Borrelia IgM ja immunoblot positiivne - kordustest või ravi? 12.10.18 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere,
palun Teie arvamust puukborrelioosi diagnoosi tõesuse osas.
Olen 35-aastane naine. 5. oktoobril pöördusin perearstile liigesevaeguste tõttu (põlve- ja küünarliigestes mõõdukas jäikus, valu). Ka alaseljavalu on viimased paar nädalat tugevam, paaripäevase tugeva ägenemisega 27.-28. septembril (Pärast sünnitust 2009 a lapse pidev süles kandmine /tõstmine kurnas selga aastate jooksul, seljalihased nõrgad). Alaseljavalu kiirgab vahel istmikunärvi. Ei ole teinud rasket füüsilist tööd ega sporti. Sisseimenud puuki pole täheldanud. (Tean, et nümfi hammustust ei pruugigi märgata). Borrelioosile iseloomulikku erüteemi pole olnud. Olin 9.-11. septembril kergelt tõbine (nohu-kurguvalu-halb enesetunne). Liigesevalud/jäikus süvenes umbes samal ajal või veidi pärast. 5. oktoobril tehti vereanalüüsid, kus Borrelia burgdorferi IgM napilt kõrgem (26), IgG normis (<5), immunoblot IgM positiivne. Seepeale määrati antibiootikumiravi 3 nädalat.
Olen lugenud, et valenegatiivseid borrelioosi diagnoose võib olla sageli ja valepositiivseid harva. Ma ei soovi pikka antibiootikumikuuri kui see just tingimata vajalik pole. Kas sellise vere ja kliinilise pildi juures oleks mõistlik korrata vereanalüüse enne kui ravi alustada? (Lapsel oli sümptomitega kinnitatud mononukleoos 5a tagasi. Viirusega kokkupuutumisel on mul ilmselt antikehad veres. See võiks anda valepositiivse IgM-i?). IgM-i kõrgenenud väärtus viitab äsjasele nakatumisele – kui selles staadiumis võib paraneda ravita spontaanselt, siis ehk võiks oodata veidi raviga ja teha kordustestid? Või viitavad liigesevalud siiski sellele, et keha ei tule toime haigustekitajaga ja haigus süveneb? (viimastel päevadel liigesevalu taandunud). Haiguse süvenedes jällegi on ehk selle ravile allutamine raskem.

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Esitate üsna raske küsimuse. Jah, teil on piiripealne IgM ilma positiivse IgG leiuta, mis võib viidata nii värskele borrelia nakkusele kui ka olla positiivne juba mitu aastat (persisteEriv IgM), ilma, et oleksite sellest teadlik olnud. Puugirünnet te ei tea, spetsiifilist laiku pole olnud. Uuringut põhjustasid ebaspetsiifilised kaebused - väike infektsioon ja liigesekaebused. Seljavalu on väga ebatüüpiline. Küsimus - kas kaebused ja puukborrelioosi IgM on seotud või mitte? Ehk kas antibakteriaalne kuur on kindlasti näidustatud või mitte?
Täiesti aus vastus on, et midagi pole kindlat ja täpsem diagnostika puudub.

Kuna ainus võimalus borrelioosi diagnostikaks on just seerumist IgG ja IgM määramine, siis on diagnostika keeruline. IgG ja IgM on antikehad, mis tekivad nakkusega kokkupuutel ka siis, kui inimene ei haigestu, samuti püsivad nad positiivsetena aastaid. Raudreegel on, et IgG koos IgM positiivsusega on kõige usaldusväärsem tunnus värskest nakkusest, kuid iga inimese organism reageerib erinevalt.
Seega on teile keerukas nõu anda. Kui kaebused püsivad, võiks antibiootikumkuuri igaks juhuks ära teha. Eeliseks on teadmine, et borrelioos on ravitud ja edaspidi tuleb selliste kaebuste esinemisel otsida muid põhjuseid. Millest kindlasti soovitaksin hoiduda, on borrelioosi "numbriliste väärtustega" manipuleerimine ravi toime hindamiseks, kahjuks need numbrid näitavad ainult teie organismi reakstioooni, kuid ei ole korrelatsioonis haiguse raskuse või ravi tulemusega. Ka peale ravi võivad püsima jääda nii IgM kui tekkida juurde IgG, kuid see on ootuspärane tulemus ja positiivseks võivad nad jääda veel pikaks ajaks.

Heade soovidefga
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Toksoplasmoosi analüüs

Tere,
Olen 20 nädalat rase ja lasin teha toksoplasmoosi analüüsi (IGG positiivne 20,7 ja IGM negatiivne). Kas see tähendab, et veres on olemas antikehad ja uuesti haigestumine on välistatud? Loode ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

IgG antikehad näitavad, et võite olla varem kokku puutunud toksoplasmoosi tekitajaga ja organism on tootnud selle vastu antikehi. Kindlasti tagab see parema kaitse raseduse ajal, kui ...

Loe edasi

Borrelioos entsefaliit

Tere,

Sooviks selgitust analüüsi tulemustele. Puukentsefaliidi näitaja on 0,9 aga norm 0,8. Kas siin oleks kordustest vajalik?
Kas borreliiosi näitajates on sisulist muutust?
Hetkel ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Olete väga põhjalikult kirjeldanud oma haiguse kulgu, minu tunnustus.
Lugedes läbi teie poolse haiguste kirjalduse ja vaadates analüüside tulemusi jääb mul mulje, et tegemist on isoleeritud ...

Loe edasi

Borrelia IgG ja IgM tulemuste tõlgendus

Tere
Sooviksin küsida Teie arvamust vereanalüüsi tulemuste osas (lisatud) seoses kahtlusega puukborrelioosi nakatumises.
Sain 15. augustil 2015 hammustada hüppeliigese piirkonnas tuvastama ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Puukborrelioosi diagnoos on tõesti keerukas ja ka teie juhtumi puhul võib olla tegelikult vastus nii jah kui ei.
Mis räägib võimaliku puukborrelioosi nakatumise poolt: hammustuskoha ...

Loe edasi

Antikehad veres

Tere!

Augustis tehtud vereproov näitas selliseid asju:

Chlamydia pneumonia IgA POS (14.204)
IgM neg (0.174)
...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Chlamydia ja mycoplasma pneumonia ning puukborrelioosi diagnostikas põhineb antikehade, mitte tekitajate määramisel. Antikehad tekivad organismi immuunvastusena kokkupuutele haigustekitajatega ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: