Veresuhkru kõikumine 27.03.14 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen I tüübi diabeetik, süstin hommikuti Lantust 30 ühikut ning kolm korda päevas Humalogi 6-8 ühikut. Mõned päevad tagasi määratud glüc hemoglobiin oli 6,9. Probleem on aga selles, et veresuhkur langeb hommikuks liiga madalale. Näiteks eile õhtul oli 7,2, ärgates 2,9. Ja nii on see tavaliselt ongi, hommikused suhkrud langevad 2-3 ni, ometi on Lantus süstitud 24 tundi tagas. Pärast sellist veresuhkru langust kerkivad päeva esimeses pooles näidud üle 10 ne. Mida sellisel juhul ette võtta, kas on mõnda ravimit veresuhkru stabiliseerimiseks või oleks vaja mõnda teist insuliini?i
Tänan

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Põhimõtteliselt on hommikuste hüpode vältimiseks 3 moodust:
1.Suhteliselt rikkalik hilisõhtune lisasöök - valk ja aeglaselt imenduvad süsivesikud.
2. Lantuse annuse vähendamine, samas võib Humalogi annuseid vajadusel veidi suurendada.
3. Lantuse väljavahetamine Levemiri vastu (viimase toimeaeg on lühem ja hüpode tekitamise oht väiksem)
Kahjuks ei tunne Teie haiguslugu nii põhjalikult, et võiksin kindlaid soovitusi jagada. Leiate oma probleemile koostöös oma raviarstiga kindlasti lahenduse.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Veresuhkru kõikumine ja halb enesetunne+

Tere!

Mind vaevavad erinevad sümptomid, eriti peale sööki (nõrkus, kerge pearinglus, ärevus, kiire pulss, säärelihaste kangus jne. Pole diabeetik aga mõõdan endal siiski väga tihti veresuhkrut ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik Teie poolt mõõdetud veresuhkru väärtused jäävad normi vahemikku ja veresuhkru kõikumine vahemikus 3,3 - 7mmol/l olenevalt söögist, füüsilisest koormusest, stressi tasemest jne. on täiesti ...

Loe edasi

Paastumine ja veresuhkur

Olen pikemalt tegelenud paastumisega ja hiljuti hakkasin ka veresuhkrut ja ketoone mõõtma. Üldiselt veresuhkur on 3.9-4.4 kandis lühikese paastu ajal. Viimase pikema paastu ajal, aga langes 41h paastu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on organismi tavapärase reaktsiooniga süsivesikute puudusele. Kui süsivesikuid kui kudede tavapärast energiaallikat ei ole saadaval, hakkavad koed energiavajaduse katmiseks lammutama ...

Loe edasi

Veresuhkru kõikumine

Tere! Diabeeti mul diagnoositud pole, aga 1,5a tagasi sai seoses ärevuhäirega ostetud glükomeeter(kuna kartsin too aeg et on veresuhkruga midagi..) Varasemalt on diagnoositud maoga häired(refluks, kõrvetised ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult on Teie veresuhkru kõikumised lubatud piirides ja sellele vastab ka keskmine veresuhkur veeniverest - HbA1c 5,5%. Et peale sööki oleks enesetunne parem, soovitan süüa vähem kõrge ...

Loe edasi

Diabeet

Tere mul on olnud hommikune veresuhkur veenist aastaid 6 ja 7 vahel veenist.(paar korda 7 ja 7,1) ,seega siis määratud diabeet. ravimeid ei tarbi ja on kästud hoida ennast söögi valikuga. nädalas korra ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suhkurtõve üks eripärasid ongi see, et veresuhkru kõikumised muutuvad suuremaks, kuna häirub organismi võime veresuhkrut kindlates piirides hoida. Tõenäoliselt olete ka ülekaaluline ja insuliini ...

Loe edasi

Veresuhkru kõikumine

Tere,
kuna suvisel ajal on erialaarstidega raske kontakti saada, kirjutan siia. Minul oli bybassi operatsioon aasta tagasi. Kuna oli teise tüübi diabeet ja rasvumine suur, siis arvasin maovähendusest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõepoolest, 1-4 aastat peale maovähenduslõikust võivad tekkida probleemid madala veresuhkruga. Selliseid patsiente on kuni 10%. Probleemi põhjus pole päriselt selge, kuid veresuhkru langus ...

Loe edasi

Kilpnäärme hormooni suur kõikumine

Tere. Kopsuarst määras veebruaris astma kahtlusel muude näitajate hulgas ka kilpnäärme hormooni, väärtus 3,6. Soovitas perearstil paari kuu pärast kontrollida. Mais oli näitaja 3,9. Augusti algul kordas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõikumine normi piirides on täiesti normaalne. Kilpnäärmehormooni tootmine muutub vastavalt organismi vajadustele pidevalt (sõltub teataval määral aastaajast, menstruaaltsükli faasist, kaasuvatest ...

Loe edasi

Rasedus ja veresuhkur

Tere!

Olen 34. nädalat rase. Minu veresuhkur kõigub pidevalt (mõõdetuna hommikul tühja kõhuga) 5,2 ja 5,8 mmol/l vahel. Kas selline kõikumine jääb normi piiridesse? Diabeeti diagnoositud pole, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan konsulteerida Teie rasedust jälgiva arstiga. Tõenäoliselt oleks vajalik mõõta hommikuse tühjakõhu veresuhkru väärtust veeniverest (plasma veresuhkur). Tõenäoliselt tehti Teile 24.-26. ...

Loe edasi

lapse veresuhkur

Kirjutage palun, kas 5-aastase lapse tühjakõhu peale antud veresuhkru näit 5,1 on normaalne, või tuleb sellele tähelepanu pöörata.
Tänan vastuse eest.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie lapse veresuhkru väärtus on normis.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

tasakaaluhäired ja diabeet

Tere!
Kas pikka aega kõikunud veresuhkrud (5 kuni 16) võivad pikapeale tekitada tasakaaluhäireid ja peapööritusi? Kas on lootust, et vs-te normaliseerimine selle protsessi tagasi pöörab?
tervitades

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkrute normaliseerimine on igal juhul tervitatav (kui see vähegi võimalik on) ja enesetundele mõjub veresuhkru väärtuste väiksem kõikumine kindlasti hästi. Kas Teie puhul aga peapöörituse ...

Loe edasi

veresuhkru tase liiga madal?

Tänan vastuse eest ja vastan ka Teie küsimusele minu kaalu kohta.
Mulle on pigem iseloomulik kaalu kõikumine - nädalas 3 kg alla või juurde võtta on täiesti tavaline nagu ka see et pooleaastaste ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Niisiis, kõigepealt tühjakõhu veresuhkur! Edaspidi vajadusel mao-sooletrakti uuringud (selgitamaks hommikuse iivelduse põhjusi), kilpnäärmehormoonid. Kui viga ei leita, soovitan konsulteerida ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: