Borrelioos? 17.06.20 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere,

2018. a põdesin borrelioosi, siis olid ka erinevad terviseprobleemid ja diagnoos tundus õigustatud. Analüüsi tulemused oli : Borrelia burgdorferi IgM QN 81.5 kU/L positiivne Borrelia burgdorferi IgM (kinnitav) positiivne Borrelia burgdorferi IgG QN 10.3 kU/L Borrelia burgdorferi IgG (kinnitav) negatiivne Anaplasma phagocytophilum IgM (IB) negatiivne Anaplasma phagocytophilum IgG (IB) negatiivne . Võeti ka liikvori analüüs , mis näitas IgG liikvoris 30,3 IgG 10,5 TBEV IGM negatiivne TBEV IGM QN negatiivne Borrelia burgdorferi IgM QN veres 83 - positiivne liikvoris negatiivne Borrelua burgdorfeni IgG QN veres negatiivne Borrelia burgdorferi IgG liikovoris negatiivne.
Tegin peale kaht antibiootikumi kuuri 7 kuud hiljem analüüsi ise tasulise ja see oli Igm 63,7 , Igg negatiivne, Kinnitatav analüüs positiivne Igm siis ja Igg negatiivne. Igm valk P41-I, OspCPBi -positiivne. Nüüd tehti eelmine nädal uus analüüs seoeses peavaludega ja palusin selle teha. Samas on peavalud mul lapsepõlvest saati. Igm 56,9, Igg jälle negatiivne , kinnitataval oli Igg negatiivne, ja Igm positiivne . Mis teie arvate kas see viitab borrelioosile või ei. Või lihtsalt antikehad on mul ülesse jäänud?. Imelik on see, et IgG ei ole mul siiani tekkinud.
Ausalt öeldes ei tahaks lihtsalt antibiootikume sisse süüa.
Ette tänades

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere
Borrelioosi diagnostikas kasutatakse tõesti IgG ja IgM antikehi, kuid nende numbrilised väärtused ei oma iseseisvat diagnostilist tähendust ja kliiniliselt ei ole interpreteeritavad,
Borrelioosi põdemise järgselt jäävad antikehad positiivseks aastateks, seega raviefekti "kontrollimine" antikehade korduva määramise teel ei ole tõenduspõhine ning tasulist uuringut tellides oleks teid tulnud sellest informeerida.
Kui antibakteriaalne kuur sai diagnoosi püstitamisel tehtud, siis suure tõenäosusega oli see ka tõhus. Kaebuste püsimise korral peaks kaaluma alternatiivseid põhjuseid, mitte jätkama korduvate vereproovide tegemisega. Peavalu ei pruugi olla borrelioosiga seotud.
Borrelioosi diagnoosi võiks kaaluda ainult sel juhul, kui teil on teada kindel puugirünne ja selle järgselt tekkis punane laik hammustuskohta.
Soovitan peavaluga tegeleda iseseisvalt ega mitte püüda seda sümptomit siduda borrelioosiga. Kahjuks diagnoositakse borrelioosi Eestis liifga palju ja seostatakse temaga väga erinevaid sümptomeid. Korduv antibakteriaalne kuur ei ole iseenesest ohtlik, kuid ebavajalik kuur pole ka põhjendatud ja suure tõenäosusega ei aita see teid vaevavaid kaebusi kõrvaldada. Soovitan pidada nõu perearstiga, kuidas peavalu teemaga edasi tegeleda.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

puukborrelioos

Tere!
Mul oli umbes 12 aastat tagasi kubemes puuk ja paar nädalat hiljem oli seal suur punane ring. Tookord arvas arst, et vast olen end ära löönud. Nii jäi. Mõned aastad hiljem olin hädas põlvede ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie poolt kirjeldatud 12 aasta tagune puugiründe järgne nahamuutus võib viidata küll borrelioosi võimalusele, kuid sellekohane diagnostika oleks olnud kohane aastaid tagasi.
Meie ...

Loe edasi

Buukborrelioos

Minu 52-aastasel abikaasal algasid 3-aastat tagasi lähimineviku mäluhäired,mis tänaseks on nii tugevalt süvenenud,et segavad igapäevast elu. 4-aastat tagasi oli tal puugist pool selga punane ja arsti juurde ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Laboriuuringu järgi ei ole võimalik eristada, kas inimene on põdenud borrelioosi või lihtsalt kokku puutunud borrelioosi tekitajaga (saanud puugi) ja selle tagajärjel on tal tekkinud ...

Loe edasi

Borrelia IgG ja IgM tulemuste tõlgendus

Tere
Sooviksin küsida Teie arvamust vereanalüüsi tulemuste osas (lisatud) seoses kahtlusega puukborrelioosi nakatumises.
Sain 15. augustil 2015 hammustada hüppeliigese piirkonnas tuvastama ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Puukborrelioosi diagnoos on tõesti keerukas ja ka teie juhtumi puhul võib olla tegelikult vastus nii jah kui ei.
Mis räägib võimaliku puukborrelioosi nakatumise poolt: hammustuskoha ...

Loe edasi

analüüside tegemine

Tere!
Kas laborid teevad analüüse ka arsti saatekirjata, kui patsient on nõus analüüsi tegemise välja maksma? Konkreetselt huvitab praegu analüüs borellioosile, kui seda tehakse, siis kui palju võiks ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,

Kõikides laborites ei ole oma raha eest analüüse teha ei saa. Tallinnas ja Tartus on selline võimalus näiteks HTI Laborites. Tavaliselt tehakse borrelioosi kahtluse korral kahte tüüpi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: