Parathormooni tase normist kõrgem 01.06.15 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Otsustasin hiljuti kontrollida oma tervist ja lasin teha Synlab-is vereanalüüsid. Ostsin paketi "Terviserisk" ja "50+naise lisapakett".
Terviseriski analüüsid olid üldiselt normi piires, ainult D vitamiini tase oli liiga madal (44,8)ja kolesterool pisut üle normi (5,4/LDL 3,5/HDL 1,4).
"50+naise lisapaketi" näidud olid ka peaaegu korras , ainult parathormooni tase oli normist suurem. Selgitustes oli märgitud, et norm on 1,48-7,63. Minu näit oli aga 9,0. Kaltsium oli mul normis, näit 2,31 ja osteokaltsiin oli 13,5. Kuidas peaksin suhtuma PTH näitu 9,0? Kas on põhjust muretsemiseks? Kas 9,0 on selline tase, mis nõuaks arsti poole pöördumist ja edasisi uuringuid või meditsiinilist sekkumist? Ei taha asjatult arste tülitada, aga loetud info teeb mind murelikuks... Lugesin, et PTH kõrged väärtused on, kui on kõrvalkilpnäärme healoomuline kasvaja, sooletrakti haigused, neerupuudulikkus, D-vitamiini defitsiit. Samuti on võimalikud pankrease, kopsu ja rinnanäärme vähk ning lümfoom ja leukeemia. Kõik need variandid on vägagi hirmutavad ja teadmatus tekitab ärevust. Umbes 24 aastat tagasi diagnoositi mul süljenäärme healoomuline kasvaja, mis tookord ka ära opereeriti. Praegu on mul näol küll väike basalioom, aga see vist ei ole selle hormooniga seotud.
Ravimitest kasutan aastaid vererõhu rohtu "Cardace comp." Internetiavarustest jäi silma, et PTH kõrgenemise korral võimalusel vältida diureetikume. Minu vererõhurohi on vist diureetikum? Igatahes paneb see mu neerud tööle, käin peale tableti võtmist hoolega pissil. Sain ka aru, et PTH kõrgemad väärtused viivad luudehõrenemiseni, nii et muretsemiseks põhjuseid jätkub. Kui suured väärtused on kõrged, kas 9,0 on seda

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Siin ongi põhjus, miks analüüse peab alati määrama arst, kes teab, miks neid tehakse ja suudab patsiendile ka tulemused ja nendest johtuva ära seletada. Ega Teil nüüd muud üle jää kui oma vastused näpuvahele võtta ja perearsti poole pöörduda, et "50+naise lisapaketis" selgust saada.
PTH ja kaltsiumi väärtused tuleb kindlasti usaldusväärse tulemuse saamiseks üle teha, kindlasti määrates juurde ka albumiini (või teha ioniseeritud kaltsium) ja neerufunktsiooni näitajad. Üks hüpotees on, et PTH tõus võib seostuda suhteliselt madala D-vitamiini tasemega. Teie vanuses on D-vitamiini ja kaltsiumi prerparaadi profülaktiline kasutamine igati õigustatud. Niikaua, kui kaltsium püsib normi piirides, pole suureks muretsemiseks põhjust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

A.Reiman avaldus

Väsimus. juuste väljalangemine, higistamine. Veres kõrged parathormooni väärtused (Parathormoon 12,3 pmol/L) Saadeti endokrinoloogi juurde diagnoosi täpsustamiseks ja ravitaktika planeerimiseks. Vastus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Parathormooni väärtus on küll normist kõrgem, kuid suure tõenäosusega olid kaltsiumi väärtused normi alumisel piiril. Seega ei ole tegemist kõrvalkilpnäärme ületalitlusega, vaid parathormooni ...

Loe edasi

hommikune veresuhkru tase

Minu elukaaslane on diabeetik, tema glükomeetriga olen paar korda omal huvi pärast mõõtnud veresuhkru taset, mis on alati olnud väga üllatavalt kõrge. Üks kord juhuslikult üsna lühikest aega peale sööki ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei tea, millest selline kõrge tulemus. Diabeedi diagnoosimiseks tegelikult glükomeetri näit ei kõlba, kuna see on piisavalt ebatäpne (lubatud veapiir on erinevatel veresuhkru väärtustel küll ...

Loe edasi

Parathormooni tase normist kõrgem, jätk...

Tänan Teid vastuse eest, see võttis juba ärevuse maha. Ma ei tahaks hüpohondriliseks muutuda ning niisama arstide uksi kulutada, seepärast tunduski mulle Prillitoosi saates tutvustatud terviseriskide pakett ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suveperioodil ei peaks Te D-vitamiini pärast väga muretsema. Eelseisval kolmel suvekuul soovitaksin pigem võimalikult palju viibida värskes õhus. Otseselt päevitada pole vaja, piisab, kui nägu ...

Loe edasi

D vitamiin madal

Tere,
Olen 3 kuud rase ja väga mures kõhubeebi pärast.Mul on D vitamiini tase väga madal, TPO antikehad 104 ja PTH ka madal.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma arvan, et muretsemiseks ei ole mingit põhjust. TPO kõrge tiiter viitab pärilikule autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele ja sellega lihtsalt ei saagi midagi ette võtta. Ka L-türoksiin tegelikult ...

Loe edasi

Hõrenevad juuksed

Tere, mul on probleem hõrenevate juustega. Tegin nahaarsti juures testid, mis näitasid, et kortisooli tase on normist kõrgem (745 hommikul), kuid ei taibanud tol hetkel küsida, kas liiga kõrge tase võib ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kortisooli väärtus 745 nmol/l on pigem normi variant, kui ülemäärane ja selle pärast eriti muretseda pole vaja. Beebipillide võtmine kortisooli tasemele kuigivõrd mõju ei avalda.
Beebipillid ...

Loe edasi

Kõrge insuliini tase

Tere!
Külastasin eelmise aasta sügisel endokrinoloogi, kes ütles, et veresuhkur normis, aga insuliini tase organismis kõrge. Diabeeti ei diagnoositud, aga kirjutati välja Metforali kuur (olen 165 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Metformiin ei ole kindlasti kaalu langetav ravim, seega pole seda toimet temalt mõtet ka oodata. Kaalu tuleb ikka traditsiooniliste vahenditega - dieet ja füüsiline koormus - langetada, eriti ...

Loe edasi

TSH

Olen mures kilpnäärme pärast. Suvel tehtud analüüsid olid korras (TSH veidi üle 2), nüüd aasta algul TSH näit normist veidi kõrgem (4.8). Samas on ka pitsitustunne kaelal ja kõris ning pulss normist kõrgem. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH väärtused muutuvad ikka aja jooksul veidi. Minimaalselt suurenenud TSH väärtus on iseloomulik kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile ja kilpnäärmevastaste antikehade määramine oleks ...

Loe edasi

Veresuhkru tase

Tere.Olen 35a.mees.minu veresuhkur on tõusnud 6,1.Enne ei ole kunagi sellist probleemi olnud,käin regulaarselt jõusaalis ja kasutan enamkasutatavaid valgulisandeid.Kas võib probleem seisneda selles.Kui ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkrut on mõtet mõõta tühja kõhuga ja sel juhul peab see tervel inimesel näpuotsa verest võetuna olema 3,3-5,5 mmol/l (veeniverest võib olla veidi kõrgem). Suhkurtõve diagnoosimiseks ...

Loe edasi

kõrvalkilpnääre

Mul on PTH normist kõrgem (9, 71). Kõrvalkilpnäärme ületalituse puhul on kaltsiumi sisaldus veres niigi normist kõrgem, kas sellisel juhul on ikka vajalik või soovitav võtta kaltsiumipreparaate?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrvalkilpnäärme hormooni taseme tõus on Teiel suhteliselt tagasihoidlik. Teie kirjast ei selgu, milline oli samal ajal kaltsiumi sisaldus veres. Võimalik, et Teil oli see normis või isegi ...

Loe edasi

kilpnääre

Tuttaval on veres antikehad. On olnud probleeme rasestumisega. Tema günekoloog kirjutas välja bromocriptini. Peale paari tableti võtmist jäi rasedaks. Mis toimet see ravim avaldab ja kas see võib kuidagi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei tea, mis antikehad tuttaval küll veres olla võisid? Bromokriptiin on ravim, mis langetab hüpofüüsist pärit hormooni prolaktiini taset. Tõenäoliselt oli tuttaval rasestumist takistavaks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: