Kutsehaigus Autor: Hubert Kahn

Kutsehaigus on tööga seotud tervist kahjustavate tegurite põhjustatud haigus. Vaatamata teaduse ja tehnika kiirele arengule, on kutsehaiguste probleem jätkuvalt aktuaalne nii tööstusriikides kui ka arengumaades. Peamine erinevus on selles, et kui arengumaades esineb raskekujulisi kutsehaigusi, mis lõpevad igal aastal kümnete tuhandete inimeste surmaga, siis tööstusriikides on suudetud luua sellised töötingimused ja niisugune töötervishoiu korraldus, tänu millele registreeritakse traagiliselt lõppevaid kutsehaigusjuhte harva. 

Kutsehaigusi tingivad järgmised tegurid: 1) füüsikalised (müra, vibratsioon, ioniseeriv ja mitteioniseeriv kiirgus, õhutemperatuur ja -niiskus jt); 2) keemilised (plii, elavhõbe, arseen, aromaatsed süsivesikud, fenoolid, orgaanilised lahustid jt); 3) tolm (tavaliselt on siis tegemist füüsikalise ja keemilise teguri kombineeritud toimega); 4) bioloogilised (bakterid, viirused, seened jt); 5) füsioloogilised (töötamine sundasendis, raske füüsiline töö, kiire stereotüüpne ning ülepingutust nõudev töö jt); 6) psühholoogilised (nt puudulikust töökorraldusest või psüühilisest ülekoormusest tingitud krooniline stress).

Oma kulult võib kutsehaigus olla äge (nt vingugaasist põhjustatud mürgistus või punataudi nakatumine kontaktist haigete loomadega) või krooniline, kui haiguse väljakujunemiseks kulub kuid või koguni aastaid. Tuleb arvestada ka seda, et mõnede kutsehaiguste peiteaeg võib olla aastatepikkune, nagu näiteks kopsutolmustustõve puhul.

Kutsehaiguste struktuuris on viimaste aastakümnete jooksul toimunud märkimisväärseid muutusi. Oluliselt on vähenenud raskete kutsemürgistuste arv, sest mitmete kõrge toksilisusega ainete (plii, elavhõbe, benseen jt) tarbimist on järsult piiratud või on need asendatud vähem toksiliste ainetega. Tõste- ja transpordimehhanismide ulatuslik kasutuselevõtt on muutnud harvemaks raskest füüsilisest tööst põhjustatud kutsehaigused. Samal ajal on hakanud lisanduma lihaste-liigeste staatilisest ülekoormusest ja sundasendist tingitud kutsehaigused, seda eelkõige arvutitöö massilise leviku tõttu.

Kutsehaiguste ennetamine on väga tähtis mitte ainult tervishoiu, vaid ka sotsiaalmajanduslikust aspektist. Sellepärast on Eesti “Töötervishoiu ja tööohutuse seaduses” fikseeritud tööandja ja töötaja kohustused ning õigused, mis peab nende sätete täitmise korral kahandama kutsehaigustesse haigestumise miinimumini.

Nõuanded sel teemal

peavalu vasakul pool pead

Pöördun teie poole murega kus mind on vaevanud
peavalu vasakul pool peas alates mai kuust 2017.
Kahjuks tänaseni abi leidnud ei ole.
Peavalu algab hommikul vahetult enne ärkamist kella ...

Mark Braschinsky

Vastas dr Mark Braschinsky

Tere,
Senised Teile teostatud uuringud olnud põhjendatud, jäi minu jaoks selgusetuks, kas lisaks tavalisele MRT-le uuriti ka angiograafiliselt, mis mõnel korral võib olla vajalik. Ka määratud ravimid ...

Loe edasi

Valetamine!? palun abi!!!

Mul on tõsine probleem millest oma jõuga enam ei saa jagu! Valetan ja seda igapäevaselt ilma igasuguse põhjuseta... Ei taha ma midagi varjata ega ennast kaitsta....lihtsalt valetan....
Ma toon lihtsa ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Probleem on impulsiivne ja see tuleb kontrolli alla saada.
1) Suu on pudru tarbeks. Inimesi näed, nende suud näed - mõtled: "Suu on pudru tarbeks!"
2) Kui midagi vaja öelda, siis mõttes ...

Loe edasi

HPV tüüp 51

Tere!

Molekulaardiagnostiliste uuringute käigus leiti HPV tüüp 51. Olen püsivas paarisuhtes ja kasutan beebipille juba viimased 5 aastat.

1) Kas HPV tüüp 51 viiruse ravimiseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Olete 30 aastane naine ja Teil diagnoositi HPV 51.
HPV kõrge riski tüüpide määramine on oluline siis, kui PAP analüüsis on rakumuutused ja kahtlus HPV-le. Kahjuks ei selgu, milline on ...

Loe edasi

Pikaajaline madal palavik

Tere

Haigestusin veebruari lõpus, pidasin seda tavaliseks külmetuseks/viiruseks ja ravisin käsimüügiravimitega jooksu pealt. Haiguslehte ei võtnud ja elasin oma tavapärases elurütmis. Kuna ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Kahtlustan, et korduvad alumiste hingamisteede põletikud on mingi muu haiguse sümptomiks. Soovitan täpsemaid vere ja immuunsusuuringuid, atüüpiliste haigustekitajate vastased ...

Loe edasi

viljastamine

palju maksab kuntslik viljastamine

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
Sellele küsimusele ei ole võimalik ilma juhtumiga tutvumata täpsemalt vastata. Palun pöörduge viljatusravi vastuvõtule ja arst annab täpse info.
AE

Loe edasi

günekoloogia

Tere,armas doktor! Olen varem siia kirjutanud seoses 2 a kestvate pidevate bakteriaalsete uroinfektsioonidega( enterokokk, colibakter) ,mis vaatamata väga paljude antibiootikumidega ravidele ei ole korda ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Ilmselt on Teie vaevused tingitud vähenenud naissuguhormoonide tasemest.See põhjustab tupe limaskestakuivust ja õhenemis. Paluge oma günekoloogil välja kirjutada 0,01 protsendilist Linoladioolkreemi ...

Loe edasi

Teotahte puudus

Kirjutan murest oma abikaasa pärast. Ta on pärinud nn. "alkoholismi geeni". Seda teemat on ta õnneks 10 aastat kontrolli all suutnud hoida. Sel alkoholivabal perioodil on ta pidevalt tarvitanud antidepressanti ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Retsept e soovitus tegudeks on Enneti ristkülik diagonaaliga (Enneti, et teile paremini meelde jääks, et tegutsema hakkaksite) ja “uued prillid”.
Ristkülik diagonaaliga annab mõttemudeli ja ka tegutsemisjuhise. ...

Loe edasi

Alatalitus!

Olen 20 aastat kasutanud L-Thyroxini 100-150 mg päevas nüüd katsetasin loodusliku ravimit lthyrossine ja tegin täna anlüüsi ,mis oli väga halb.
TSH >150,00 mIU/l 0,40-4,00
FT4 1,37 pmol/l 11,5-22,7

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Eluohtlik Teie seisund just ei ole, kuid L-türoksiini juurde tuleb tagasi pöörduda küll. Jätkake L-türoksiini samas annuses, nagu võtsite enne ravi katkestamist. Normaalne kilpnäärmehormoonide ...

Loe edasi

Kilpnäärmes sõlmed

Tere.Käisin kipnäärme ultraheliuuringul ja kuna erialaarstile saan kuu lõpus,siis sooviksin teada.Kilpnäärme parem sagar 1,6/1,5/3,1cm.Vasem sagar1,6/1,1/4,2cm.kilpnäärme paremas sagaras sõlmed läbimõõduga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnääre on normisuurune. Väikesed 3-7mm läbimõõduga sõlmekesed punkteerimist ei vaja ja Teile vaevusi ei põhjusta. Käige igaks juhuks endokrinoloogi vastuvõtul ära, kuid tundub, et muretsemiseks ...

Loe edasi

Munandid

Tere!
Kas te saaksite välja kirjutada mingisuguseid valuvaigistusi?
Lugesin internetist et valutamise teel võib tekkida munandivähk, kuigi perearst ütles et vere andmise proovid olid korras ...

Vladimir Vihljajev

Vastas dr Vladimir Vihljajev

Tere! Kui on vajalik siis võin välja kirjutada vastavalt ravimeid, vaid ennem soovitan tulla konsultatsioonile ja teostada vajalikud uuringud (analüüsid). Munandi valu reeglina ei ole seotud munandivähiga, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi