Radioaktiivse joodi joomine, joodivaene dieet 19.01.12 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Küsimus puudutab tegelikult rohkem ikka mu ema. Emal avastati umbes 1 a tagasi kilpnäärme vähk, tehti operatsioon. Nüüd 1a hiljem avastati siirded ja et peab minema seda joodi jooma. Ma olen tegelikult enam-vähem kõigega kursis. Ainus asi, mis on meil mõlemil arusaamatu on oodivaene dieet. Et siis selle dieediga seoses ei tohi tarbida jodeeritud soola ja meresoola. Aga kas mingit teist soola tohib tarbida? On näiteks ülikallis Rose sool, mis on kõrgelt Andidest ja seal pole joodi sees. 100 gr tootes sisaldub:

1. raud 3,3mg
2. kaalium 432mg
3. magneesium 125mg
4. naatrium 38.6 grammi
5. kaltsium 477mg
6. vask 0,05mg
7. tsink < 0,01mg
8. kloriidid 60% ja niiskus 0,08%

Olen ülimalt tänulik vastuse eest :)

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tarbida võib ka täiesti tavalist soola, mis ei ole jodeeritud ega meresool. Eestis on kauplustes müügil nii jodeeritud kui jodeerimata sool. Jodeeritud variant on tavaliselt kallim. Kui sool on jodeeritud, on see pakendil kirjas ja kui vastavat märget ei ole, on sool jodeerimata ja seda võib kasutada. Ei pea olema ülikallis Andidest pärit mäestikusool (kuigi ka seda võib tarbida).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kas kilpnäärme ületalitus?

Tere. Mul on 15 a tagasi diagnoositud sõlmed. Analüüsid on varem olnud korras. Kuna olen ülekaaluline pelgasin kilpnäärme alatalitust. Tegin analüüsid ja nüüd paistab, et TSH on liiga madal, 0,01. Mingeid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kaua kestnud sõlmelise struuma korral tekib suurenevates sõlmedes aja jooksul väike hormooni ületootmine, mille tõttu TSH väärtus langeb. Samal ajal on FT4 ja FT3 normis ja patsiendi enesetunne ...

Loe edasi

Radioaktiivne jood ja rasedus

Tere
Kuidas võib loodet mõjutada see, et lapse isa on saanud 3 kuud tagasi radioaktiivse joodi ravi? Kas ja kuidas see mõjutab loote arengut? Kas on võimalik ka võimalikke väärarenguid loote varases ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui radiojoodravi on saanud tulevase lapse isa, ei ole sellel siiani tehtud uuringutes leitud mingit mõju loote arengule. Naistel soovitatakse siiski 6 kuud peale radiojoodravi rasedusest hoiduda. ...

Loe edasi

Radiojoodiravi

Tere. Mul oleks vaja infot radiojoodiravi kohta. Üks minu sõbrabna elab Kasahstanis ja tal avastati türeotoksikoos 2-aste, sõlme pärast...talle soovitati teha radiojoodiravi Eestis..tahaks teada, kui kaua ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui tegemist on kilpnäärme sõlmelistest muutustest tingitud ületalitlusega, on radiojoodravi olemasolevatest parim ravimeetod. Radiojoodravi tehakse Eestis nii Tallinnas kui Tartus, Tallinnas ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus ja tsüstiline sõlm

Tere, detsembris 2017 avastasin enda kaelalt muna ja pöördusin EMOsse, tehti analüüsid, mis näitasid kilpnäärme ületalitust. Ultraheli näitas tsüstilist sõlme 2,5cm läbimõõduga. Punkteerimine tehtud, aga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, Teie juhul on tõepoolest vaja teha radiojoodravi või lõikus. Tablettravi suudab pidurdada toksilises sõlmes hormoonide tootmist ainult niikaua, kui tabletti võtate. Püsivat mõju tablettravil ...

Loe edasi

Jood

Tere!
Mis põhjusel jooditinktuuri joomine soovitatav pole? Kõige tavalisem 5% lahus, mis sisaldab etanooli, kaaliumjodiidi ning destilleeritud vett? Apteekides müüdavaid ei saa nende joodi sisalduse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei, joodipuudust Teil küll ei ole, kui ikka Eestis elate. Vähemalt mitte sellist, mis Teie enesetunnet mõjutaks. Huvitav, mis küll pani Teid arvama, et Teil see olla võiks?
Kui manustatud ...

Loe edasi

Joodivaene dieet

Tere.
Mul avastati sel aastal kilpnäärmes sõlmed. Käisin kevadel keskhaiglas uuringutel
ja sügisel lähen uuesti. Aga kuu aega pean tegema joodivaest dieeti ja mitte kuskilt ei leia täpsemaid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Joodivaest dieeti tuleb teha enne kilpnäärmesõlmede stsintigraafilist uuringut radioaktiivse joodiga. Kui seda planeeritakse, antakse patsiendile lausa pikk nimekiri toiduainetest, mille tarbimine ...

Loe edasi

radioaktiivne jood

Tere!
Palun vastake,millistel näidustustel on vajalik radioaktiivse joodi kasutamine ja kas on võimalik teda asendada mingi ravimiga?

Lugupidamisega
Niina D.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi kasutamise näidustuseks on retsidiveeruv (korduvalt ägenev) difuusne toksiline struuma, türeotoksiline adenoom või multinodulaarne toksiline struuma. Lähemaid selgitusi Teie ...

Loe edasi

Kilpnääre ja antikehade hulk veres

Tere Doktor !

Minul avastati eelmine aasta kilpnäärme ületalitlus, samas antikehade hulk veres oli ka ligikaudu 1000 ringis. mida näitavad antikehad? kas lisaks ületalitluse kilpnäärme põletikku? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Antikehade kõrge tiiter näitab, et ületalitluse põhjuseks on Teil kilpnäärme autoimmuunne haigus - difuusne toksiline struuma. Ja ei midagi muud.
Viinakompressi pole kaelale teha vaja. ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus

olen mitu aastat olnud hädas kilpnäärmega, nüüdseks pakutakse radiojoodi ravi. ilmselt muud enam üle ei jää.
olen 38 aastane, kaaluprobleemid algasid koos merkazolili raviga. söögiisu on alati olnudhea ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi võimaldab lahti saada kilpnäärme ületalitlusest, kuid Teie pereprobleeme see ei lahenda. Kui tervis korras, on aga kergem ka teistest muredest üle saada. Seega soovitan radiojoodraviga ...

Loe edasi

Radioaktiivne jood

Tere,

Tahaksin teada,kus tehakse uuringud enne radioaktiivse joodi määramist. Kas neid korraldab endokrinoloog või perearst? Nagu aru sain,on need üsna mahukad.Kas varem korduvalt põetud neeruvaagnapõletik ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Enne radiojoodravi on vaja kindlasti teha J131-neeldumistest 24t jooksul (lihtsustatult joodiproov) ja kilpnäärme ultraheliuuring mahu määramiseks. Nende uuringute alusel arvutatakse radioaktiivse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: