Kurgus pitsitab 03.09.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
Mul on juba kuid olnud kurgus selline tunne nagu pritsitakse sees.
Pöördusin murega ka Soomes töötervishoiu arsti poole kes määras somac kuuri, sest kahtlustas kõrvetisi ning tehti ka kilpnäärme uuring (vereproov ja ultraheli), mis näitasid, et kõik on korras. Peale tabletikuuri muutusi ei täheldanud. Endiselt on tunne nagu kurk oleks paistes. Olen märganud et tavaliselt kohe hommikul seda tunnet nii väga ei ole aga siis mingi hetk hakkab ja kuni magama minekuni on. Varasemalt on see sensatsioon kurgus veidi allpool aga nüüd on see ka veidi kõrgemal (häälepaelte lähedal). Varasemalt on mul häälepaelte tehtud operatsioon, mille käigus on väike kasvaja eemaldatud. Kummaline köha on ka olnud üle nädala aga ei tea kas see võib olla seotud või tingitud millestki muust. Köha siirup pole aidanud ja vahepeal muutub nagu suisa läkaköhaks. Hääl on samuti üle nädala ära olnud. Arst, kes eelnevalt tabletikuuri ja kilpnäärme uuringu määras, ütles et kahtlustab siiski kõrvetisi aga vastavalt siinsetele reeglitele tema omalt poolt midagi rohkem uurida ei saa ja võin edaspidi pöörduda tervisekeskusesse.
Kas oskate öelda mis arsti juurde peaksin pöörduma või kas on midagi mida saan ette võtta?

Ette tänades

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui kilpnäärmega on kõik korras, ei ole kurgupitsituse põhjus endokrinoloogia valdkonnast. Kui pitsitusega kaasneb ka köha ja hääle kadumine on 2 võimalust - reflukshaigus, millega tegeleb gastroenteroloog või kõripõletik, millega tegeleb nina-kurgu-kõrvaarst. Tegelikult võib ka heast perearstist palju abi olla. Kahjuks ma ei tea, kuidas teil seal Soomes asjad käivad (kes kelle juurde suunab ja kui palju uurida saab) aga küllap tervisekeskuses nõu leitakse.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Tükitunne kurgus

Tere.
Probleem nimelt selline, et paremal pool kurgus oleks nagu midagi ees, nagu mingi tükk või paistetus vms. Hommikuti seda tunnet väga pole aga õhtuks jälle selline tunne nagu keegi suruks kurgu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Aus vastus - ei tea. Kilpnäärmeprobleemiga tõenäoliselt tegemist ei ole. Soovitan pöörduda perearsti poole ja lasta teha esmased uuringud.
Tervitades,
...

Loe edasi

Raskus rinnus ja kaelas,pitsitus kurgupiirkonnas

Tere!
Enesetunde kirjeldus just selline ongi: nädal tagasi see algas, igal hommikul on 5 minutit hea olla, siis hakkab pitsitama ja rõhuma; pitsitab kurgus ja kaelas, keegi oleks justkui 20 võru ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kindlasti ei ole Teil kroonilist kilpnäärme alatalitlust. Tõenäoliselt on Teil krooniline autoimmuunne türeoidiit. Kui Teil tõepoolest oleks kilpnäärme alatalitlus, peaksite iga päev võtma ...

Loe edasi

ala- või ületalitus

Olen 64-aastane naine. Üsna pikka aega olen tundnud südamepekslemist
rahulikus olekus, närviline ja vahel kurgus pitsitab, väsinud,tasakaal on
imelik - justkui ei tuigu, aga kuidagi ebaadekvaatne ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite rahulikult oma vastuvõtuaja ära oodata. Teie vaevused ei ole tõenäoliselt üldse kilpnäärmega seotud. TSH 7,23 on minimaalselt tõusnud ja välistab ületalitluse. Samas ei ole tegemist ka ...

Loe edasi

poomistunne kurgus

Tere! Küsimus selline,et kas võib olla poomistunne kurgus põhjustatud kilpnäärmest? Ette tänades: K.L.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pomistunne kurgus on kilpnäärmehaiguse tunnuseks suhteliselt harva. Sagedamini on see kroonilise stressi psühhosomaatiliseks väljenduseks. Selgust aitab saada perearst.
Tervitades,
Loe edasi

kilpnääre

Kas võib olla nii,et mõningate söökide ja jookide tarbimise tagajärjel annab kilpnääre endast märku-tahaks koguaeg köhatada,nagu midagi oleks kurgus ees ja ümber kaela midagi panna ei taha,siis nagu pitsitab

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Söökide ja jookidega kilpnäärmel küll seost ei ole. Pigem võib siin oletada mao-või söögitoriprobleeme. Küsige nõu perearstilt, kes vajadusel teeb ka vastavad uuringud.
Tervitades,
Loe edasi

kurgus pitsitab

Tere! Mul on selline mure, et tahaksin kaalus veidigi juurde võtta, kuna olen kõhnapoolne (32 a., kaks last, eriti peale viimast sünnitust), aga ma võin süüa nagu "hobune", kaalu juurde ei tule. Viimastel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuigi enamusel naistest on tänapäeval probleemiks ülekaal, esineb ka vastupidist. Nagu ülekaalulisus, on ka kõhnus sageli pärilik ja vägisi süües kaalus juurde võtta pole võimalik. Pigem võiks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: