korduv kilpnäärme ületalitlus 24.09.14 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Paar aastat tagasi avastati mul hüpertürioos. Imekombel pääsesin kahe nädala jooksul Teie vastuvõtule ning te määrasite ravi tiotili'ga, mis mõjus minu arvates hästi. Ravi lõppes edukalt, mingeid muid uuringuid peale vereproovi jälgimise ei tehtud. Veri sai korda.
Selle aasta juunis läks enesetunne jälle kehvaks. Kuna perearst ütles, et kordusproovidele saadab mind ikka spetsialist ja mitte tema (teie juurde aga aega enam nii lihtsalt ei saanud), siis lasin ise vereproovid teha ja jällegi olid näidud üsna korrast ära. Lisaks oli ka B12 aneemia.
Perearst ei tahtnud mulle siiski Tiotili kirjutada, väites selle olevat maksatoksilise ja üsna tungivalt määras mulle Thyrosoli, mida võtan nüüd juunist alates 3 korda 2 tabletti päevas. Ausalt öeldes tundus mulle paar nädalat tagasi, et need ajasid mind peale sööki iiveldama ja ma perearstiga konsulteerimata olen läinud üle 2 korda 2 tabletile, sest tööl olles ma lihtsalt lõunal unustan neid võtta. Enesetunne on suhteliselt normaalne. Viimased proovid TSH kohta tegi perearst august lõpus. Oli korras.
Teie juurde ei ole mitte mingit lootust pääseda - PERHi digiregistratuur ei näita aasta lõpuni mitte ühtegi vaba aega. Jaanuari aegu ees ei ole.

Perearst tundub veidi ebakindel olevat, et mis edasi teha, kaua võtta.
Muuseas - minu perearst ei teadnud esialgu sedagi, et ületalitluse korral on võimalus raviga talitlus normi saada ja tablettide võtmine lõpetada.

Mis soovitusi Teie praegu mulle saate anda?

Tänan!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui hetkel on kilpnäärme talitlus normaliseerunud (hormoonanalüüsid korras) ja enesetunne paranenud, tuleks thyrozoli annust vähendada s.t. näiteks üle minna 1tbl.-le 2 korda päevas (tegelikult võib thyrozoli mõlemad tabletid hommikul ära võtta, sest sel ravimil on ööpäevaringne toime). Päriselt lõpetada on veel vara, sest ravi peab kestma vähemalt 6 kuud. Kuu aja möödudes tuleks taas teha TSH ja FT4. Kui perearstil pole kindlust, võib kasutada e-konsultatsiooni teenust, sellega saab ka kiirkorras minu vastuvõtule suunata.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Analüüsid, kilpnäärme, maksa, kolesterooli seos

Tere!

Juba pikemat aega tunnen ennast halvasti(käte värin, südame kloppimine,väsimus, lihaste valu jne), siis otsustasin anda vereproovi. Kuna aga arstide järjekorrad on pikad siis sooviksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus võib põhjustada tagasihoidlikku maksakahjustust, mis väljendub ka mõõdukas biokeemiliste näitajate tõusus. Kolesteroolile kilpnäärme ületalitlus olulist mõju ei avalda ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Kas kilpnäärme ületalitluse puhul tablettravi mõjub südamele ja kas seda võib võtta, kui olen põdenud varasemalt müokardiiti? Põen esmakordselt ületalitlust, kilpnääre pole suurenenud, aga analüüs näitas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus mõjub südamele kurnavalt, mitte selle raviks kasutatavad tabletid. Ületalitlus soodustab eelkõige südamerütmihäirete teket. Seega soovitan suhtuda ravisse täie tõsidusega.
Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus

Kas kilpnäärme ületalitlus võib olla pärilik? kuidas sellesse üldse haigestutakse? mida toob kaasa endaga kilpnäärme ületalitlus?kuidas seda ravitakse? kui vanalt võib sellesse haigestuda? kas näiteks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlust puudutavat peatükki tervishoiu käsiraamatust ma ümber kirjutama ei hakka. Vastan lühidalt:
1. Kilpnäärme ületalitlus ei ole nakkushaigus, mida on võimalik "endale ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Kas ravimit tiotil tuleb võtta enne või peale sööki?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Peale sööki.
Tervitades,
Anu Ambos.

Loe edasi

laps

Tere,tohter!Kas kilpnäärme ületalitlus(toksiline)võib ohustada loote arengut ja kuidas?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tavaliselt mitte, pigem on ületalitlus koormuseks rasedale. Ravivajaduse otsustab igal konkreetsel juhul endokrinoloog.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

tere! sain kevadel teada, et mul on kilpnäärme alatalitlus (mürgine struuma?)
kuna toitsin last rinnaga ja teen seda ka praegu, sain arstilt ajutise leevendusega rohud,(labetolool) neid käskis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kindlasti on vaja teha korduv hormoonanalüüs ja kui püsib kilpnäärme ületalitlus, tuleb hakata seda ravima. Imetavatele emadele soovitatakse türeostaatikumidest tiotiili, kuna seda jõuab ...

Loe edasi

Tiotil

Tere!
Olen Teile ka varem ühe korra kirjutanud ja tänan vastuse eest. Nüüd taas uus probleem, millega mu raviarst mind jutule ei võtnud ja käskis pöörduda perearstile.
Arvan siiski, et spetsialist ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete 1-1,5 kuud tiotiili võtnud, ongi aeg teha korduv hormoonanalüüs ja ravi sellele vastavalt korrigeerida. Kui analüüs näitab olulist paranemist ja tiotiili annust võib vähendada, ei ...

Loe edasi

paast ja kilpnäärme ületalitus

Tere! Palun öelge, kas paast (24 tundi) ja kilpnäärme ületalitus sobivad kokku?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Paastuda võib, kui kilpnäärme ületalitlus on raviga kontrolli all, välja ravitud või remissioonis (vaibefaasis).
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus ja epilepsia

Kuidas mõjutab hiljuti avastatud kilpnäärme ületalitlus epilepsiat? Ja vastupidi?

Ette tänades,

Maria

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Epilepsia kilpnäärme talitlust ei mõjuta. Pole aga välistatud, et ravimata ületalitlus ei võiks esile kutsuda epilepsiahoogu. Seega tuleb ületalitlus epileptikul korralikult ja võimalikult ...

Loe edasi

kolesterool

soovin teada, kas kilpnäärme ala- või ületalitlus võib tõsta kolesterooli taset?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kolesterooli taset võib tõsta kilpnäärme alatalitlus. Ületalitlusega patsientidel on kolesterool enamasti normi piires.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: