Torkiv valu kilpnäärmes L-Thyroxini võtmise järel 14.01.10 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Paar kuud tagasi avastati mul kilpnäärme alatalitlus, TSH oli 11. Arst saatis ka ultrahelisse ja öeldi, et sõlmi ei esine. Endokrinoloog väitis, et sõlmed võivad tulevikus tekkida. Praegu võtan L-Thyroxini 1 tbl päevas. Viimasel nädalal on hakanud esinema torkivad valud kilpnäärme piirkonnas vasakul pool. Vahepeal on asi päris jube, nagu kägistamistunne on ja süda läheb pahaks sellest. Kas on võimalik, et hakkasidki sõlmed tekkima ja sellest? Või ongi see normaalne, et nii on? Kui torkiv valu läheb veel hullemaks, siis pean vist ravi katkestama. Ilma rohtudeta oli kõik normaalne ja ei olnud mingeid kaebusi, kilpnäärme haigus avastati juhuslikult. Kas juhtub midagi halba, kui ravi katkestan?

Ootan teie vastust.
Ette tänades, M.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teil on tõenäoliselt kroonilisest autoimmuunsest türeoidiidist põhjustatud mõõdukas kilpnäärme alatalitlus. Asendusravi L-türoksiiniga on kilpnäärmehormoonide normaalse taseme hoidmiseks vajalik.
Ei krooniline türeoidiit ja L-türoksiin põhjusta kilpnäärme piirkonnas valuaistingut. Millest on tingitud torkelised valud kaela piirkonnas, on mul raske öelda, kuid L-türoksiiniga need ei seostu. Ka sõlmede tekkimine kilpnäärmes on aeglane ja valutu protsess. Krooniline autoimmuunne türeoidiit põhjustab kilpnäärme koestruktuuri muutusi, kuid sõlmelisust tavaliselt ei kujune. Soovitan pöörduda oma perearsti või Teid ravinud endokrinoloogi poole, et valu põhjust selgitada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärme alatalitlus

Tere!

Käisin raseduse algul endogrinoloogi vastuvõtul, kus määratud näidud olid järgmised:

TPO - 79
fT4 - 16,03
TSH - 1,74

Nüüd olen 7- kuuse beebi ema. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 4,25 mIU/l on enam-vähem normi ülapiiril ja kohe pole asendusravi võtma hakata vaja. Seda enam, et enesetunne on igati hea. Küll võiks soovitada määrata TSH ja FT4 dünaamikas 1-2 kuu möödudes. ...

Loe edasi

kilpnäärmes avastati sõlm

tere mul avastati kilpnäärmes väike sõlmeke nüüd tahetakse sellest proovi võtta. Praegu kirjutati rohud nimega Thurozol 10mg.Kas see proovi võtmine on valus ja kas sellega kaasnevad ka mingid riskid. Veel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Proovi võtmist võib võrreldes lihassüstiga - veidi on küll valus, kuid protseduur on lühiajaline ja valu talutav. Mingeid riske selle protseduuriga ei kaasne. Beebipille soovitan edasi võtta.
Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja rinnavähk

Tere!
Olen 6 aastat kasutanud Thyroxini kilpnäärme alatalitluse tõttu.
Kas operatsiooni järgselt ja keemiaravi ajal jätkatud Thyroxini võib põhjustada kilpnäärme ületalitust? Kas on uuritud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rinnavähi ja kilpnäärmehaiguste vahelist seost on uuritud, kuid usaldusväärset seost pole minuteada seni leitud. Kindlasti ei põhjusta L-türoksiin asendusravina rinnavähki ega komplitseeri ...

Loe edasi

tsüst kilpnäärmes

Mul on vähemalt 10 aastat kilpnäärmes tsüst.Käin 2 korda aastas kontrollis,tehakse vere analüüs ja sono.Algul võtsin jooditablette,viimased 3-4 aastat võtan L-Thyroxini 25MCG igal hommikul.Ükskord on EOK-s ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Türeoglobuliin on tõepoolest näitaja, mille pärast Te muretsema ei peaks ja mida Teil tegelikult isegi poleks vaja määrata. See näitaja on sageli tõusnud nii sõlmelise kilpnäärme kui türeoidiidi ...

Loe edasi

kilpnääre

olen praegu 20 aastane neiu ja 5 aastat juba endokrinoloogi visiidil käinud.vahel tekib olukord,kus paremal pool asuvas kilpnäärmes tekib poomistunne ja kui käega katsuda siis nagu oleks kilpnääre paistes.paremal ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna olete endokrinoloogi järelvalve all, on Teile kindlasti tehtud ka hormoonuuring ja oletan, et kilpnäärmehormoonid olid korras. L-türoksiini võtate tõenäoliselt selleks, et pidurdada sõlme ...

Loe edasi

mure

Kas l-thyroxini tarvitamine võib kaasa tuua depressiooni ja stressi?
Ette tänades murelik ravimikasutaja

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiin on kilpnäärmehormoon ja depressioonitekitavat toimet tal ei ole, pigem vastupidi. Kui Teil on hüpotüreoos (kilpnäärme alatalilus) ja saate L-türoksiini asendusravina, tuleb ravimit ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: