Progesteroon enne punktsiooni ja siirdamist 05.08.18 / Kehaväline viljastamine

Külastaja küsib:

Mul on tehtud üks edukas IVF, mis õnnestus kohe esimesel korral ligi 10a tagasi. Sel ajal arstid stimuleerimise ajal vereproove ei teinud.

Sel aastal oli üks ebaõnnestunud IVF, mil enne stimuleerima hakkamist oli progesteroon 1,4, siis stimuleerimise 5.päeval oli see 0,6 ja 9.päeval 1,0. Stimuleerisin kokku 13 päeva, katse ebaõnnestus.

Nüüd käsil uus katse, samal pâeval kui alsutasin stimuleerimist, oli progesteroon 1,5 ja stimuleerimise 5.päeval 1,0. Ehk kõrgem kui eelmine kord samal ajal... Uus kontroll on stimuleerimise 11.päeval alles ja kokku ennustas arst taas, et tuleb 13 päeva süstimist.

Loen uuringuid, et üle 1,5 progesteroon enne enne punktsiooni viitab endimeetriumi üleküpsemisele ja sinna on embrüol võimatu pesastuda. Välismaal arstid sel juhul ei siirdagi, vaid teevad paar kuud hiljem FET.

Minu küsimus: kas progesteroon liigub üldiselt tõusvas joones seoses süstimisega? Süstin üsna suures koguses (225 Gonal + 75 Luveris ja 6.päeval tuli juba lisaks ka Orgalutran). Kui juba 5.päeval oli proge 1,0 siis kas on karta, et ta kasvab veel või on ta pigem enne punktsiooni kogu aeg samal tasemel stabiilne? Kas Eestis on ka kombeks arstidel proge taseme kõrguse tõttu siirdamine ära jätta?

Arst vastas:

Aivar Ehrenberg

dr Aivar Ehrenberg

Günekoloog (ainult viljatusravi)

TÜ Kliinikumi Naistekliinik

Tervist,
üldlevinud reeglit progesterooni taseme jälgimise osas ei ole. Mõni arst jälgib, mõni mitte. Mõnevõrra tõusnud progesterooni tase ei välista rasestumist.
Terv,
AE

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Kehaväline viljastamine

Kunstlik viljastamine

Tere !

Mulle tehti IVF kasutades doonormunarakke. 11 päeva peale embrüo siirdamist oli HCG tase veres 16. 14 päeva peale embrüo siirdamist oli HCG tase veres 35. Kas mul on põhjust muretsemiseks? ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
hCG taseme hindamiseks on tarvis teada, mitmendal päeval embrüod siirati. hCG kasv tundub kahjuks liiga aeglane.
Lgp,
AE

Loe edasi

Ivf ja ovitrelle

Tere
Seoses ivf-ga toimub punktsioon 17.september kell 11. Arst määras ovitrelle süsti ja kirjutas, et pean selle tegema 15. september kell 21.00. Kui lugeda internetist infot ja teiste kogemusi, ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

38 h on lubatud vahemik.
AE

Loe edasi

siirdamine ja päevitamine

Tere, kas pärast embrüo siirdamist ei tohiks kuni veretestini ka päevitada?

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Päevitada vöib, aga soovitan hoiduda pöletusest.
AE

Loe edasi

IVF tulemuslikkus

Tere
Eelmisel aastal oli kaks ebaõnnestunud IVF, rasedust ei tekkinud. Siirdamised toimusid 2.päeval pärast punktsiooni. Küsimus selline, et kas Eestis teostatakse siirdamist embrüotega, mis on ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Jah, Eestis kasvatatakse embrüoid blastotsüsti staadiumini ja blastotsüste ka külmutatakse. Blastotsüstini kasvatamisel on mõtet, kui kvaliteetseid embrüoid on 2.-3. päeval vähemalt 6-7 tk.
AE

Loe edasi

Antibiootikumide kasutamine stimulatsiooni ajal

Tere
Kas antibiootikumide (doksütsükliin) tarvitamine enne siirdamist, kui kasutatakse külmutatud embrüot, on vastunäidustatud ja kas see peaks olema siirdamise ettevalmistamise katkestamise põhjuseks? ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Kui on olemas konkreetne vajadus, tuleb kasutada. Kas sellepärast tuleks siirdamise ettevalmistust katkestada, on küsitav. Arst peaks teavitama võimalikest ohtudest ja andma patsiendile võimaluse otsustada.
Loe edasi

Valu kõhus peale siirdamist ja valuvaigisti tarvitamine

Tere,
peale siirdamist 7 päev valu vasakul pool alakõhus. Kas valuvaigistit võib tarvitada?

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Võite paar tabletti võtta, aga kui ei leevene, pöörduge lähimasse haiglasse valvegünekoloogi poole.
AE

Loe edasi

Enneaegne ovulatsioon

Tere
Läbisin esimese IVF protseduuri, kuid siirdamiseni ei jõudnudki, kuivõrd punktsiooni toimumise hetkeks oli ovulatsioon juba toimunud. Hormoonide mahasurumiseks kasutati Suprecuri. Viimase annuse ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Järgmisel katsel kasutatakse ilmselt teistsugust stimulatsiooniskeemi või punkteeritakse varem. Teie enda tegevustel ei ole tähtsust.
AE

Loe edasi

Veel nõustamisest

Ma ei ole küll see küsija, kes küsis nõustamise kohta. Aga ise oleksin ka huvitatud sellisest inimesest. Lastetusravi meeskonnas võiks tõesti olla selline spetsialist, kelle poole pöörduda enne IVF protseduuri. ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Psühholoogi kontaktid leiate meie kodulehelt www.kliinikum.ee/naistekliinik

AE

Loe edasi

2 x ebaõnnestunud IVF - täiendavad analüüsid?

Tere,
Mul on olnud 2 ebaõnnestunud IVF katset (1 värskete embrüotega ja 1 külmutatud - mõlemal korral siirdati 2 A klassi embrüot). Enne IVF-i tehti mulle ka 2 lapi(eemaldati tsüstid) ja 1 hüsteroskoopia ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
ebaõnnestumise konkreetset põhjust ei ole kunagi võimalik täpselt välja selgitada, võib teha vaid oletusi.
Teil on juba tehtud rohkem uuringuid, kui nii kaugele (2 siirdamist) jõudnud ...

Loe edasi

IVF ja sünniaeg

Tere.Olen natuke segaduses.Kuidas ivf puhul määratakse sünniaeg?Mul on plaaniline keiser ja arst määras tähtaja istutuse päeva järgi.Ultraheli aga näitab sama suurust ,mis peaks olema viimaste päevade ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Üldiselt võib lähtuda sellest, et punktsiooni päevaks on rasedus 2 nädalat suur. Kui teil tehti IVF lühikese protokolliga (ei kasutatud Zoladexi, difereliini, suprecuri), võib lähtuda viimase menstruatsiooni ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: