Veresuhkru madalaim soovitav väärtus diabeetikul 06.08.13 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Palun öelge, milline on madalaim (glükomeetriga mõõdetud) veresuhkru väärtus, millest allapoole ei ole soovitatav veresuhkrul lasta langeda?
Tegemist tablettravil oleva 2. tüübi diabeedihaigega.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Soovitav minimaalne veresuhkru väärtus diabeetikule võiks olla 4 mmol/l. Sel juhul ei esine veel ka mingeid liigmadalaast veresuhkrust tingitud vaevusi, sest tegemist on normi piiridesse jääva väärtusega.
Soovitav maksimaalne veresuhkru väärtus tablettravil diabeetikule võiks olla 10 mmol/l (aga seda loomulikult mitte tühja kõhuga, vaid peale sööki).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kolesterool ja veresuhkur.

Mul on üleminekueaga kaasnenud veresuhkru tõus.Viimane näit veenist oli 6,1 ja ma võtan tablette.Kolesterool on mul seni korras olnud. Aasta tagasi eemaldati emaks ja nüüd oli üllatus suur, et minu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kolesterooli tase tõuseb vanusega ja oluline on ka pärilik eelsoodumus ja elustiil. Emaka eemaldamisega siin seost ei ole. Üldkolesterooli näit 5,1 mmol/l on minimaalselt tõusnud, olulisem ...

Loe edasi

Veresuhkru kõikumine ja halb enesetunne+

Tere!

Mind vaevavad erinevad sümptomid, eriti peale sööki (nõrkus, kerge pearinglus, ärevus, kiire pulss, säärelihaste kangus jne. Pole diabeetik aga mõõdan endal siiski väga tihti veresuhkrut ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik Teie poolt mõõdetud veresuhkru väärtused jäävad normi vahemikku ja veresuhkru kõikumine vahemikus 3,3 - 7mmol/l olenevalt söögist, füüsilisest koormusest, stressi tasemest jne. on täiesti ...

Loe edasi

Veresuhkru kõikumine

Tere! Diabeeti mul diagnoositud pole, aga 1,5a tagasi sai seoses ärevuhäirega ostetud glükomeeter(kuna kartsin too aeg et on veresuhkruga midagi..) Varasemalt on diagnoositud maoga häired(refluks, kõrvetised ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult on Teie veresuhkru kõikumised lubatud piirides ja sellele vastab ka keskmine veresuhkur veeniverest - HbA1c 5,5%. Et peale sööki oleks enesetunne parem, soovitan süüa vähem kõrge ...

Loe edasi

GTT glükomeetriga

Perearst viis GTT testi läbi glükomeetriga. Näidud 6,6 ja ja 2 h pärast 15,7. Kas tulemused on usaldusväärsed või peaks tegema uue testi veeniverest?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ainult ühekordse GTT alusel diabeedi diagnoosi kindlasti välja panna ei saa. Tuleks kas korrata GTT-d (veresuhkru määramisega venniverest) või võtta veeniverest tühjakõhu veresuhkur ja/või ...

Loe edasi

veresuhkru määramine

Tere!
Mõned päevad tagasi lasin glükomeetriga sõrme otsast verd võtta. Tulemus oli 6,2. Proov tehti siis, kui eelnevalt oli söömisest natuke üle 3 tunni möödas.
Mõned päevad hiljem lasin glükomeetriga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Usaldage oma arsti! Esiteks suhkurtõve diagnoosimiseks glükomeetrit ei kasutata, kuna see on liiga ebatäpne riist. Vaja on võtta verd veenist peale vähemalt 8-tunnist paastu. Teiseks on väärtused ...

Loe edasi

unenäod ja veresuhkur

Tere!

Kui diabeetikul emotsioonid tõstavad veresuhkrutaset, kas siis ka halvad unenäod võivad tõsta veresuhkru taset?

Ette tänades!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igasugune, ka emotsionaalne stress võib diabeetikul veresuhkrule mõjuda ja nii võib ka peale halvasti magatud ööd olla veresuhkru väärtus suhteliselt kõrgem.
Samas võivad halvad unenäod ...

Loe edasi

Paised 1. tüübi diabeetikul

Tere!
Probleemiks on, et 1. tüübi diabeedihaiget meest vaevavad viimasel ajal paised. Peamiselt tekivad need näo- ning kubemepiirkonda ja palju ühekorraga (5-6). Perearst kirjutas antibiootikume ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on probleemiks naha mikrofloora s.t. nahal elavad bakterid, mis suhkruhaigel kergesti tungivad läbi naha kaitsebarjääride ja põhjustavad nahaaluskoes, higi- ja rasunäärmete ümbruses ...

Loe edasi

kas on diabeet?

Küsisin teilt eile nõu ja te kirjutasite,et veeniverest võetuna on veresuhkru ülemine piir 6.1mml/l.Kuid mul võeti sõrmeotsast,hommikul tühja kõhuga.kas siis pole ka muretsemiseks põhjust? AITÄH VASTAMAST!!!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere taas!
Oleneb glükomeetrist, kas see mõõdab veresuhkru sisaldust venoosses plasmas või kapillaarses täisveres. Kapillaarse täisvere puhul on tühjakõhu veresuhkru normi ülemine piir 5,5 mmol/l. ...

Loe edasi

lapse veresuhkur

Kirjutage palun, kas 5-aastase lapse tühjakõhu peale antud veresuhkru näit 5,1 on normaalne, või tuleb sellele tähelepanu pöörata.
Tänan vastuse eest.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie lapse veresuhkru väärtus on normis.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Hüpoglükeemia kahjulik mõju

Kas te võiksite nö teaduslikult selgitada, mis juhtub inimesega hüpoglükeemia ajal ja milline on pidevalt esinevate hüpode (diabeetikul neid ikka esineb....) kahjulik mõju pikemas perspektiivis? Seda, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere Heleri!
Sagedaste hüpoglükeemiate (ka kergekujuliste) kahjulik mõju seisneb hüpotundlikkuse languses. Kui organismi pidevalt "harjutada" eluga "poolnäljas" (eelkõige kehtib see ajurakkude kohta), ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: