hüpotüreoidism? 15.07.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 20-aastane noormees. Mind saadeti haiglasse kõrgenenud vererõhu põhjuseid uurima (endokrinoloogia osakond). Kõikvõimalikud näitajad olid ideaalses korras, välja arvatud türeotropiin (TSH) - 22,2, lisaks anti-TPO-AK >1000. Selle põhjal pandi mulle diagnoosiks kilpnäärme alatalitlus ja autoimmuunne türeoidiit. Samas ultraheli kilpnäärme suurenemist ei näita. Kuna mul ükski hüpotüreoidismi sümptom ei klapi (ei esine aeglast ainevahetust, aeglast pulssi, madalat vererõhku, kaalutõusu jne.) ning mingisuguseid kaebusi ei eksisteeri, siis teeb see eluaegne diagnoos pisut umbusklikuks. Sümptomite tõttu võiks mul pigem ületalitlus olla, kuna olen väga kiire ainevahetusega, pulsisagedus on keskmisest kõrgem, vererõhk 140/95, olen kõhna kehaehitusega. Raviks määrati esialgu 50 mikrogrammi L-Thyroxin'i päevas. Küsimus järgmine: kas on kindlasti mõistlik seda hormooni kohe tarbima hakata? Võibolla oleks tark mõne aja möödudes hormoonanalüüse korrata, et veenduda nende näitajate õigsuses/püsivuses/süvenemises? Tegu ju ikkagi sünteetilise hormoonpreparaadiga, mis võib valediagnoosi korral organismile väga halvasti mõjuda? Võimalik, et tegu on algava türeoidiidiga, mis ei ole veel krooniline. Kas sel juhul on võimalik kilpnääret kuidagi ravida, et vältida eluaegset hormoonide neelamist? Aitäh!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie poolt kirjeldatud analüüside põhjal (TSH ja TPO-AK) on Teile pandud diagnoos ja määratud ravi täiesti õiged. Soovitan soojalt L-türoksiini võtta, et kilpnäärme alatalitluse sümptomeid (mida õigesti kirjeldate) ei tekiks. Teie alatalitlus pole lihtsalt veel nii sügav, et vaevusi põhjustada. On Teie õnn, et haigus leiti varakult. Kroonilist autoimmuunset türeoidiiti (see haigus on krooniline algusest peale) välja ravida ei ole võimalik ja kilpnäärme talitlus väheneb järgnevate aastate jooksul püsivalt. Seega suureneb vajalik L-türoksiini annus praeguselt 50 mcg-lt 100-150 mcg-le. Et annust õigeaegselt korrigeerida, tuleb vähemalt kord aastas hormoonanalüüsi teha ja endokrinoloogi külastada. Mis puutub ultrahelileidu, siis kilpnäärme suurenemist enamusel kroonilise türeoidiidiga patsientidel ei esine. Vastupidi, aja jooksul kilpnääre atrofeerib ja väheneb mahult veelgi.
Lohutuseks võin öelda, et kui L-türoksiini korralikult võtate ja hormoonid püsivad normi piirides, võite edaspidi elada täiesti vaevustevaba ja piiranguteta normaalse inimese elu. L-türoksiinil ei ole mingeid olulisi kõrvaltoimeid ja võite võtta seda rahumeeli elu lõpuni (on inimesi, kes teevad seda sündimisest saadik). Teie eluiga ei lühene ja elukvaliteet halveneb üksnes regulaarse ravimi võtmise meelespidamise võrra.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Cushing

1) Kui pikalt peavad Cushingu tõvega patsiendid jääma arsti kontrolli alla? Kogu elu?

2) 2.aastat tagasi eemaldati ajuripatsist healoomuline kasvaja (cushing). Paranemine toimub, ent minu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Cushingi tõvega patsient jääb endokrinoloogi kontrolli alla niikauaks kui endokrinoloog peab vajalikuks. Enamasti kogu eluks, sest ka edukalt ravitud haigus võib retsidiveeruda. Menstruaaltsükli ...

Loe edasi

Kilpnääre näitajad on üle normi - kas tohib vaktsineerimist teha /ning kuidas onkool.kahtluse korral kontrolloda?

Tere päevast, Anu,
umbes 1-1,5 kuud tagasi olin väga haige; vist oli "krooniline faringiit?"; kuid olen teinud ka kilpnäärele vereanalüüsid; mõned näitajad on hetkel üle normi. Kas on lubatud teha ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See, mis Teil kurgus valutab, ei ole kindlasti kilpnääre. Valuaistingut annab kilpnääre haruharva. Et kilpnäärmehaiguse olemasolu või puudumise üle diskuteerida, on mul vaja teada, millised ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Sai arsti juures ära käidud ja peale kilpnäärme vere uuringut tuli välja,et et TSH on 0,3. Sümptomid kattuvad ka ületalitlusega. Kirjutati rohi, aga tekib küsimus et kas ületalitlusel ei kasutata muud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitluse puhul on kilpnäärme hormooni sisaldus veres ülemäära kõrge ja kilpnäärme hormooni lisaks tabletina sisse võtta pole mingit mõtet. Tegelikult ei viita TSH 0,3 mIU/l kilpnäärme ...

Loe edasi

Kilpnâäre

Mure selline et novembri kuus muutus enesetunne kehvaks.jàrsk vàsimus ,külma,kuumatunde vaheldumine,vahepeal nòrkus nagu veri kaoks kerest,teine hetk tulikuum turses.nàdal hiljem kibutav pikaajaline kòrivalu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Synlabis tehtud analüüsid näitavad, et Teil on autoimmunne kilpnäärmehaigus (seda näitab kõrge TPO-AK tiiter), kuid see ei ole tekkinud nüüd - antikehade tiiter on Teil kõrgenenud puberteedieast ...

Loe edasi

Diabeet ja IPL

Tere,
Sooviks teada, miks on fotoepilatsioon diabeedihaigetele keelatud? Mõnel pool on ka kirjas, et on keelatud "tugevat" diabeeti põdevatel inimestel. Mida tähendab tugev diabeet?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ka mina ei tea, mida tähendab "tugev diabeet", ehk on see halvasti kompenseeritud diabeet (veresuhkur pidevalt kõrge). Ma arvan, et probleemiks peetakse võimalikku naha vigastust ja sellest ...

Loe edasi

Koguaeg paha olla aga palaviku pole

Mul on igapäev paha olla, iiveldus ja tasakaaluprobleemid.
Vahepeal jään koju aga koguaeg ka ei saa lihtsalt koju jääda. On olnud olukordi kus ma terve öö oksendan aga palavikku pole.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Alati ei peagi haiguse puhul palavikku olema. Kui põhimureks on iiveldus ja oksendamine, on loogiline arvata, et kõik pole korras Sinu seedetraktiga. Peavalu ja tasakaaluprobleemid (ka iiveldus) ...

Loe edasi

Valud rinnas peale kilpnäärme operatsiooni

Tere, mul eemaldati kaks kuud tagasi pool kilpnäärmest. Taastumine on olnud ülimalt positiivne kuni eelmise nädala alguseni kui hakkasin tundma valu rinnas, eelkõige hingetoru ümber ja paremal pool rinnas. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme operatsiooniga sellel valul küll seost ei tohiks olla ja pigem peaks valu põhjuseid otsima mujalt. Mõnikord juhtub, et intubatsioonitoru veidi vigastab hingetoru limaskesta, kuid ...

Loe edasi

Diabeet

Tere!
Mul diagnoositi 2.tüübi diabeet . Olen ülekaaluline pikkus 1,69 kaal 103.
Kirjutati välja metformiin 850 mg 2 korda päevas. Mul on ka kõrge vererõhk ja aastaid tarvitan atacand 16 mg ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, atacandi ja mjetformiini võite julgelt koos võtta. Kui suudate kaalus 20kg alla võtta, mõjub see kindlasti väga soodsalt nii veresuhkrule kui vererõhule. Võimalik, et sel juhul saate mõned ...

Loe edasi

Kilpnäärme ravi

Tere. Ravin hüpotüredoosi 3 aastat.2017 a suvel kerkis TSH näit 13,01 äki
ki üles,varasemad nõidud olis 4.6-5,2 seda koos raviga algul 50ug siis aasta 75ug. Peale TSH tõusu võtsin 100ug 2 kuud pärast ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teile tehtud uuringute alusel annused liiga suured ei ole. Enamusel norm- või mõõdukalt ülekaalulistel naistel tõuseb L-türoksiini annus aja jooksul 100 mcg-ni päevas ja jääb siis aastateks ...

Loe edasi

TSH

Tere. Kuna saan perearsti juurde alles 3. mai, siis pöördun Teie poole. Paar aastat tagasi oli TSH 0,01, määrati Thyrozol 5mg ravi. See aitas. 12. aprill proov Synlabis näitas jällegi 0,01 TSH. Eelneval ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 0,01 mIU/l ei tähenda automaatselt ravivajadust. Kui siiski kaasnevad ka kaebused, on ravi tõenäoliselt siiski vajalik. Jah, võite thyrozoli kasutada, kui ühest tabletist päevas jääb enesetunde ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: