imiku rauapuudusaneemia 13.11.03 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

kas ja kuidas rauapuudusaneemia avaldab mõju vaimsele arengule?

Arst vastas:

dr Heli Grünberg

Pediaater

TÜ Kliinikumi lastekliinik

Tere,
On uurimusi, kus tõepoolest on leitud, et rauapuudusaneemia võib mõjutada vahel lapse arengut. Eelkõige kognitiivset arengut so tähelepanu, konsentreerumisvõimet, töövõimet. Rauapuudusaneemia ei mõjuta lapse kõne arengut ja teisi arenguaspekte.
Eestis on rauapuudusaneemia väikelastel häirivalt sage ja tingitud eelkõige toitmisvigadest. Kui emal on rinnapiima vähe, tuleb imikule anda piimasegu, mitte aga lehmapiima. Siis ei ole karta ka kognitiivse arengu probleeme!
Lugupidamisega Heli Grünberg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Imiku pärast suur mure.

Tere.
Mul on suur mure loodan, et oskate öelda kas see on allergia või akne? Vôi hoopis midagi muud? On vaja näitana minna kellegile kohe?
Lisasin pildi.
Nägu punniline, punased laigud.

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui lööve on ainult näol, siis suure tõenäosusega on tegemist imiku aknega. See tekib tavaliselt 2-4 elunädalal ja on iseparanev seisund, st enamasti ravi ei ole vaja.

Lugupidamisega, ...

Loe edasi

Imiku Magamisasend

Tere,
Minu küsimus lastearstile.
Kodus on 2.5 kuune imik. Alates teisest elukuust on imik maganud selili asendis, siiani on see meile sobinud, kuid tuttavate sõnul ja foorumeid lugedes selgub, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Praegune soovitus on panna laps magama selili.
Imiku äkksurma sündroomi esineb üle maailma kõigis riikides, kuid see on üliharv. Riskiteguriks peetakse magamist kõhuli ja tubasuitsuga ...

Loe edasi

Hingamine

Selline küsimus, et kas on normaalne, et nädala ja 1 päevane beebi uneajal hingeldab, nagu lõõtsutaks? Tundub kohati selline pindmine hingamine.


Ette tänades

Vastas dr Heli Grünberg

Tere!
Imiku hingamisrütm ei ole päris regulaarne. Kuid kui tundub, et imikul tekib lausa hingeldus või lõõtsutamine, tuleb perearsti poole pöörduda.

Heade soovidega
Heli Grünberg

Loe edasi

Imiku gaasivalud.

Kas imiku gaasivalusi mõjutab magusad toiduained (kommid, jäätid jms)?

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Imiku gaasivalude põhjused ei ole päris selged. Üks võimalikest põhjustest, kindlasti mitte ainuke, on lehmapiimavalk. Gaasivalude teket võivad mõjutada samad toiduained, mis on sageli allergiapõhjustajadki. ...

Loe edasi

uuringud

Tere!
Olen 2 kuuse tütre õnnelik ema. Perearsti visiidil anti saatekirjad neuroloogi ja ortopeedi juurde. Samuti võeti vere- ja uriinianalüüsid. Kas need on tavalised uuringud ja tehakse kõikidele ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Hetkel on seisukohad pisut muutunud. Ortopeedile ja neuroloogile "kohustuslikult" kõiki imikuid enam ei saadeta. Saadetakse ainult need, kel probleeme tundub olevat. Uriinianalüüsi tegemiseks ...

Loe edasi

imiku silmaalused

kas peaks muretsema, kui kohe kolmekuuseks saava imiku silmaalused on tumedad, pisut sinaka varjundiga ja veidi turses? muidu rõõmus ja hea tervisega laps.

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Selles vanuses lapsel ei tohiks üldjuhul silmaalused olla tumedad ja sinaka varjundiga ning turses. Soovitan last konsulteerida lastearstiga, siis saab selgust, kas lapse võib täeisti terveks ...

Loe edasi

imiku väljaheide limane

Kas on normaalne ,kui 3 kuise imiku kaka on nädalapäevad olnud suhteliselt vedel,hapuka lõhnaga ja limakiudusid täis.Saab rinnapiima.Kas kerge näiteks kõhu külmetamine võib põhjus olla ,või sõltub kõik ...

Vastas dr Merle Paluste

Lugupeetud lapsevanem!

"Kõhu külmetamine" selles eas ei ole praktiliselt võimalik. Enamasti on selle ea seedehäired tingitud ema toidust või viirusinfektsioonist. Konsulteerige oma perearstiga ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi