TSH väärtuse tõus 12.05.10 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.

Lasin teha perearstil analüüsid, kuna juukseid langeb kohutavalt välja ja näonahk on väga hulluks läinud ja klomp tekib kurku, mis siis, et köha ega nohu ei ole. Täna sain vereanalüüsid kätte ja TSH oli 8,03. Pidin arsti aja kinni panema endokrinoloogi juurde, aga esimene aeg, mis sain oli juulis. Kas analüüsi järgi on asi väga hull või mida see üldse tähendab? Äkki peaksin tasulisse hoopis minema, et rutem aega saada? Mida te soovitate mul teha?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Võite rahulikult oma aja endokrinoloogi vastuvõtule ära oodata. Midagi hullu Teiega vahepeal ei juhtu ja kiirustada pole vaja. Tegemist on tõenäoliselt kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga. Seda, kas ka ravi vajate, selgitavad endokrinoloogi poolt tehtavad lisauuringud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus raseduse aeg

Tervist! Soovin teilt küsida mis on normaalne kilpnäärme näit... Mul mingeid kaebusi selles osas ei ole kunagi olnud! Minul oli enne rasedust 3.6 ning arstid ütlesid et see on hästi, nüüd raseduse keskpaigas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mitterasedatel täiskasvanutel on TSH normiväärtused 0,4-4,0 mIU/l. Rasedatel on vastavalt trimestrile veidi erinevad normiväärtused (veidi madalamad, kui mitterasedatel). Mõned kolleegid lähtuvad ...

Loe edasi

Kilpnäärme hormoonid

Tere

Kuidas peaksin mõista selliseid tulemusi:
November 2012 TSH 4,74 ja vaba T4 14
juuni 2013 TSH 6,3 ja vaba T4 13,2
juuli 2013 TSH 4,33 ja vaba T4 11,8
detember ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vaba T4 väärtus kõigub Teil normi alumise piiri peal, TSH kõigub normi ülemise piiri peal. Selline pilt on sageli iseloomulik kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Kui AK-de kõrge tiiter ...

Loe edasi

Väga madal hea kolesterooli väärtus

Tere!

Sain arstilt vastuse, et mul on väga madala hea kolesterooli väärtuse. Millest see võiks tulla ja milliseid tagajärgi sellega võib saada? Kuidas seda muuta?

Heade soovidega!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on tõenäoliselt päriliku kolesterooliainevahetuse iseärasusega, mis sageli esineb nn. metaboolse sündroomiga isikutel, keda keskeast alates ohustavad ülekaal, vererõhu tõus, suhkurtõbi ...

Loe edasi

Rasedus ja THS tase

Tere,

Lasin perearstil määrata kilpnäärme horomoonide taset, vastuseks sain, et see on 0,324 ning perearsti sõnul on nimetatud näitaja alla normi. Kuna olen 11+1 ndl rase, siis kas peaksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks pole mingit põhjust. Teie TSH väärtus on minimaalselt alla normi, kuid mingile terviserikkele see ei viita. Kliiniliselt oluliseks võib pidada TSH väärtuse langust alla 0,1 mIU/l. ...

Loe edasi

THS

Tere, küsimus THS-si kohta - et kas on võimalik, et see läheb ise normi? Kui THS oli üle 7 ja järgmisel korral mõned päevad hiljem normis?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH (türeostimuleeriv hormoon) pärineb hüpofüüsi eessagarast ja stimuleerib kilpnäärme talitlust. Kui kilpnäärme talitlus on normist kõrgem (ületalitlus), TSH langeb (stimulatsiooni ei vajata). ...

Loe edasi

Mures

Tere!
Perearst tegi analüüsid, kus selgub et TSH on 9,32. Kunagi varem pole kilpnäärmega probleeme olnud. Emal on autoimmuunne türeoidiit. Arsti juurde saan alles märtsis. Muud näitajad pidid olema ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenöoliselt on ka Teil krooniline autoimmuunne türeoidiit ja sellest ongi tingitud TSH mõõdukas tõus. Võite rahulikult oma vastuvõtuaja ära oodata. Arsti juures selgub, kas vajate ka ravi.
Loe edasi

Kõrge prolaktiin mehel

Tere!

Tegin kaks nädalat tagasi tasulised vereanalüüsid (kõik hormoonuuringud + kliiniline keemia + hematoloogilised uuringud). Enamik tulemustest on referentsivahemikus ja üsna head (näiteks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Te juba olete teinud tasulised analüüsid, soovitan soojalt käia lisaks kord ka endokrinoloogi tasulisel konsultatsioonil, kes Teie uuringute tulemused Teile lahti seletab.
Lühikeseks ...

Loe edasi

Prolaktiin.

Tere!

Olen 25 aastane naine. Kontrollisin hiljuti kilpnäärme hormoone TSH 1,97 ulU/ml ja PRL 28,53 ng/Ml (natuke körgenenud norm oli 3,4-24,1). Rase ei ole ja tsykli häiret ka ei ole. Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Selline minimaalne prolaktiini tõus tavaliselt rasestumist ei takista. Igaks juhuks võib määrata progesterooni väärtuse tsükli 24. päeval. Kui progesterooni väärtus tsükli II faasi keskel on ...

Loe edasi

TSH 11

Tere!
Olen 29.a. naine ja pöördusin perearsti poole juuste väljalangemise murega. Vereprooviga selgus, et TSH on 11 (norm. vist 5) ja arst suunas endokrinoloogi vastuvõtule, diagnoos hüpertüreoos. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge TSH viitab mitte kilpnäärme ületalitlusele (hüpertüreoosile), vaid alatalitlusele (hüpotüreoosile). TSH tõus on Teil mõõdukas ja nii ei ole tõenäoliselt raskekujuline ka Teie alatalitlus. ...

Loe edasi

küsimus

Kui TSH näit on veidi üle 5, kas ja kuidas võib see mõjuda rasestumisele ja rasedusele?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii minimaalne TSH tõus rasestumisele ega rasedusele mõjuda ei tohiks. Igaks juhuks võiks siiski määrata ka FT4. Kui see on korras, pole põhjust muretseda. Kõige tüüpilisemaks TSH minimaalse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: