hüpotüreoidism? 15.07.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 20-aastane noormees. Mind saadeti haiglasse kõrgenenud vererõhu põhjuseid uurima (endokrinoloogia osakond). Kõikvõimalikud näitajad olid ideaalses korras, välja arvatud türeotropiin (TSH) - 22,2, lisaks anti-TPO-AK >1000. Selle põhjal pandi mulle diagnoosiks kilpnäärme alatalitlus ja autoimmuunne türeoidiit. Samas ultraheli kilpnäärme suurenemist ei näita. Kuna mul ükski hüpotüreoidismi sümptom ei klapi (ei esine aeglast ainevahetust, aeglast pulssi, madalat vererõhku, kaalutõusu jne.) ning mingisuguseid kaebusi ei eksisteeri, siis teeb see eluaegne diagnoos pisut umbusklikuks. Sümptomite tõttu võiks mul pigem ületalitlus olla, kuna olen väga kiire ainevahetusega, pulsisagedus on keskmisest kõrgem, vererõhk 140/95, olen kõhna kehaehitusega. Raviks määrati esialgu 50 mikrogrammi L-Thyroxin'i päevas. Küsimus järgmine: kas on kindlasti mõistlik seda hormooni kohe tarbima hakata? Võibolla oleks tark mõne aja möödudes hormoonanalüüse korrata, et veenduda nende näitajate õigsuses/püsivuses/süvenemises? Tegu ju ikkagi sünteetilise hormoonpreparaadiga, mis võib valediagnoosi korral organismile väga halvasti mõjuda? Võimalik, et tegu on algava türeoidiidiga, mis ei ole veel krooniline. Kas sel juhul on võimalik kilpnääret kuidagi ravida, et vältida eluaegset hormoonide neelamist? Aitäh!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie poolt kirjeldatud analüüside põhjal (TSH ja TPO-AK) on Teile pandud diagnoos ja määratud ravi täiesti õiged. Soovitan soojalt L-türoksiini võtta, et kilpnäärme alatalitluse sümptomeid (mida õigesti kirjeldate) ei tekiks. Teie alatalitlus pole lihtsalt veel nii sügav, et vaevusi põhjustada. On Teie õnn, et haigus leiti varakult. Kroonilist autoimmuunset türeoidiiti (see haigus on krooniline algusest peale) välja ravida ei ole võimalik ja kilpnäärme talitlus väheneb järgnevate aastate jooksul püsivalt. Seega suureneb vajalik L-türoksiini annus praeguselt 50 mcg-lt 100-150 mcg-le. Et annust õigeaegselt korrigeerida, tuleb vähemalt kord aastas hormoonanalüüsi teha ja endokrinoloogi külastada. Mis puutub ultrahelileidu, siis kilpnäärme suurenemist enamusel kroonilise türeoidiidiga patsientidel ei esine. Vastupidi, aja jooksul kilpnääre atrofeerib ja väheneb mahult veelgi.
Lohutuseks võin öelda, et kui L-türoksiini korralikult võtate ja hormoonid püsivad normi piirides, võite edaspidi elada täiesti vaevustevaba ja piiranguteta normaalse inimese elu. L-türoksiinil ei ole mingeid olulisi kõrvaltoimeid ja võite võtta seda rahumeeli elu lõpuni (on inimesi, kes teevad seda sündimisest saadik). Teie eluiga ei lühene ja elukvaliteet halveneb üksnes regulaarse ravimi võtmise meelespidamise võrra.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kas tegemist on diabeediga (2 tüüp)

Olen 35, pikust 165, kaal 90+ kg olen katsetanud /proovinud erinevaid dieete jne kuid tulutult olen maadelnud lapsest saadik ülekaaluga, viimase poole aasta jooksul on tekkinud taolised sümptomid mis esinevad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Diabeedi diagnoosimisel on konkreetsed biokeemilised kriteeriumid - veresuhkur peab hommikul tühja kõhuga veeniverest võetuna olema korduvalt üle 7 mmol/l või glükeeritud hemoglobiini HbA1c ...

Loe edasi

pikkus

Sain alles 14 ja olen 166cm pikk, kas ma kasvan veel?
Isa on 170cm

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kasvad veel kindlasti. Suure tõenäosusega on Sinu kiireima kasvu periood veel ees (15-18a.). Arvan, et Sinust saab pikem mees kui on Su isa.
Tervitades,
...

Loe edasi

Puberteet

Tere!

Kirjutan seoses murega mis vaevab juba pikka aega, nimelt olen 17a vanune noormees ja minu peenis pole üldse kasvanud. Nagu olen aru saanud on puberteet hakanud ja hääl hakkab muutuma, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mis siin ikka oodata. Soovitan pöörduda kas endokrinoloogi või androloogi vastuvõtule. Endokrinoloogi tavavastuvõtt eeldab perearsti saatekirja, eravastuvõtt maksab ca 50 EUR-i ja seal saatekirja ...

Loe edasi

Prolaktiin

Tere

Käin juba poolteist aastat viljatusravil (mehepoolne viljatus), vaatamata kolmele siirdamisele pole rasestumine õnnestunud. Kõik võimalikud uuringud ja testid on justkui tehtud, väike ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Viljatusravis kasutatavad hormoonpreparaadid võivad prolaktiini tõsta. Kas see on ka Teie puhul juhtunud või on probleem milleski muus, oskab öelda Teie viljatusravi arst. Soovitan hetkel asja ...

Loe edasi

Vererõhu rohi ja kõrvalmõjud

Tere! Olen 18 aastat diabeeti põdenud ja nüüd kardiloog määras mulle Nebilet tablette! Pool hommikul ja pool õhtul! Enne seda proovisin juba mitmeid teisi vererõhu rohte. Nüüd on vererõhk kontrolli all ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma ei ole küll kuigi suur karvakasvu spetsialist, kuid nebilet ei tohiks tõepoolest juuste väljalangemist soodustada. Võib-olla tasuks kilpnääret kontrollida?
Tervitades,
...

Loe edasi

Prolaktiini tase kõrge

Tere!

Kuna on olnud taüklihäireid, pani günekoloog mulle vereanalüüsi 3 menstruatsiooni päeval erinevatele hormoonidele (FSH, LH,
TSH), mis olid korras, kuid prolaktiini tase oli väga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiini taseme tõusul võib olla erinevaid põhjuseid - antidepressandid on üks võimalus. Soovitan siiski igaks juhuks pea magnetuuringu ära teha, et võimalik hüpofüüsi kasvaja välistada. ...

Loe edasi

endokrinoloogia.

2014, aastal leiti juhuleiuna mu vereproovist türeotiit, antikehade näit 168. Nüüd, 5 aastat hiljem tunnen kummalist ebamugavustunnet kurgus ja kerget valu, mis aegajalt kiirgub ka kõrvadesse, eriti paremal ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärmevastaste antikehade tiitri tõus võrreldes varasemaga ei tähenda midagi ja seda korduvalt määrata ei ole mõtet. Normis TSH näitab, et kilpnääre töötab normaalselt - hormoonid on korras. ...

Loe edasi

Kilpnäärme operatsioon

Tere. Suur tänu vastamast eelmisele küsimusele. Palun infot kui palju maksab Eestis kilpnäärme operatsioon kui ei ole Eestis kindlustatud? Elan alaliselt Soomes. Olen kirurgi konsultatsiooni ootel. Tarvitan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Operatsioon on kindlustamata patsiendile ka Eestis kallis lõbu. Hind arvutatakse igal konkreetsel juhul vastavalt Eesti Haigekassa hinnakirjale ja ulatub tuhandetesse eurodesse. Juurde tuleb ...

Loe edasi

Tarvitan L- Thyroxin Berlin-chemie 50 mikrogrammi tablette 2 tk hommikul enne sööki, kuna kolesterool oli kõrge, kirjutas perearst Atorvastatin Teva 10 mg soovitusega 1 tablett õhtul. Kas sobib nii võtta?

Kas sobib võtta L- Thyroxin Berlin Chemie 50 mg 2 tabletti hommikul ja Atorvastatin Teva 10 mg 1 tablett õhtul. Kilpnäärmerohtu tarvitan rohkem kui aasta , kuna vereproovist selgus kõrge kolesterool ( ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, ongi asjakohane võtta L-türoksiini hommikul enne sööki ja atorvastatiini õhtul peale sööki.
Atorvastatiin ei mõjuta Teie kilpnääret mingil moel ja ka olulisi koostoimeid L-türoksiiniga ...

Loe edasi

rasedus ja madal TSH

Tere! Olen 18 nädalat rase. Mul on juba aastaid sõlmeline mittetoksiline struuma. Käin dr Rudenko juures iga 2-3 aasta tagant, tehakse ultraheli plaaniliselt ning kogu aeg hormoonid olid korras. Enne rasestumist ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Olen ämmaemandaga nõus, teha on vaja kordusanalüüs. Kui olete PERH-i töötaja, soovitan otse dr. Rudenko poole pöörduda (näiteks e-maili teel). Dr. Rudenko on puhkuselt tagasi ja olen kindel, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: