle vaatama. Kõne arengu juures ongi selles vanuses olulisem kõne mõistmine ja lalisemine kui sõnade ...

Loe edasi

Lapse kõne

Tere!

Mure 1a ja 10k tüdruku kõne pärast. Selgeid sõnu on tal kuskil viis, ülejäänud on ainult silbid või tema enda väljamõeldud sõnad. Sõnu ta järgi ei ütle, küll aga tunneb tähestikust pooli ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Soovitan kõigepealt pöörduda logopeedi poole.Nii neuroloogi kui ka logopeedi konsultatsiooni vajaduse otsustab perearst.
Edu Teile!
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Suur pea lapsel

Tere! Eelmises kirjas kirjutasin Teile juba kõigest, et lapse pea on 58 cm ja kõik uuringud on tehtud. Ka dr. Heleia Nestal Zibo juures on käidud.Teie vastasite, et lapse arengu kohta teave puudus ja RMT ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh veelkord pöördumast! Neuroloog jälgib Teie lapse arengut, ning see on kindlasti vajalik. Tegemist võib olla nn. geneetiliselt määratud suure peaga ja see oleks prognostiliselt parim. ...

Loe edasi

Väikelapse kõne areng

Tere,

Mul on 1a7k vanune poeg. Viimasel ajal on tekkinud mure tema aktiivse kõne arengu pärast. Ta ütleb umbes 15 sõna, kusjuures umbes pooled neist ei ole nn. pärissõnad (kindel tähekombinatsioon ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Teie lapse kõne arengu võib lugeda eakohaselt arenenuks.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Loe edasi

lapse areng

tere, mul saab poeg 25 jan 2a ja ei räägi ühtki sõna.selle asemel teeb piiksuvaid ja vahel väga kõrgeid helisid,ta kipub pea iga asja peale virisevalt jonnima või puhkeb lausa nutma kui keelatakse milles ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Soovitan pöörduda logopeedi ja kõrvaarsti vastuvõtule, seejärel lasteneuroloogi juurde.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Loe edasi

spastilisus

Tere!
Mis tähendab arsti ütlus"lauba ettevõlvumine".kas see võib tähendada
mingeid vaimseid probleeme lapsele?Peale selle on tal mõlemad jalad
spastilised,võimleme -kuid mulle tundub ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh pöördumast! Lauba ettevõlvumine iseloomustab lapse pea kuju, ega tähenda iseseisvana midagi olulist. Kuna spastilisus võib olla väljendunud väga erinevas ulatuses, mina aga Teie last ...

Loe edasi

lapse käitumine

Tere,
Kas oskate öelda, miks minu 3 aasta ja 7 kuune laps mõnikord (lasteaias üsna tihti) tema tegevust takistavale keelule reageerib "ei" kisades? Ta on üsna kange iseloomuga. Samuti on tema kõne ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Ei vastus on iseloomulik igale inimesele, kelle huvitavat tegevust segatakse. Lapsed teevad seda kõige vahetumalt. Kui aga kõne areng on kehvem eakaaslastest, siis soovitan ...

Loe edasi

2a4k lapse areng

tere, minu mure järgmine. Nimelt on laps praegu 2a4k ja räägib mõned üksikud sõnad nii u 15 tk, kõik nad polegi sõnad vad enamus iseloomustavad loomi või asju. Kui lapse arengud lühidalt kirjeldada, siis ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Lapse motoorika areng on kulgenud normaalselt. Miks on määratud massazhi ja ujumist? Kõne areng kulgeb aga tõesti hilistumisega, kuid arvan, et see pole seoses kukkumisega. ...

Loe edasi

hemoglobiin

Tere,
minu mure järgmine. Nimelt käisime lasteneuroloogi juures 2 murega, esiteks kunagi diagnoositi lapsel spastilisus ja teiseks et lapse kõne on kuidagi vähene.
Tuli ka jutuks,et lapsel ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere,
aitäh küsimast! Kui Hgl on madal, siis tuleks selgitada selle põhjus. Peaksite kindlasti jälgima lapse toidusedelit, et ta saaks piisaval hulgal rauda sisaldavat toitu(liha). Teie lapse Hgl ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: