L-thyroxini võtmise vajadus 11.01.12 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Eelmine kevad tehti mulle analüüsid ning nende seas ka mõned kilpnäärme omad. TPOAB=775 ja TRAB<1,8. Detsembris 2011 määrati uued analüüsid ning sellel korral oli TSH=4,9 ja TPOAB=1118,90.

Kas selliste näitude juures on vajalik L-thyroxini manustamine? Kas antud ravimit peab võtma eluaeg või mõjutab ta minu enda hormoone niivõrd, et näidud võivad minna normi ning ravimi võtmine pole enam vajalik?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kuna olete noor viljakas eas naine, on soovitav hoida TSH vahemikus 1,0-2,5 mIU/l. See on vajalik eelkõige seetõttu, et juba vähene kilpnäärme alatalitlus võib pärssida ovulatsioone ja vähendada viljastumisvõimet. Lisaks on piisav kilpnäärmehormoonide tase hea loote arenguks just esimestel rasedusnädalatel, kui tulevasel lapsel veel oma kilpnääre ei tööta. Seepärast on Teile näidustatud väikeses annuses sünteetiline kilpnäärmehormoon L-türoksiin. Tõenäoliselt on manustamine eluaegne. Ravimi ärajätmisel ei sünni siiski muud kurja, kui TSH tõuseb taas normist kõrgemaks. TPO kõrge tiiter viitab alatalitluse tõenäolisele põhjusele - krooniline autoimmuunne türeoidiit. Tiitri kõikumine kliinilist tähendust ei oma.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitus

Mis saab,kui lõpetan L-Thyroxini võtmise?Väsimus tuleb tagasi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Süvenev kilpnäärme alatalitlus toob kaasa kiirkorras kulgeva vananemise - tsükkel muutub esialgu anovulatoorseks, hiljem võib hoopis katkeda. Skleroosiprotsessid kiirenevad, kujuneb verevaegus ...

Loe edasi

L-Thyroxini ärajätmine üheks kuuks

Tervist

Mul on ära lõigatud kilpnääre, papillaarse kilpnäärme vähi tõttu. Pärast operatsiooni hakkasin võtma igapäevaselt L-Thyroxine'i.
Pean mingisugusel ajal minema saama radiojoodravi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuuajaline asendusravi katkestamine põhjustab kilpnäärme alatalitlusele iseloomulikke vaevusi - unisust, külmakartust, mõõdukaid turseid. Kui hästi või halvasti keegi vaevusi talub, on individuaalne. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja autoimmuunne türeoidiit

Mul on autoimmuunne türeoidiit ja alatalitlus. Tekkis 3 aastat tagasi pärast sünnitust ja TSH oli siis 100. Olen sellest Teile korduvalt kirjutanud.
Mure selles, et TSH ja Vaba t4 ei saa normi.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Miks Te arvate, et Teie hormoonnäitajatega pole lapsesaamine võimalik? Hüpotüreoos on Teil pigem üle- kui alakompenseeritud ja lapsesaamisele pole selline olukord kuidagi takistuseks.
Loe edasi

Rasedus ja L-thyroxini kasutamise vajadus

Tere, olen praegu rase (14. nädal). 7. nädalal vereanalüüsist selgus, et TSH oli 6,25. Läksin endokrinoloogi juurde, tegin uuesti analüüsi, mis oli korras. Kuu pärast endokrinoloog kutsus uuesti enda juurde, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on Teil tegemist kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga, mis sünnituse järgselt ja ka peale raseduse katkestamist ägenes. Sellise probleemiga naised võiksid raseduse ajal TSH mõõduka ...

Loe edasi

L-Thyroxini kasutamine pärast sünnitust

Tere,

Mul kilpnäärme alatalitlus juba aastaid ja enne rasedust võtsin 125mcg ja raseduse lõpuks 175mcg. Kuna mul ei ole võimalik hetkel arsti juurde minna, et proove teha, siis sooviksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tavapraktika kohaselt L-türoksiini vajadus raseduse ajal tõuseb ja peale sünnitust taas langeb. Mõnevõrra võib L-türoksiini vajadus püsida suuremana ka rinnaga toitmise ajal. Seega on vaja ...

Loe edasi

Torkiv valu kilpnäärmes L-Thyroxini võtmise järel

Tere!

Paar kuud tagasi avastati mul kilpnäärme alatalitlus, TSH oli 11. Arst saatis ka ultrahelisse ja öeldi, et sõlmi ei esine. Endokrinoloog väitis, et sõlmed võivad tulevikus tekkida. Praegu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on tõenäoliselt kroonilisest autoimmuunsest türeoidiidist põhjustatud mõõdukas kilpnäärme alatalitlus. Asendusravi L-türoksiiniga on kilpnäärmehormoonide normaalse taseme hoidmiseks ...

Loe edasi

Kas peaksin jätkama L-Thyroxini võtmist?

Olen 45 aastane naine.Aastast 2002 diagnoositi mul kerge kilpnäärme alatalitus ja olen sellest ajast võtnud 50 mg. L-Thyroxini päevas.Kui 12,04,06 oli minu TSH veel 0,923 siis 27,06,07 oli TSH juba 4,07 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See, et aastatega vajadus L-türoksiini järele mõnevõrra suureneb, on täiesti tavaline. Tõenäoliselt on Teil kilpnäärme alatalitluse põhjuseks krooniline autoimmuunne türeoidiit. Kilpnäärme ...

Loe edasi

Ravimite koostarvitamine

Tere lp. dr. Ambos! Palun aidake! Mulle määrati alles üleeile esmakordselt kilpnäärme alatalitluse (TSH 53,2) tõttu ravi - L-thyroxini tabletid, iooditabletid, rahustavad Lexotaniltabletid ja liigesevalude ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kindlast peate võtma L-türoksiini määratud annuses. Soovitan võtta ka perearsti poolt määratud simvastatiini, vähemalt esialgu, kui kilpnäärmehormoonid veel korda pole läinud. Kindlasti mängis ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere!

Kaksteist aastat tagasi opereeriti mul kilpnääret ja peale seda määrati toetaval foonil L-Thyroxyni tabletid, mida siis vastavalt vereanalüüsinäitudele korrigeeriti. Kolm aastat tagasi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et asendusravi katkestus ei põhjuta rinnavähi taasteket. Seda enam, et nüüd taas korralikult rohtu võtate. Andke endale see ebajärjekindlus andeks, kuid püüdke edaspidi siiski ravikatkestustest ...

Loe edasi

Millal võtta Thyroxini

Tere!
Tarvitan asendusraviks 50 mcg L-Thyroxini. Selle infolehel on kästud võtta tühja kõhuga pool tundi enne hommikusööki, või tundliku mao korral peale hommikusööki. Mina võtangi peale sööki, aga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini võetakse tavaliselt hommikul tühja kõhuga. Hommikul selle pärast, et nii langeb hormooni maksimaalne sisaldus organismis päevastele tundidele. Türoksiin võib mõningatel inimestel ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: