Gravesi tõbi 24.12.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Mul on selle aasta veebruaris diagnoositud Gravesi tõbi. Võtan siiani veel ravimeid. Viimaste kuude ajal olen hakanud tundma selili olles poomistunnet kaelas. Püsti olles poomistunnet ei ole. Kas see võib olla kuidagi kilpnäärmega seotud? Kilpnäärme ultraheli ei ole mulle kunagi tehtud.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui Teie kilpnääre on oluliselt suurenenud, võib see tõepoolest teatud kehaasendites ebameeldivat survetunnet põhjustada. Lisaks on Graves´i tõve puhul kilpnäärme kude konsistentsilt normaalsest tihkem.
Rääkige ilmnenud vaevusest oma raviarstile. Kilpnäärme suurusest saab esmase ettekujutuse seda palpeerides (katsudes) ja vajadusel suunab arst Teid juba täpsemaks mõõtmiseks ultraheliuuringule.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre raseduse ajal

Tere

Olen rase 24 nädalat. Varasemalt on diagnoositud nii Gravesi kui Hashimoto antikehad. Ravi ei ole saanud viimased 2 aastat. I trimestri näidud olid korras.

Vereproovi näidud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui TSH ja FT3 on normi piires ja FT4 veidi alla normi, ei peeta seda vajalikuks asendusraviga korrigeerida, isegi mitte rasedatel. Võiks soovitada analüüsi kordamist 4-5 nädala möödudes.
Loe edasi

Kilpnäärme näidud raseduse ajal

Tere. Olen rase 14 nädalat. Peale teist rasedust juuli 2017 diagnoositi Gravesi tõbi. Ravi sain kuni
märts 2018. Seejärel olid näidud norm. Mul on lisaks ka Hashimoto antikehad diagnoositud veres. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras ja hetkel Te mingit ravi ei vaja. Igaks juhuks võiks analüüse korrata korra trimestris, seega 3-kuulise intervalliga. Endokrinoloogi juurde selleks ...

Loe edasi

Gravesi tõbi

Tere!

Olen 27-aastane naine. Sain selle aasta veebruari lõpus Gravesi tõve diagnoosi. Võtsin Thyrozoli kuni tekkis kilpnäärme alatalitlus. Nüüd võtan alates 19.06 ühe tableti Thyrozoli ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kohe alguses võin öelda, et laste saamist kilpnäärme ületalitlus ei takista. Samas ei soovita ma rasestuda ravi ajal, vaid ikka siis, kui remissioon on saavutatud ja ravimeid võtta enam vaja ...

Loe edasi

Olnud ületalitlus ja kompuutertomograafia kontrastaine

Tere, dr Ambos!
Palun võimalusel kiiret vastust, sest pean kontrastaine sisse jooma 30.ndal mail.
Mul on olnud mõned aastad tagasi (4a) väga hullude sümtomitega ületalitlus. Südametöö 150-200 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, suure tõenäosusega sisaldab kompuuteruuringul kasutatav kontrastaine joodi. Teoreetiliselt võib jood põhjustada kilpnäärme ületalitlust, eriti autoimuunse kilpnäärmehaiguse foonil. Tegelikult ...

Loe edasi

11 a poisil kilpnäärme haigus

11a poisil avastati 2 kuud tagasi, rotaviiruse foonil tsh 0,230 (normi al piir 0,35), Türeotropiini retseptori igg 2,1 (normi 0-1). Samuti esines tahhükardia 170x' ningmuud südametöö häired. Käisime lastehaiglas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme hormoonanalüüsid olid Teie pojal korras, seega oli kilpnäärme talitlus normaalne ja laps mingit ravi ei vaja. TSH minimaalne langus viisusinfektsiooni foonil võib esineda ka terve ...

Loe edasi

Segane lugu

Tere.
Diagnoositud on Gravesi tõbi. Tablettide abil on kilpnäärme näidud normis. Umbes nädal enam Thyrozol tablette ei võta. Raviarst on Ingrid Reppo. Kuna olid ka rütmihäired, siis kirjutati ka ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kindlasti tuleks madala pulsisageduse ja vererõhu korral betaloci kasutamisest loobuda. See ravim aeglustab südame tööd ja langetab seeläbi ka vererõhku. Suure tõenäosusega Teil kilpnäärme ...

Loe edasi

Gravesi tõve ravi

Tere.
Mul on diagnoositud Gravesi tõbi. Saan hetkel ravi Tiotil 2x 50mg hommikul ja õhtul ehk 4 tbl ööpäevas. Kolm nädalat tagasi, kui alustati ravi Tiotiliga oli FT4 35,5. (Ravi olen saanud nüüd ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Olete julge proua, tahate kohe ise arsti ametit proovida! Et mis sinna endokrinoloogi juurde ikka minna, tellite Synlabist järjekordsed analüüsid ja muudate ravi vastavalt nendele ise! Aga ...

Loe edasi

Kilpäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.

Tere.

Palun lühiülevaadet minu peennõela biopsia tulemusest.Milline oleks teie poolene soovitatav ravi antud olukorras.

Ette tänades.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ülevaate Teie peennõelabiopsia tulemustest annab Teie raviarst, kes biopsia määras. Aga kuna tulemus on tõsine ja seotud tõsiste raviotsustega ning uuring on tehtud välismaal ning võõrkeelne ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: