Gravesi tõbi ja katkenud rasedus 26.09.22 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere
2020 aasta oktoobris sünnitasin oma kolmanda lapse. Juunis 2021 hakkasin end väga kehvasti tundma ja juulis 2021 sain Gravesi tõve diagnoosi. Algselt perearstile antud analüüsitulemused olid järgmised:
ANALÜÜSID
07.07.2021 16:25: FT4 76,51 pmol/l [norm 11.5 - 22.7]
06.07.2021 23:28: TSH <0,01 mIU/l [norm 0.4 - 4]
06.07.2021 21:55: Ferritiin 45,4 µg/l [norm 10 - 150]
06.07.2021 21:55: Foolhape 17,81 nmol/l [norm 7.64 - ...]
06.07.2021 22:08: Vitamiin B12 237 pmol/l [norm 156 -672]
06.07.2021 22:01: Borrelia IgM 4,6 [norm ... - 18]
06.07.2021 10:17: Hemoglobiin 134 g/l [norm 121 - 150]
06.07.2021 10:17: Leukotsüüdid 2,8 E9/L [norm 4.1 - 9.7]
06.07.2021 10:17: Erütrotsüüdid 4,83 E12/L [norm 4.1 - 5.2]
06.07.2021 10:17: MCV 86,3 fl [norm 82 - 95]
06.07.2021 10:17: MCH 27,7 pg [norm 28 - 33]
06.07.2021 10:17: Trombotsüüdid 190 E9/L [norm 157 - 372]
Endokrionoloog tegi lisauuringud, mille tulemusi kahjuks hetkel ei leidnud digiloost ja määras ravimiteks Thyrosan, Prednisolooni Ja Propra. Ravi kestis juuli 2021 kuni jaanuar 2022. Ravimite koguseid pidevalt korrigeeriti. Ca kuu pärast ravi lõppu hakkasin ennast taas kehvasti tundma. Juuksed kukkusid peast ja olid tugevad tsüklihäired. Päevad pikalt ca 2-3 nädalat, aga mitte väga vererohked. Viimastel kuudel pigem määrimine ja sedagi üle päeva. Analüüsid andsin veebruari lõpus ja mai keskel ning need olid normis ja ravi ei vajanud. Mais 2022 sain teada, et olen lapseootel. Juunis 2022 antud kilpnäärme analüüsidest oli TSH veidi normist (TSH = 0,01 mIU/l; FT4 = 2,8 pmol/l). Naistearst konsulteeris Endokrinoloogiga ja ravi ei peetud vajalikuks. Juuli keskel oli I trimestri uuring, mis näitas suurenenud riski Downi tõvele (NT=2.2 mm, Free B-hCG=44,6 IU/l, PAPP-A=0,714 IU/l) ja sain riiklikult tasutud Niptify testi, mis ohtu ei kinnitanud.
Augusti keskel ämmaemanda juurde kontrolli minnes selgus, et beebi süda ei löö enam. Oli 19.rasedusnädal ja väidetavalt oli see just juhtunud. Liigutusi ma ei hakanudki tundma ja seda peeti normaalseks, kuna platsenta eesseinas. Sünnitus kutsuti esile ja selle käigus selgus ka põhjus - nabanöör oli üleni keerdus. Lahkamine kinnitas, et lootel väärarengud puudusid, aga nabanööril oli liigkeerdumine - 47 keerdu.
Minu küsimused on järgmised:
1. Kas I trimestri uuringutulemust võis mõjutada asjaolu, et kilpnäärmenäitajad olid veidi korrast ära?
2. Kas selle probleemi nabanööriga võis põhjustada eelnev kilpnäärmeravi? Ravist oli küll ca 3 kuud möödas, kui rasestusin, aga ma ei tundnud end seal vahepeal hästi. Rasedana oli enesetunne väga hea. Olin teadlik, et rohtude tarvitamise ajal rasestudes on väärarengu oht, aga mulle kinnitati, et edasikanduvat kahjulikku mõju ravil ei ole.
3. Kui mitte ravi, siis kas haigus ise võis selle tingida, kuigi oli sel hetkel kontrolli all?
4. Perioodil juuli 2021 kuni oktoober 2022 imetasin oma kolmandat last. Samal ajal oli ka kilpnäärmeravi algus. Endokrinoloog ütles, et ma ei pea imetamist lõpetama, kui hoian rohtude võtmisel ja imetamisel 6h vahet. Raviplaan oli imetamisaegade põhjal ülesehitatud. Sellest on nüüd juba aasta, aga viimaste traagiliste sündmuste valguses olen hakanud selles kahtlema. Kas ravi ajal imetamine võib olla jätnud lapsele mingi jälje? Kas oleks mõistlik kontrollida tema kilpnäärme näitajaid?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kõigepealt ütlen kohe, et ma endokrinoloogina ei tegele igapäevaselt rasedate jälgimise ega ravimisega. Eestis tegelevad sellega dr. Anne Kirss Tartus ja dr. Ülle Jakovlev ja dr. Mari Verrev Tallinnas. Samas on üldiselt aktsepteeritud seisukoht, et kilpnäärme ületalitlus erinevalt alatalitlusest ei põhjusta raseduse tüsistumist ega loote väärarenguid, samuti ei moonuta hüpertüreoos ka Downi tõve riski näitava analüüsi tulemusi. Hüpertüreoosi ravitakse vajadusel ka raseduse ajal ja valikravimiks on just thyrosan (propüültiouratsiil). Ka imetamise ajal on just see ravim ületalitluse ravimiseks näidustatud, kuna selle sattumine ema organismist rinnapiimaga lapse organismi on minimaalne. Seepärast ei pea selle ravimi võtmisel ka imetamist lõpetama.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Gravesi tõbi?

Mul on mõned korrad kahtlustatud kilpnäärmeprobleeme, kuna käed värisevad juba mitu aastat, sageli suur väsimus, nooruses ka ebakorrapärane menstruatsioon. Kilpnäärmeanalüüsid on aga perearsti sõnul korras. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Gravesi tõve korral on turses pigem ikkagi mõlemad silmad. Võib küll olla, et üks on turses rohkem kui teine, kuid turses on siiski mõlemad. Võib-olla oskaks silmaarst põhjuse leida. Tegelikult ...

Loe edasi

Kilpnäärme näidud raseduse ajal

Tere. Olen rase 14 nädalat. Peale teist rasedust juuli 2017 diagnoositi Gravesi tõbi. Ravi sain kuni
märts 2018. Seejärel olid näidud norm. Mul on lisaks ka Hashimoto antikehad diagnoositud veres. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras ja hetkel Te mingit ravi ei vaja. Igaks juhuks võiks analüüse korrata korra trimestris, seega 3-kuulise intervalliga. Endokrinoloogi juurde selleks ...

Loe edasi

Gravesi tõbi

Tere,

Mul on selle aasta veebruaris diagnoositud Gravesi tõbi. Võtan siiani veel ravimeid. Viimaste kuude ajal olen hakanud tundma selili olles poomistunnet kaelas. Püsti olles poomistunnet ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie kilpnääre on oluliselt suurenenud, võib see tõepoolest teatud kehaasendites ebameeldivat survetunnet põhjustada. Lisaks on Graves´i tõve puhul kilpnäärme kude konsistentsilt normaalsest ...

Loe edasi

Gravesi tõbi

Tere!

Olen 27-aastane naine. Sain selle aasta veebruari lõpus Gravesi tõve diagnoosi. Võtsin Thyrozoli kuni tekkis kilpnäärme alatalitlus. Nüüd võtan alates 19.06 ühe tableti Thyrozoli ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kohe alguses võin öelda, et laste saamist kilpnäärme ületalitlus ei takista. Samas ei soovita ma rasestuda ravi ajal, vaid ikka siis, kui remissioon on saavutatud ja ravimeid võtta enam vaja ...

Loe edasi

Rasedus ja kilpnäärme alatalitlus

Tere!

Põen kilpnäärme alatalitlust ja võtan juba mitu aastat iga päev L-Thyroxini 100mg. Hetkel olen ka 16. nädalat rase. See on minu esimene nii kaugele arenenud rasedus, varasemalt on rasedus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüsid on korras - TSH on ideaalses vahemikus 1-2,5 mIU/l ja FT4 normi piires. Seega esialgu L-türoksiini annuses suurendamiseks põhjust ei näe. Kilpnäärme hormoonanalüüsi peaks kordama ...

Loe edasi

11 a poisil kilpnäärme haigus

11a poisil avastati 2 kuud tagasi, rotaviiruse foonil tsh 0,230 (normi al piir 0,35), Türeotropiini retseptori igg 2,1 (normi 0-1). Samuti esines tahhükardia 170x' ningmuud südametöö häired. Käisime lastehaiglas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme hormoonanalüüsid olid Teie pojal korras, seega oli kilpnäärme talitlus normaalne ja laps mingit ravi ei vaja. TSH minimaalne langus viisusinfektsiooni foonil võib esineda ka terve ...

Loe edasi

Segane lugu

Tere.
Diagnoositud on Gravesi tõbi. Tablettide abil on kilpnäärme näidud normis. Umbes nädal enam Thyrozol tablette ei võta. Raviarst on Ingrid Reppo. Kuna olid ka rütmihäired, siis kirjutati ka ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kindlasti tuleks madala pulsisageduse ja vererõhu korral betaloci kasutamisest loobuda. See ravim aeglustab südame tööd ja langetab seeläbi ka vererõhku. Suure tõenäosusega Teil kilpnäärme ...

Loe edasi

Gravesi tõve ravi

Tere.
Mul on diagnoositud Gravesi tõbi. Saan hetkel ravi Tiotil 2x 50mg hommikul ja õhtul ehk 4 tbl ööpäevas. Kolm nädalat tagasi, kui alustati ravi Tiotiliga oli FT4 35,5. (Ravi olen saanud nüüd ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Olete julge proua, tahate kohe ise arsti ametit proovida! Et mis sinna endokrinoloogi juurde ikka minna, tellite Synlabist järjekordsed analüüsid ja muudate ravi vastavalt nendele ise! Aga ...

Loe edasi

Kilpäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.

Tere.

Palun lühiülevaadet minu peennõela biopsia tulemusest.Milline oleks teie poolene soovitatav ravi antud olukorras.

Ette tänades.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ülevaate Teie peennõelabiopsia tulemustest annab Teie raviarst, kes biopsia määras. Aga kuna tulemus on tõsine ja seotud tõsiste raviotsustega ning uuring on tehtud välismaal ning võõrkeelne ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: