Kilpnääre raseduse ajal 17.04.21 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere

Olen rase 24 nädalat. Varasemalt on diagnoositud nii Gravesi kui Hashimoto antikehad. Ravi ei ole saanud viimased 2 aastat. I trimestri näidud olid korras.

Vereproovi näidud 24 nädalal:
TSH 1.79 (0.3-4.2)
Ft3 3.9 (3.1-6.8)
Ft4 10.3 (12-22)

Olen mures, kuna ft4 on madalam. Eelmise raseduse ajal pidin võtma ka L-türoksiini. Kas oleks näidustatud ka nüüd selle ravimi tarvitamine?
Tänan

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui TSH ja FT3 on normi piires ja FT4 veidi alla normi, ei peeta seda vajalikuks asendusraviga korrigeerida, isegi mitte rasedatel. Võiks soovitada analüüsi kordamist 4-5 nädala möödudes.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitlus ja rasestumine

Tere

Olen aastaid elanud kilpnäärme alatalitlusega ja vastavat ravimit võtnud. 6 kuud peale sünnitust hakkas ületalitluse poole kiskuma. Hetkel 1 aasta ja 3 nädalat sünnitusest ning viimane ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH mõõdukas supressioon tavaliselt rasestumisvõimalusi ei vähenda. See viitab vähesele ületalitlusele, kuid kas kilpnääre praegu ka tõepoolest ravi vajab, pole selle ühe näitaja alusel võimalik ...

Loe edasi

Kilpnääre ja IVF

Tere,
Plaanis on IVF ja esmased analüüsid näitasid kilpnäärme kohta TSH-1,85 fT4-9,96 TPO-290. Ma saan aru, et TSH on normi piires aga teised näitajat paigast ära? Millega võib tegemist olla ja kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge TPO (kilpnäärme vastaste antikehade tiiter) viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Niikaua kui hormoonid on korras, türeoidiit iseenesest viljakust ei mõjuta. Türeoidiidiga ...

Loe edasi

ületalitlus

Tere
umbes aasta tagasi avastati et mul on kilpnäärme ületalitlus ,kilpnääre on sõlmiline .tarbin preaegu tiotiili .mure on selles et sooviksin rasestuda aga arst ei olnud sellega päri ,need rohud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Raseduse planeerimisega soovitan oodata, kuni haigus jõuab vaibefaasi ja hormoonid on püsinud korras mõnda aega ilma ravita. Raseduse ajal haigus tavaliselt uut ägenemist ei anna, küll on ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere! Mure on selline,et mul on 10 nädalat rasedust ja enesetunne väga halb. Avastati,et on probleem kilpnäärmes näitaja oli TSH 0,019. Arst kirjutas mulle rohu nimega Tiotil 50mg. Aga lugesin ravimi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite julgest tiotiili tarvitada. See ravim läbib minimaalselt platsentaarbarjääri ja loodet ei kahjusta. Ka annus on mõõdukas. Raseduse edenedes ületalitlus tavaliselt taandub ja viimastel ...

Loe edasi

kilpnääre ja rasedus

Tere, ma ei teagi, mis täpselt mul kilpnäärmega lahti oli, aga aastaid tagasi võtsin üsna pikalt jooditablette. Probleeme polnud selle tõttu kunagi polnud, ainult piltidel oli kaelal rant ümber. Umbes ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt oli Teie puhul tegemist kilpnäärme tagasihoidliku suurenemisega. Hiljem osutus kilpnääre mõõtmetelt normis olevaks ja jooditablettide võtmine polnud enam vajalik.
Rasedust ...

Loe edasi

Mis mul viga???

Tere.Olen 23. aastane. Sain lapse kas aastat tagasi. Raseduse ajal olid mul vererõhu häired ning süda kloppis meeletult. Müütseks on asi nii, mu vererõhk on 90\\60, happniku puudus, valud rindkeres, pilt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ennustamisega ma tõesti ei tegele. Laske oma tohtril rahulikult vajalikud uuringud teha ja siis selgub, kas Teie vaevuste põhjuseks on kilpnäärmehaigus või mitte. Vereanalüüs kilpnäärmehormoonide ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere,mul on Teile küsimus kilpnääre(alatalitlus)-rasedus.
Nimelt mul on aastaid kilpnääre haige olnud,tarvitasin ka mõni aeg rohtu,aga hetkel mitte.Arsti sõnul pean ma rohtu võtma elu lõpuni(Thyroksin).

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Alustame lõpust. Kilpnäärmeprobleemidega tegelevad kõik endokrinoloogid. Teil on vaja esmalt teha hormoonanalüüs ja siis pidada arstiga nõu türoksiini vajalikkuse suhtes. Kui türoksiin on vajalik, ...

Loe edasi

antibeebipillid ja kilpnääre

Tere! Küsimus selline, et kasutasin 4 aastat antbeebipille, vahetasin neid 3 korda, sest tundsin ennast kogu aeg halvasti - peavalud, kaalutõus, vedelikupeetus jne. siis aasta ei võtnud midagi ja nüüd ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Antibeebipillidel ja kilpnäärme ületalitlusel seos puudub. Võite pille edasi kasutada ka nüüd, kui ravite ületalitlust. Nimelt pole kilpnäärme ületalitlus takistuseks rasestumisele. Samas on ...

Loe edasi

Kilpnäärme probleem

Tere!Olen 28.a. ühe lapse ema(6 a.).Kui olin rase,lõid mul välja kilpnäärme probleemid(poomis-ja ebamugavustunne kaelal).Käisin endokrinoloogi juures,mulle kirjutati välja ravimid,mida võtsin kuni raseduse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võiksite enne järgmise raseduse planeerimist välja selgitada, milles seisneb Teie kilpnäärmeprobleem. Kui tegemist on üksnes mahulise suurenemisega (raseduse ajal suureneb kilpnääre aktiivse ...

Loe edasi

autoimmuunne türeoidiit ning rasedus

Tere, mul on autoimmuunne türeoidiit ning olen ka lapseootel - esimese trimestri keskpaik. Küsimus selline, et kas raseduse alguses vajadus türoksiini järele suureneb või ei? Olen internetist haiguse kohta ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tõsi on see, et kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga naine peaks kilpnäärme talitlust kontrollima esimese trimestri jooksul. Loote kilpnääre hakkab tööle 12. rasedusnädalal ja enne seda on loode kilpnäärmehormoonide ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: