Radioaktiivse joodi tableti järelmõju 07.09.13 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

TERE.
Olen teile palju-palju kordi kirjutanud oma kilpnäärme ravist ja sellele järgnevatest probleemidest. Nüüdseks on juba aasta möödas, kui selle radiojoodi tab. alla neelasin. Jaanuaris algasid silma probleemid paistetusega. Medroli kasutada ei saanud kauem kui 1,5 kuud, sest väga palju oli kõrvaltoimeid. Minu arst ütles aprilli lõpus, et minule pole ravimit...Silmaarst saatis mind teise endokr. juurde. Tema ehmatas ära minu olukorrast, kus mul olid turses nii käed, jalad, silmad...hakkasin saama pulssravi kord nädalas 12 korda kokku metüülprednisolooniga. Ka suurendas ta kilpnäärme ravimi annust, mis oli liiga väike. Augusti 19.kuupäeval sain viimast korda seda ravi, nädal hiljem oli kõik ok, kui arsti vastuvõtul käisin, vereanalüüs näitas, et kilpnäärme rohu annus on õige, kuna kõik toimib ja kaebusi mul polnud. Kuid veel nädal hiljem olid probleemid kohal - silmad taas hommikuti paistes, kogu aeg vesised, nagu just äsja oleks nutnud, silmaümbrused roosakad, nägemine palju halvem, udune...mis siis nüüd?? Öeldi ju, kõik saab korda peale radiojoodiravi ja silmade ravi medroliga. Elate tavaelu...see küll minu tavaelu ei ole...Mida siis nüüd teha?? Palun, andke nõu...ma ei oska enam midagi teha.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kallis patsient, rääkige oma raviarstiga! Teie kilpnäärmega on asjad tõenäoliselt korras, kuid orbitopaatia (silmakahjustuse) ravi ei ole nii lihtne! Medroli toime kestab umbes 1-2 kuud peale ravikuuri lõppu. Kui toime kaob, võivad vaevused taastekkida. Tuleb kas uuesti teha medroli või otsida teisi ravivõimalusi püsivama toime saavutamiseks (kiiritus?).Silmad rahunevad kunagi kindlasti, kuid võitlus ägeneva orbitopaatiaga võib kesta kuni aasta peale hormoontasakaalu taastamist.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Tabletid

Tere.
Mul on või õigemini leiti kilpnäärme ületalitlus.Olen nüüdseks juba aastaid tarbinud L-Thyroxini 100 mikrogrammi.Enne seda ,pea kolm aastat tagasi sain radioaktiivse joodi kapsli.Kuid kuna ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 11 mIU/l on tõesti liiga kõrge. L-türoksiini annust võiks suurendada 150 mcg-le päevas (poolteist tabletti päevas). Aprillis minge kindlasti ka endokrinoloogi vastuvõtule, siis oleks taas ...

Loe edasi

Radioaktiivse joodi joomine, joodivaene dieet

Küsimus puudutab tegelikult rohkem ikka mu ema. Emal avastati umbes 1 a tagasi kilpnäärme vähk, tehti operatsioon. Nüüd 1a hiljem avastati siirded ja et peab minema seda joodi jooma. Ma olen tegelikult ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tarbida võib ka täiesti tavalist soola, mis ei ole jodeeritud ega meresool. Eestis on kauplustes müügil nii jodeeritud kui jodeerimata sool. Jodeeritud variant on tavaliselt kallim. Kui sool ...

Loe edasi

radioaktiivne jood

Tere!
Palun vastake,millistel näidustustel on vajalik radioaktiivse joodi kasutamine ja kas on võimalik teda asendada mingi ravimiga?

Lugupidamisega
Niina D.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi kasutamise näidustuseks on retsidiveeruv (korduvalt ägenev) difuusne toksiline struuma, türeotoksiline adenoom või multinodulaarne toksiline struuma. Lähemaid selgitusi Teie ...

Loe edasi

Kilpnääre ja antikehade hulk veres

Tere Doktor !

Minul avastati eelmine aasta kilpnäärme ületalitlus, samas antikehade hulk veres oli ka ligikaudu 1000 ringis. mida näitavad antikehad? kas lisaks ületalitluse kilpnäärme põletikku? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Antikehade kõrge tiiter näitab, et ületalitluse põhjuseks on Teil kilpnäärme autoimmuunne haigus - difuusne toksiline struuma. Ja ei midagi muud.
Viinakompressi pole kaelale teha vaja. ...

Loe edasi

Kilpnäärme haigused

Tere dr. Ambos. Kaunist jatulemusrikast 2005-dat aastat Teile! Kirjutan Teile teist korda. Ma olen oma kilpnäärme talituse pärast väga mures. Eelmise aasta veebruaris neelasin alla radioaktiivse joodi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete L-türoksiini hoolsasti võtnud, ei tohiks alatalitlust tõepoolest olla. Võimalik on türeotoksikoosi retsidiiv (taasteke), mis küll harva, kuid mõnikord siiski võib ka peale radiojoodravi ...

Loe edasi

Kilpnäärme haigused

Tere .Olin kolm aastat hädas türeotoksikoosiga. Lõpuks neelasin alla radioaktiivse kapsli, mille tagajärjel tuvastati mul poole aasta pärast alatalitus. Võtan praegu igal hommikul ühe tableti 100mg thyroxini, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, ületalitlus võib ka tagasi tulla. Nii juhtub umbes igal kümnendal radiojoodravi saanud patsiendil ja siis on vaja ravi korrata. Pöörduge oma perearsti või Teid ravinud endokrinoloogi poole! ...

Loe edasi

konsulteerimise teema

Kuna T6 3 viimast ravi järel püsib praktiliselt muutumatuna ning joodi kogunemine mets.-des ülitagasihoidlik , soovitav 8-nädalane rediferentseerumist soodustav ravi 13-cis-retiivhappega. Diagnoos on: ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mina ei ole kilpnäärmevähi spetsialist, kuigi olen sellega oma praktikas kokku puutunud küll.
Eestis on kilpnäärmevähi ablatsioonravi (peale kilpnäärme eemaldamist toimuv ravi radioaktiivse ...

Loe edasi

Joodi sisaldus

Tere!
Lugesin siin ühest kirjast,et sõlmelise kilpnäärme puhul ei soovitata preparaate millel on joodi sisaldus.Hakkasin võtma Bio-Multi vitamiine,mida soovitatakse rasedatele ja enne rasedust.Vaatasin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vitamiinipreparaate (ka Bio-Multi) võite julgesti kasutada. Joodi on seal nii vähe (100 mikrogrammi), et Teie kilpnääret see ei ohusta.
Tervitades,
...

Loe edasi

Radioaktiivne jood

Tere,

Tahaksin teada,kus tehakse uuringud enne radioaktiivse joodi määramist. Kas neid korraldab endokrinoloog või perearst? Nagu aru sain,on need üsna mahukad.Kas varem korduvalt põetud neeruvaagnapõletik ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Enne radiojoodravi on vaja kindlasti teha J131-neeldumistest 24t jooksul (lihtsustatult joodiproov) ja kilpnäärme ultraheliuuring mahu määramiseks. Nende uuringute alusel arvutatakse radioaktiivse ...

Loe edasi

Tyroxidi ravi lõpp.

Olen 1,5 aastat tarvitanud L-Tyroxid 100 1,5 tapletti päevas. Nüüd valmistudes radioaktiivse joodi raviks jätsin tablettide tarvitamise ära, et puhastada veri uute analüüside tarvis 6 nädala pärast (Nimelt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie küsimusele vastata on lihtne - jätke türoksiin julgesti ära, mingeid terviseprobleeme see ei tekita! Teie ei võta ravimit mitte kilpnäärme alatalitluse tõttu võid lihtsalt kilpnäärmesõlmede ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: