Kilpnäärme näidud raseduse ajal 25.01.21 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Olen rase 14 nädalat. Peale teist rasedust juuli 2017 diagnoositi Gravesi tõbi. Ravi sain kuni
märts 2018. Seejärel olid näidud norm. Mul on lisaks ka Hashimoto antikehad diagnoositud veres. Perearst ütleb, et ämmaemand jälgib kilpnääret. Ämmaemand jälle, et perearst peaks seda tegema. Nüüd tegin ise analüüsid. TSH 0.68 (0.4-4) FT3 4.89 (3.5-6.5) FT4 11.71 (11.5-22.7). Kas need näidud selles raseduse faasis norm või vajaks midagi korrigeerida? Kas peaksin perearstilt paluma suunata endokrinoloogi jälgimisele? Kui tihti peaks raseduse ajal kilpnäärme analüüse kordama? Suur tänu!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tehtud kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras ja hetkel Te mingit ravi ei vaja. Igaks juhuks võiks analüüse korrata korra trimestris, seega 3-kuulise intervalliga. Endokrinoloogi juurde selleks minema ei pea, seda saab teha perearst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitluse näidud raseduse ajal

Tere!

Olen 21. nädalat rase ja olen terve elu põdenud kilpnäärme alatalitlust ning võtan iga päev L-Thyroxin 100 mg. Täna tehtud kilpnäärmeanalüüside vastused on sellised:
TSH - 0.03

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mina esialgu L-türoksiin annust ei muudaks, kuna teise trimestri alguses võib hormonaalseid näitajaid mõjutada kooriongonadotropiini kõrge tase. See hormoon on oma ehituselt TSH-ga väga sarnane ...

Loe edasi

Kilpnäärme näidud raseduse ajal

Olen 8 kuud rase. Kilpnäärme näidud 23.09 S-TSH 6,39, 23.07-S-TSH 3,07, 25.04.2019-S-TSH 3,87, 25.03.2019 S-TSH 4,79. Hakkasin umbes maist võtma muidu võetud 125 asemel doosi 150, kuid kuna nüüd näit 6,39 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suure tõenäosusega ei mõjutanud minimaalne aladoseering loote arengut kuidagi. Peale 12. rasedusnädalat on lootel ka juba oma kilpnääre ja minimaalse alaannustamise puhul pole loote arenguhäireid ...

Loe edasi

Kilpnäärme ravim imetamise ajal

Tere

2011a eemaldati mul kilpnäärme sagara pealt healoomuline tsüst. Sellest ajast alates käin kord igal aastal kontrollimas kilpnäärme tegevust. Näidud ja ultraheli alati korras olnud.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiin 25 mcg on sümboolne annus ja enneaegse lapse sünni vältimisel sellest abi ei ole. Kui üldse vaja, on täiskasvanute minimaalne L-türoksiini annus 50 mcg päevas. Samas ei tee L-türoksiin ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere!

Käisin raseduse algul endogrinoloogi vastuvõtul, kus määratud näidud olid järgmised:

TPO - 79
fT4 - 16,03
TSH - 1,74

Nüüd olen 7- kuuse beebi ema. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 4,25 mIU/l on enam-vähem normi ülapiiril ja kohe pole asendusravi võtma hakata vaja. Seda enam, et enesetunne on igati hea. Küll võiks soovitada määrata TSH ja FT4 dünaamikas 1-2 kuu möödudes. ...

Loe edasi

Ravimi kogus raseduse ajal

Olen 19.nädalat rase, 2013 aastal on diagnoositud kilpnäärme alatalitus. Suve alguses võtsin kaks 50 mcg (100 mcg) tabletti päevas, juulis kui käisin endokrinoloogi juures siis olid näidud korras ja arst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, tõepoolest võiks TSH alusel L-türoksiini annust suurendada 150 mcg ehk siis kolme tabletini päevas. 4-5 nädala möödudes võiks teha kontrollanalüüsid määrates peale TSH ka FT4.
Tervitades,
Loe edasi

Autoimmuunne kilpnäärme alatalitus

Tere!

Raseduse ajal eelmisel aastal oli kerge kilpnäärme alatalitus ja võtsin tabletti. Jaanuaris tehtud vereproov oli korras. Kuu aega tagasi Synlabis tehtud vereproov näitas TSH näiduks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teise lapse saamisega peate ootama niikaua kui L-türoksiini annus on paigas ja kilpnäärme hormoonanalüüsid korras. Arvan, et nii kõrge TSH puhul on L-türoksiini annus 50 mcg päevas liiga väike ...

Loe edasi

THS näit raseduse ajal ja joodi kasutamine

Olen rase 14. nädalat. Kilpnäärme näitajad on kuni raseduseni alati korras olnud (olen spetsiaalselt lasknud kontrollida, kuna on soodumus ületalituseks, mis esineb peres emal ja vanaemal). THS näit on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rasedate TSH normväärtused on mitterasedatest veidi madalamad, esimesel trimestril 0,1-2,5 mIU/l. Teie TSH väärtused on normi ülemisel piiril, mis peaks viitama võimalikule alatalitlusele. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja ultraheli

Tere! Palun öelge, kas tuleb tihti ette, et kilpnäärme alatalitluse korral ultraheli midagi halvaloomulist näitab? Olen mures, alatalitlus avastati mul 2010a alguse,s aga siiamaani ei määratud mulle uh, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitluse kõige tavalisemaks põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit. See haigus ei põhjusta enamasti kilpnäärme olulist mahulist suurenemist ega ole sellel tõvel ka seost ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere!
Mul avastati vereanalüüsi käigus, et kilpnäärme näidud on piiripeal (alatalitluse). Samas on mul ka paljud alatalitluse sümptomid: külmatunne, väsimus, menstr. tsükli häired, kuiv nahk, hingamisraskused. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie näidud on "piiri peal", siis Teil tegelikult ikka kilpnäärme alatalitlust ei ole. "Piiripealsed" näidud ei põhjusta ka mingeid vaevusi. Soovitan hoopis 1 aasta möödudes igaks juhuks ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere!
Olen 27-aastane naine. Viimased 3 aastat (peale radiojoodravi) olen võtnud L-türoksiini 125 mcg. Juunis oli mu T4 16.5 (antud labori järgi normaalne 11.5-22.7) ja TSH 1.35 (0.35-5.50). Novembris ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt on mul raske uskuda, et raseduse katkemine oleks Teie puhul seotud kilpnäärme alatalitlusega. Loodan, et võtsite ravimit pidevalt ega katkestanud ravi päevakski teada saades oma ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: