Imiku lisauuringud 02.01.20 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Lugupeetud dr. Voor,
Alates lapse sünnist tema arengut jälgib meie perearst ja tema sõnade järgi minu beebil on suurepärane tervise seisund. Ütleb, et lapsel on väga tugev lihaste toonus, kaal ja kasv normis. Äsja sain teada, et sõbrannade beebid said suunamised neuropatoologi ja füsioteerapeudi juurde, nad käivad haigekassa arvel ujulas ning neil kontrolliti b12 ja d-vitamiimide sisaldus veres.
Minu küsimus on selles, miks minu beebi ei ole läbinud ühtegi lisauuringut? Kaebusi pole, aga parem on haigusi ennetada ja kas selleks pole ettenähtud kohustuslikud lisauuringud, nt vitamiinide sisaldus veres, profülaktiline neuropatoologi ja füsioterapeudi kontroll? Minu sõbrannade sõnadel, neuropatoologi külastamine beebidel on kohustuslik 3 ja 6 kuul, aga ma pole sellest leidnud mingi ametlikku infot. Oleks väga tänulik, kui teie vastate, mis on beebidele kohustuslikud uuringud või perearst ilma olulise põhjuseta ei suuna nende spetsialistide juurde?
Suured tänud teie abi eest ja head uut aastat

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Imiku arengut, kaalu ja kasvu jälgib perearst ja pole ette nähtud ühtki nö kohustuslikku uuringut/eriarsti konsultatsiooni ega analüüsi. Kui perearst leiab mingisuguse kõrvalekalde lapse arengus, suunab ta lapse eriarsti juurde. 9-12 kuu vanuses peaks tegema vereanalüüsi, et vaadata hemoglobiini taset.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Imiku kaaluiive

Käisime täna beebiga kolmanda elukuu kontrollis ja arsti arvates on beebi liiga suure kaaluga. Kaalukõverast on väljas. Sündides oli 3900 (41+5) nädalat, alamkaal 3600. pikkus 52
1 kuu -56cm ja 5300gr

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Ainult rinnapiima saava lapse kaaluiive võibki olla suurem esimestel elukuudel. Ööpäevas võiks laps süüa ca 900 ml rinnapiima. Loomulikult ei pea Te hakkama rinnapiima kogust mõõtma, ...

Loe edasi

Hingamine

Selline küsimus, et kas on normaalne, et nädala ja 1 päevane beebi uneajal hingeldab, nagu lõõtsutaks? Tundub kohati selline pindmine hingamine.


Ette tänades

Vastas dr Heli Grünberg

Tere!
Imiku hingamisrütm ei ole päris regulaarne. Kuid kui tundub, et imikul tekib lausa hingeldus või lõõtsutamine, tuleb perearsti poole pöörduda.

Heade soovidega
Heli Grünberg

Loe edasi

Imiku gaasivalud.

Kas imiku gaasivalusi mõjutab magusad toiduained (kommid, jäätid jms)?

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Imiku gaasivalude põhjused ei ole päris selged. Üks võimalikest põhjustest, kindlasti mitte ainuke, on lehmapiimavalk. Gaasivalude teket võivad mõjutada samad toiduained, mis on sageli allergiapõhjustajadki. ...

Loe edasi

imiku silmaalused

kas peaks muretsema, kui kohe kolmekuuseks saava imiku silmaalused on tumedad, pisut sinaka varjundiga ja veidi turses? muidu rõõmus ja hea tervisega laps.

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Selles vanuses lapsel ei tohiks üldjuhul silmaalused olla tumedad ja sinaka varjundiga ning turses. Soovitan last konsulteerida lastearstiga, siis saab selgust, kas lapse võib täeisti terveks ...

Loe edasi

imiku väljaheide limane

Kas on normaalne ,kui 3 kuise imiku kaka on nädalapäevad olnud suhteliselt vedel,hapuka lõhnaga ja limakiudusid täis.Saab rinnapiima.Kas kerge näiteks kõhu külmetamine võib põhjus olla ,või sõltub kõik ...

Vastas dr Merle Paluste

Lugupeetud lapsevanem!

"Kõhu külmetamine" selles eas ei ole praktiliselt võimalik. Enamasti on selle ea seedehäired tingitud ema toidust või viirusinfektsioonist. Konsulteerige oma perearstiga ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: