hüpotüreoidism? 15.07.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 20-aastane noormees. Mind saadeti haiglasse kõrgenenud vererõhu põhjuseid uurima (endokrinoloogia osakond). Kõikvõimalikud näitajad olid ideaalses korras, välja arvatud türeotropiin (TSH) - 22,2, lisaks anti-TPO-AK >1000. Selle põhjal pandi mulle diagnoosiks kilpnäärme alatalitlus ja autoimmuunne türeoidiit. Samas ultraheli kilpnäärme suurenemist ei näita. Kuna mul ükski hüpotüreoidismi sümptom ei klapi (ei esine aeglast ainevahetust, aeglast pulssi, madalat vererõhku, kaalutõusu jne.) ning mingisuguseid kaebusi ei eksisteeri, siis teeb see eluaegne diagnoos pisut umbusklikuks. Sümptomite tõttu võiks mul pigem ületalitlus olla, kuna olen väga kiire ainevahetusega, pulsisagedus on keskmisest kõrgem, vererõhk 140/95, olen kõhna kehaehitusega. Raviks määrati esialgu 50 mikrogrammi L-Thyroxin'i päevas. Küsimus järgmine: kas on kindlasti mõistlik seda hormooni kohe tarbima hakata? Võibolla oleks tark mõne aja möödudes hormoonanalüüse korrata, et veenduda nende näitajate õigsuses/püsivuses/süvenemises? Tegu ju ikkagi sünteetilise hormoonpreparaadiga, mis võib valediagnoosi korral organismile väga halvasti mõjuda? Võimalik, et tegu on algava türeoidiidiga, mis ei ole veel krooniline. Kas sel juhul on võimalik kilpnääret kuidagi ravida, et vältida eluaegset hormoonide neelamist? Aitäh!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie poolt kirjeldatud analüüside põhjal (TSH ja TPO-AK) on Teile pandud diagnoos ja määratud ravi täiesti õiged. Soovitan soojalt L-türoksiini võtta, et kilpnäärme alatalitluse sümptomeid (mida õigesti kirjeldate) ei tekiks. Teie alatalitlus pole lihtsalt veel nii sügav, et vaevusi põhjustada. On Teie õnn, et haigus leiti varakult. Kroonilist autoimmuunset türeoidiiti (see haigus on krooniline algusest peale) välja ravida ei ole võimalik ja kilpnäärme talitlus väheneb järgnevate aastate jooksul püsivalt. Seega suureneb vajalik L-türoksiini annus praeguselt 50 mcg-lt 100-150 mcg-le. Et annust õigeaegselt korrigeerida, tuleb vähemalt kord aastas hormoonanalüüsi teha ja endokrinoloogi külastada. Mis puutub ultrahelileidu, siis kilpnäärme suurenemist enamusel kroonilise türeoidiidiga patsientidel ei esine. Vastupidi, aja jooksul kilpnääre atrofeerib ja väheneb mahult veelgi.
Lohutuseks võin öelda, et kui L-türoksiini korralikult võtate ja hormoonid püsivad normi piirides, võite edaspidi elada täiesti vaevustevaba ja piiranguteta normaalse inimese elu. L-türoksiinil ei ole mingeid olulisi kõrvaltoimeid ja võite võtta seda rahumeeli elu lõpuni (on inimesi, kes teevad seda sündimisest saadik). Teie eluiga ei lühene ja elukvaliteet halveneb üksnes regulaarse ravimi võtmise meelespidamise võrra.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Tere! Palun Teie arvamust järgmiste analüüsi tulemuste põhjal:
TSH 0,009 mU/L
fT4 17.81 pmol/l
fT3 5.82 pmol/l
TPO IgG 159 kU/l
Kaltsitoniin 0.76 pmol/l
TSI 1.80 IU/l

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, kilpnäärmega on midagi. Kõrge TPO-AK tiiter viitab autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele. Suprimeeritud TSH väärtus viitab ületalitlusele, kuid normis FT4 ja FT3 näitavad, et hetkel Te siiski ...

Loe edasi

Tumedad tugevad karvad lõual, kaelal, naba all, rinnanibu ümbruses

Tere! Ma olen mures tumedate karvade pärast lõual, kaelal, naba all, reitel. Hetkel on menstruatsioon ja tundub, et tumedaid karvu on kaelal rohkem kui tavaliselt. Olen ülekaalus. Olen üritanud tervislikumalt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esimeseks sammuks oma tervise heaks võiks olla oma kaalu kontrolli alla saamine. See ei tohiks 37-aastaselt võimatu olla. Rasvkude on iseenesest hormoone tootev kude ja mida rohkem seda on, ...

Loe edasi

Olen 2.diabeedi haige.Süstin, võtan korralikult täpselt ravi skeemi järgi tablette.Jalad paistetavad õhtuks, eriti labajalad.Eriti annavad tunda talla alt.

Jalad paistetavad

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jalgade turse põhjuseks ei ole tõenäoliselt diabeet, vaid kas südamepuudulikkus, vere tagasivoolu häire jalaveenides või hüppeliigeste põletik. Kuna juba kasutate diureetikume, on südamepuudulikkus ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere.
Aastaid tagasi on mul diagnoositud alatalitlus ja söön L-thyroksiini ülepäeva 150/200.
Viimased vereproovid näitasid aga FT4 tõusu.
fT4 on 25,12
TSH 0,81
Kas ma saan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui enesetunne on hea, ei pea L-türoksiini annust vähemalt esialgu muutma. Olete noor naine ja TSH on normi piires. Minimaalset üleannustamist talute hästi ja see pole ohtlik. Kui lähete endokrinoloogi ...

Loe edasi

TSH rasestumisel

Tere! Oleme abikaasaga kohe 2a üritanud pesamuna saada (eelnevad lapsed ühised, noorim 4a), seni tulemusteta. Arst peale positiivse ureaplasma proovi (saime mehega mõlemad novembris ravi) midagi leidnud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui rasestumine pole 2 aasta jooksul õnnestunud, oleks asjakohane pöörduda viljatusprobleemidega tegeleva spetsialisti poole - kõigis suuremates naiste nõuandlates nii Tallinnas kui Tartus ...

Loe edasi

pikkus

Tere olen 13 aastane(9 päeva pärast 14) ma olen 164cm pikk kas oleks kuidagi võimalik et kasvan 168cm pikaks

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Sul menstruatsioonid on juba alanud, siis pigem mitte, kuigi paar sentimeetrit võib siiski juurde tulla. Kui menstruatsioonid veel alanud ei ole, võib 168cm saavutamine olla võimalik. Igal ...

Loe edasi

diabeet

Tere
Kas ma vajaksin ravimeid et oma veresuhkru taset kontrolli all hoida ja ennetada diabeeti.
Mul on kahtlus et mul on diabeet või vähemasti eeldiabeet (lugesin et ka selline asi on olemas). ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teil on hommikused tühjakõhu veresuhkrud korduvalt üle 7 mmol/l (veeniverest võetuna), siis olete tõepoolest diabeetik ja vajate ka ravi. Kui diabeedi diagnoos on välja pandud, on Teil ...

Loe edasi

Cushing

Tere!
Ma sooviksin küsida järgmise analüüsi kohta.

Tegin 24 h uriinitesti ning vastus oli järgmine.
Uriin (ööpäevane) Kortisool ööpäevases uriinis 112.3 nmol/d

(Referentsväärtus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks pole kõik nii lihtne. Kortisooli tase ööpäevases uriinis on Teil normi piires, kuid see ei ole ammendav analüüs, mille alusel võiksime kindlalt öelda, et haigus on remissioonis. Samuti ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere! Kardan, et mul võib olla kilpäärme alatalitus. Mul on pidev väsimus, külmatunne, unehäired, kontsentratsioonihäired, menstruatsioonihäired ja kaalutõus, kuigi toitumine on täpselt sama, mis enne. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, peaksite küll. Teie vaevused ei ole väga täpselt kilpnäärmehaigusele viitavad, põhjuseid võib olla teisigi. Seega kulub tervisekontroll igati ära.
Tervitades,
...

Loe edasi

T3 ja T4

Tere.
Kas Eestis üldse kirjutatakse välja hormoonasendusravi T3 ja T4 koos...kui näiteks üks neist on paigast ära? Olen lugenud,et välismaal arstid kirjutavad T3 ja T4 kohe koos välja, et pidi tõhusam ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tavapäraselt kirjutatakse asendusraviks välja ikka L-türoksiin (T4), millest organism ise toodab vastavalt vajadusele trijoodtüroniini e. T3 - nii Eestis kui ka välismaal. Komplekspreparaati ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: