Kilpnäärme ületalitlus ja rasestumine 26.07.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere

Olen aastaid elanud kilpnäärme alatalitlusega ja vastavat ravimit võtnud. 6 kuud peale sünnitust hakkas ületalitluse poole kiskuma. Hetkel 1 aasta ja 3 nädalat sünnitusest ning viimane analüüs andis TSH väärtuseks 0.01. On suur soov uuesti rasestuda, tsükkel ka taastus. Kas selline näit on takistuses või tuleks proovimine katkestada? Kas ravi on raseduse ajal ohtlik?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
TSH mõõdukas supressioon tavaliselt rasestumisvõimalusi ei vähenda. See viitab vähesele ületalitlusele, kuid kas kilpnääre praegu ka tõepoolest ravi vajab, pole selle ühe näitaja alusel võimalik otsustada - tuleks teha ka FT4 ja FT3. Igaks juhuks soovitan enne rasduse planeerimist olukorda täpsustada. Ületalitluse ravi tavaliselt lootele ohtlik ei ole, kuid parem on siiski olla raseduse ajal terve.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Rasestumine kilpnäärme ületalitlusega ja sellega seonduvad riskid

Tere, küsimus on selles, et tahaks veel ühte last saada, vanusest viimane võimalus, kilpnäärme ületalitlus on avastatud 8 kuud tagasi, olen võtnud Tiotili tablette ja TSH on normis. Kas on selline võimalus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus kelleltki viljastumisvõimet ei võta. Kui olete juba 8 kuud ravi saanud ja analüüsid en enam-vähem korras, võib varsti mõelda ravi lõpetamisest. Konkreetse korralduse ...

Loe edasi

TSH tase ja rasestumine

Tere. Olen proovinud saada paar aastat teist last. Eemaldatud on kilpnäärme mõlemad sagarad 10 aastat tagasi ja määratud on asendusravi L-tyroksin 100. Naissuguhormoonide analüüsid on korras, tasakaalus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vähene ületalitlus (ka asendusravi vähene üleannustamine) rasestumisel takistuseks ei ole, ka loote tervisele ei ole see ohtlik. Kui ovulatsioonid toimuvad, peaks hormonaalselt kõik korras ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus

Kas kilpnäärme ületalitlus võib olla pärilik? kuidas sellesse üldse haigestutakse? mida toob kaasa endaga kilpnäärme ületalitlus?kuidas seda ravitakse? kui vanalt võib sellesse haigestuda? kas näiteks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlust puudutavat peatükki tervishoiu käsiraamatust ma ümber kirjutama ei hakka. Vastan lühidalt:
1. Kilpnäärme ületalitlus ei ole nakkushaigus, mida on võimalik "endale ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Kas ravimit tiotil tuleb võtta enne või peale sööki?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Peale sööki.
Tervitades,
Anu Ambos.

Loe edasi

laps

Tere,tohter!Kas kilpnäärme ületalitlus(toksiline)võib ohustada loote arengut ja kuidas?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tavaliselt mitte, pigem on ületalitlus koormuseks rasedale. Ravivajaduse otsustab igal konkreetsel juhul endokrinoloog.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

Murelik

Tere! Olen siin lugenud,et inimesed kõhnuvad ja tunnevad end väsinuna, õhupuudus, isu kadu jne... tingitud kilpnäärme liigtalitlusest! Olen 21 a neiu ja kaalun vaiod 49 kg, pikkus 154, seda kaalu on vähe- ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
154cm juures 49kg kaaluda on täiesti normaalne (KMI 20,5 jääb normi piiridesse). Et Te sealjuures endale kondine tundute, on maitseasi. Ka rasestumine (s.t. täisväärtuslik menstruaaltsükkel) ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalituse ravi ja rasedus?


Mul avastati kaks kuud tagasi kilpmäärme ületalitus. Praegu saan ravi, Tiotil tablettidega. Soovime perre veel ühte last, aga tablette pean võtma ilmselt veel kuskil aasta. Muidu poleks probleem,i ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus tavaliselt rasestumist ei takista, kuid haiguse ajal rasedust planeerida küll ei soovita. Tiotiil ei ole lootetoksiline ja raseduse ajal püütakse ravimi annust hoida ...

Loe edasi

paast ja kilpnäärme ületalitus

Tere! Palun öelge, kas paast (24 tundi) ja kilpnäärme ületalitus sobivad kokku?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Paastuda võib, kui kilpnäärme ületalitlus on raviga kontrolli all, välja ravitud või remissioonis (vaibefaasis).
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus ja epilepsia

Kuidas mõjutab hiljuti avastatud kilpnäärme ületalitlus epilepsiat? Ja vastupidi?

Ette tänades,

Maria

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Epilepsia kilpnäärme talitlust ei mõjuta. Pole aga välistatud, et ravimata ületalitlus ei võiks esile kutsuda epilepsiahoogu. Seega tuleb ületalitlus epileptikul korralikult ja võimalikult ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus

Lp.dr. Ambos!
Paar päeva tagasi selgus veenivere proovist, et arvatavasti kannatan kilpnäärme ületalitluse all - üks näitajatest (täpselt ei mäleta nimetust) oli 0,05 (norm. 0,4-0,5).
Endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
"Triibupüüdmine" lükake edasi, kuni pääsete endokrinoloogi vastuvõtule ja saate selgust kilpnäärme talitluse kohta. Enne perekonna juurdekasvule mõtlemist tuleb oma tervis korda saada. Samas ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: