FET 12.12.09 / Kehaväline viljastamine

Külastaja küsib:

Tere. (vanus 29)
IVF tehti 2007, õnnestus esimesel korral, kuna olid tekkinud komplikatsioonid siirdati 1 embrüo(2006 lap tulemusel olid algselt mõlemad munajuhad ja kõhu õõs liiteid täis, õnnestus teistkordsel "puhumisel" üks neist avada). Külmutati 5 embrüot, millest veel üks pidi olema hea. Mis see tähendab? Kas siis ülejäänud neli on kehvikud?
2009 kevadel õnnestus kuidagi ise rasestuda, kuid rasedus oli katkenud 8näd ja tehti erakorraline abort. Nüüd on järgmine laps plaanis kiiremas korras, siiski kunstlikult, kuna on avastatud raskeloomuline emakakaeladüsplaasia.
Konisatsiooni tulemus: Lahti lõigatud emakakaela konisaat 3,5x1,5x0,5 cm, resektsiooni piir rohelise värviga märgistatud. Koosneb fibroossest stroomast, heleda silinderepiteeliga vooderdatud endotservikaalsetest näärmetest, pinnalt portio piirkonnas kaetud mitmekihilise mittesarvestunud lameepiteelidega, kanalis heleda silinderepiteelidega ja üleminekutsoonis düsplastilise lameepiteelidega. Epiteel kogu paksusest kohati haaratud düsplastiliste rakkudega. Epiteeli pindmistes kihtides näha koilotsüüte. Lõigus 3 düsplastiline epiteel ulatub emakakaelakanali resektsiooni piirini. Lõigus 6 parakeratootiline lameepiteel ulatub portio poolse serektsiooni piirini. Pahaloomulisust ei ole. Kahes lõigus düsplastiline lameepiteel ulatub resektsiooni piirini.
Kas see võib nüüd kuidagi edasist soovitavat rasedust takistada? Kas võib olla ka eelnev katkemine seoses nende halbade rakkudega? Kui suur on tõenäosus rasestuda FET meetodil, kui IVF õnnestus esimesel korral?- kui neil üldse saab mingi seos olla...
Palju tänu vastuse eest.

Arst vastas:

Aivar Ehrenberg

dr Aivar Ehrenberg

Günekoloog (ainult viljatusravi)

TÜ Kliinikumi Naistekliinik

Kui üks embrüo oli "hea", siis järelikult teiste ülessulamise tõenäosus on tavalisest väiksem.
Kas see võib nüüd kuidagi edasist soovitavat rasedust takistada?
-- ilmselt mitte.
Kas võib olla ka eelnev katkemine seoses nende halbade rakkudega?
-- ei ole tõenäoline.
Kui suur on tõenäosus rasestuda FET meetodil, kui IVF õnnestus esimesel korral?-
ligikaudu 10-15%.
AE

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Kehaväline viljastamine

Rasedust soodustamise ravimid

LejdyVita 2 - Inovo - Oxigravide

Mis vahe neil on? Teades et meil on tulemas ka uus FET siis mida neist kolmest pigem eelistada. Eelneval korral Oxigravide ja LejdyVita 2 polnud.
Proovime ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
Kui seostada õnnestunud siirdamist vitamiinide/toidulisandite võtmisega, võiksite ehk pigem kasutada sama kombinatsiooni, mis läinud korral?
Terv,
AE

Loe edasi

HCG

Tere!

30.01 päevad, 16.02 FET. HCG veretest 23.02 4,5. 28.02 hakkasid päevad ning eeldasin et rasedust ei tekkind. 13.03 määris korraks ning 14.03 tegin HCG veretesti, mille näit oli 2339, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 36-aastane

HCG on tõusutendentsiga ja päris kõrge. Vaid HCG näidu puhul ei saa oletada embrüo arengu kohta. Selleks on ikka transvaginaalne-günekoloogiline ...

Loe edasi

FET kuupäev

Tere!

Menstruatsioon käib minul vaid Estrofem 2mg ja Duphaston 10mg toel, mida võtan vastavalt 14p + 10p (Duphastoni ajal ka Estrofem juurde alati).
Käesolevalt oli IVF 2. katse. Menstruatsioon ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
siirdamise aja osas toimiti õigesti. Kui Teil puuduvad ovulatsioonid, pole mõtet kalkulaatorile tähelepanu pöörata.
BeReady testi osas on mõlemad Teie poolt pakutud variandid tõesed.
Loe edasi

Miks IVF ei õnnestu? Kui kiiresti uuele katsele stimuleerima pärast FET-i?

Tere!
Minu punktsioon oli mais. Kuna hormoonid olid pärast seda paigast ära, siis kohe siirdamist ei toimunud. Kaks blastotsüsti said külma ja siirdati septembris. Lootused olid kõrged, sest mul ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
esitatud info põhjal ei näe ma vajadust laparoskoopia tegemiseks. Pärast FETi võite koheselt stimuleerima hakata. Ise makstes IVF järjekorda ei ole.
Kui soovite põhjalikumat nõustamist, ...

Loe edasi

Uus IVF peale peetumist

Tere,

olen kohe 41. saamas. Seletamatu viljatuse diagnoosiga olen püüdnud rasestuda 3 a. Õnnestus kohe 1. IVF, mis 1 kuu tagasi peetus 9.-10. nädalal ilmselt tänu põetud raskele viirushaigusele. ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist ,
rasestumist pole mõtet kaugele edasi lükata, 2-3 kuud on piisav. Äsja aset leidnud rasestumine ei muuda uuesti rasestumise tõenäosust.
Terv,
AE

Loe edasi

Progesteroon enne punktsiooni ja siirdamist

Mul on tehtud üks edukas IVF, mis õnnestus kohe esimesel korral ligi 10a tagasi. Sel ajal arstid stimuleerimise ajal vereproove ei teinud.

Sel aastal oli üks ebaõnnestunud IVF, mil enne stimuleerima ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
üldlevinud reeglit progesterooni taseme jälgimise osas ei ole. Mõni arst jälgib, mõni mitte. Mõnevõrra tõusnud progesterooni tase ei välista rasestumist.
Terv,
AE

Loe edasi

Kõrge HCG

Tere,
Küsisin mõni aeg tagasi ebatavaliselt kõrge HCG näidu kohta, mis oli 14 päeva pärast 2 embrüo (FET, viie päevased) siirdamist 4500. eile esmasel UH visiidil oli näha üks lootemuna. Olen ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tunnistan, et ei oska hetkeseisuga midagi öelda. Ei ole sellise olukorraga kokku puutunud.
Terv,
AE

Loe edasi

Veresegune voolus enne planeeritavat FET-i

Tere.
Kas Teie arvates võib sellest olla probleem FET protseduurideks lähiajal, kui
septembris tehtud konisatsiooni järgselt on hakanud määrima u. 10 päeva ennem mensest (pruuni veresegust ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
soovitan siinkohal järgida oma arsti nõuandeid. Kui ta arvab, et probleemi ei ole, võib protseduur toimuda. Enamat ei saa ma teile ilma läbivaatuseta öelda.

terv,
AE

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: