THS 30.12.09 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, küsimus THS-si kohta - et kas on võimalik, et see läheb ise normi? Kui THS oli üle 7 ja järgmisel korral mõned päevad hiljem normis?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
TSH (türeostimuleeriv hormoon) pärineb hüpofüüsi eessagarast ja stimuleerib kilpnäärme talitlust. Kui kilpnäärme talitlus on normist kõrgem (ületalitlus), TSH langeb (stimulatsiooni ei vajata). Kui kilpnäärme talitlus on normist madalam (alatalitlus), TSH tõuseb (stimulatsioon muutub tugevamaks). TSH muutub aeglaselt - kuudega ja seega pole kõrgenenud väärtuse normaliseerumine mõne päevaga tõenäoline, pigem võib sellisel juhul kahtlustada laboriviga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitlus

Tere!
2008.a. eemaldati kilpnääre seoses pahaloomulise kasvajaga. 3 kõrvalnääret alles.Järgnes radiojoodravi. Pärast seda tabletiravi L-Thyroxiniga 150 ühikut, mõni aasta hiljem 125 ühikut (skeem ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitaksin pöörduda endokrinoloogi poole. TSH soovitav väärtus sõltub kilpnäärmevähiga patsientide puhul vähi retsidiivi riskist, mille määravad mitmed tegurid (mis liigilise vähiga oli tegemist, ...

Loe edasi

THS näit raseduse ajal ja joodi kasutamine

Olen rase 14. nädalat. Kilpnäärme näitajad on kuni raseduseni alati korras olnud (olen spetsiaalselt lasknud kontrollida, kuna on soodumus ületalituseks, mis esineb peres emal ja vanaemal). THS näit on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rasedate TSH normväärtused on mitterasedatest veidi madalamad, esimesel trimestril 0,1-2,5 mIU/l. Teie TSH väärtused on normi ülemisel piiril, mis peaks viitama võimalikule alatalitlusele. ...

Loe edasi

rasestumine ja kilpnäärme alaltalitlus

Tere, sooviks teada, et kui on varasemalt olnud ths 5-8 vahel ja nüüd oktoobri lõpus oli näit 2.93 ja arst arvas, et rohtu tarvitama pole vaja hakata. Kas siis peaksin laskma veel ühe vereanalüüsi teha, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rasestumisele loetakse soodsaimaks TSH vahemikku 1-2,5 mIU/l. Teie näit 2,93 mIU/l on sellele üsna lähedal ja ka mina arvan, et hetkel kilpnääre rasestumist ei takista. Kui rasestuda poole ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus ja rasestumine

Tere!

Oleks soov rasestuda, kuid THS väärtus 6,78. Sooviks teada kaua peab ravimit ennem võtma, et oleks õige aeg rasestuda.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH mõõdukas tõus ei pruugi rasestumist takistada. Soovitan siiski järgida endokrinoloogi nõuannet ja alustada L-türoksiiniga 50 mcg päevas. Hormoonanalüüsi võiks korrata 2-3 kuu möödudes, ...

Loe edasi

kilpnäärme analüüsid

Tere.
THS 4,192
FT4 -12,37
anti TPO -1300
Autoimmuunne türeotiit juba mitu aastat.
Väsimus,külmatunne,nõrkus südame puperdamine,juuksed lahti,küüned haprad ,üldine halb enasetunne

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, peab paika, ongi autoimmuunne türeoidiit. Ainult et kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras ja talitlushäiret ei ole. Seega ei ole ka midagi ravida. Teil esinevaid vaevusi võib põhjustada ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere,
mul on kilpnäärmega probleeme. Ja sooviks teise arsti arvamust.
Kõik algas umbes kaks aastat tagasi. Perearst tegi vereproovi ning kilpnäärme näitajad olid ainult natukene kõrgemad(täpset ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna olete noor fertiilses eas naine, kes soovib saada lapsi, peaks Teie TSH olema vahemikus 1-2,5 mIU/l. Vastavalt tuleks ka L-türoksiini annust muuta. Kui 50 mcg-ga päevas on TSH üle normi, ...

Loe edasi

Kilpnäärme probleem ja THS

Tere!
Mitmed inimesed on minult küsinud, kas mul on probleeme kilpnäärmega (paksu kaela tõttu). Ükskord andsin ka veeniverd, kus mõõdeti THS-i taset ning see oli korras. Kuid kas siiski on olemas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärmehaigus võib avalduda mitmeti - on nn. mahulised probleemid s.t. kilpnäärme suurenemine, sõlmede olemasolu ja on nn. talitluslikud probleemid s.t. kilpnäärmehormoonide tase. Talitluslikud ...

Loe edasi

Järg eelmisele küsimusele THS

Vabandan, et jälle tülitan, aga unustasin eelmisele küsimusele lisada selle, et kui palju sõltub THS tulemus rasvasest toidust, olen kuulnud, et nii võib olla. Enne esimest korda võetud analüüsi, kus THS ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH tulemus toidu rasvasusest vms. kuigivõrd ei sõltu ja seepärast ei ole vajalik TSH-d tingimata määrata paastuverest.
Soovitan TSH-le lisaks määrata ka FT4. Kui seegi näitaja on ...

Loe edasi

Küsimus

Tere! Mõned aastad tagasi oli probleem kilpnäärmega (ei mäletagi, kasüle- või alatalitus). Nüüd muu probleemiga seoses vereanalüüsid (kui ma ei eksi, siis sh THS) näitasid, et kilpnääre korras. Kuigi 2 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on perearstil Teie andmetes kirjas Teie täpne diagnoos ja kas oli tegemist üle- või alatalitlusega. Kui praegu on hormoonid korras ja perearst arvab, et endokrinoloogile pöörduda ...

Loe edasi

TSH tase

Olin mures oma 13a. lapse lühikese kasvu pärast (141cm),endokrinoloogilised uuringud tehtud ja saadud tulemuseks,et THS 8,550 .Kolme nädala möödudes tehti uus analüüs ja see näitas THS 3,500. Seda seletati,kui ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui uuringud tegi lasteendokrinoloog, võite arsti usaldada. Nii Tallinnas kui Tartus töötavad lasteendokrinoloogid on väga kompetentsed ja kogenud. Tõenäoliselt ei võetud Teie lapsel mitte ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: