Mis haigus on mikrotsefaalia? 11.04.05 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

Tere! Mul on selline mure. Minu arst ütles, et niikaua kui laps on ema üsas, siis genitaalherpes midagi ei põhjusta. Aga kui vahetult enne sünnitust, siis võib nakatuda ja tehakse keiserlõige. Mul oli raseduse keskel genitaalherpese lööve,( mitte esmane), raviks sain Valtrexit. Kuidas ma saan nüüd kindel olla, et lapsega on kõik korrras ja mis analüüsidega tehakse kindlaks, et laps ei ole nakatunud? Milla lööb mikrotsefaalia välja, mis sümptomid haigusel on?

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere!
Aitäh pöördumast!
Mikrotsefaalia tähendab seda, et lapsel on väike pea ümbermõõt. Tavaliselt kaasneb mikrotsefaaliaga ka arengus mahajäämine.
Ultraheliga uuritakse raseduse ajal ka loote pea kasvu. Saan aru, et laps on Teil juba sündinud. Sellisel juhul on arstid kindlasti mõõtnud ka lapse pead ja vaadanud arengut. Nakatumise kindlakstegemiseks on võimalik teha vereanalüüse.
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Laps sikutab juukseid

Tere! Laps on 1a9k vanune (tüdruk) ning enne magama jäämist (enamasti ööunne) sikutab oma juukseid ning mõnikord siis lakub juuksekarvu käel (kestnud 3-4 nädalat). See ei ole iga õhtu nii, aga u 4-5 õhtut ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere
Aitäh pöördumast! Lapsel tekivad pinged, mida ta omal viisil maandab. Katsuge talle lugeda enne magamajäämist, siis kaob tõenäoliselt ka juuste kakkumine.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Beebi käte ja jalgade väristamine

Tere!
Küsimus beebi käte ja jalgade väristamise kohta. Laps on kohe saamas 9kuu vanuseks. Väristamine on kestnud maksimaalselt paar kuud, mitte kauem. Pigem panen tähele just viimasel ajal, viimase ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Tegemist on tavapärase laste arengu käigus esineva tegevusega. Püüdke lapse tähelepanu mujale viia kui ta niimoodi jalgu pulka ajab ja väristab, siis kaob ka see komme. Tegemist on lapseea ...

Loe edasi

Laps ajab keha pingesse

Mu kohe kohe 2a saaval neiul on kombeks vahest harva ja just istudes ajada keha pingesse (väristada) ja väristab pead samal ajal. Hinge hoiab ka kinni siis. See kestab ainult sekundid. Kas see on tal nüüd ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Tõenäoliselt on tegemist lapseea onanismiga, mil tüdruk avastab oma mõnupunkte. Katsuge see tegevus katkestada millegagi, mis talle huvi pakub. See on mööduv nähtus ja kaob lapse kasvades.
Loe edasi

3 kuuse imiku silmad

Tere, mure järgmine, et beebi saamas kohe 3 kuuseks ja vaatab tihti üle pea. Olen proovinud teda keerata selles suunas kui vaatab ,et äkki midagi köitvat tema jaoks aga siis hakkab jälle üle pea vaatama. ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Arvan, et muretsemiseks pole olulist põhjust. Tõenäoliselt on beebi seljalihased veidi pinges ning seetõttu tekib selline asend. Lapse kasvades see kaob.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Beebi peaümbermõõt

Tere,

Tunnen muret beebi peaümbermõõdu pärast. Saab kahe päeva pärast 5-kuuseks. Käisime ka paar päeva tagasi perearstil. Beebi peaümbermõõt 46cm. Rinnaümbermõõt 46cm, pikkus 65cm ja kaal ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Arvestades, et pea ümbermõõt sündides 33cm ja 5k vanuseks 46cm, siis on seda kasvu küll veidi palju. Samas laps areneb hästi.
Soovitan siiski laste neuroloogi konsultatsiooni.
Lugupidamisega
Loe edasi

Enurees ja hirmud

Tere! Lapsel on esinenud mähkmetest vabaks saamisest alates öine enurees. Kui laps ei käinud veel koolis, siis käisime probleemiga ka dr. Traadi vastuvõtul, kus selgus, et probleem ei ole kuseteedes, tõenäoliselt ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast. Enureesile head ravi ei ole.Enamasti enurees taandub tõesti puberteedis, kuid 1% võib see jätkuda ka hiljem.
Kuna lapsel on ka hirmud, siis soovitaksin psühholoogi juurde ...

Loe edasi

Valukramp1?

Tere, kas on olemas selline asi nagu valukramp? Mu 4 aastaseks saaval tütrel juba teist korda selline asi. kukkus õues tee peal ja hakkas nutma, olles minu süles tekkis 2 sekundine kramp. küsides nõu ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast! Lastel kuni 5a vanuseni esineb mitmesuguseid reflektoorseid hoogusid, mis on enamasti healoomulised ja millest laps kasvab välja.
Soovitan siiski pöörduda laste neuroloogi ...

Loe edasi

Lapsel silmad tõmblevad

Tere!
Tänan eilse vastuse eest lapse silmade pööritamise kohta.
Nüüd on meil tekkinud uued episoodid, kus lapse silmalaud justkui poolkinni asendis tõmblevad. Eriti juhtub seda olukorras, ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh veelkord pöördumast!
Ainult video põhjal siiski diagnoosini ei jõua. Vaja oleks kindlasti teha EEG uuring.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Lapse silmamunad liiguvad ebaloomulikult

Tere,
Lapsel 2a8k on viimasel kahel päeval tekkinud silmade pööritamine, mis väljendub selles, et silmamunad liiguvad nii üles, et neid pole enam peaagu näha. See õnnestus ka videosse saada, aga ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Tegemist võib olla loomuliku silmamunade reaktsiooniga-silmade sulgemisel silmamunad pöörduvad, tikkidega või epilepsiale viitava sümptomiga. Pigem mõtleksin esimese variandi ...

Loe edasi

Laps kukkus

Tere. Minu 7 kuune tüdruk kukkus voodist alla, umbes 60 cm pealt.
Peale kukkumist korraks nuttis ja peale seda muid sümptomeid pole. Laps rõõmus. Lugesin aga internetist juba igasugu hirmutavaid ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast!
Sellelt kõrguselt kukkudes ei tohiks midagi halba juhtuda.Oluline on kindlasti põranda materjal. Kui lapse käitumises muutusi ei näe(unisus, oksendamine, pidev vigisemine), ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: