Ft4 madal 08.12.21 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
Üldvereproovis oli FT4 10,48 ja TSH 1,76.Kas peaksin muretsema? Aasta tagasi tehtud analüüsis oli FT4 12,35 ja TSH 1,64.Vanust 51,kas see langus võib seotud olla premenopausiga(FSH 87,kuumahood,viimane mens. 9k.tagasi).

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Isoleeritud FT4 alalävise väärtuse pärast, kui TSH ja FT3 on korras, muretsema ei pea. See ei vaja ka ravi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Madal fT4 raseduse III trimestril

Tere

Olen hetkel 32+0 nädalat rase, günekoloog avastas suvel (10.06.21), et mul on autoimmuunne türeodiit (TPO IgG oli 47 ja türeoglobuliini IgG 461) kuna TSH ja FT3 ja FT4 olid korras, siis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks pole põhjust. Nn. isoleeritud madal FT4 on normi variant ja ravi ei vaja.
Analüüsi võiks 3-4 nädala möödudes korrata.
Tervitades,
...

Loe edasi

Madal FT4

Eelmisele küsimusele täienduseks lisan, et antikehad olid 2019 a normi piires (alla 60 referentsväärtuse kuid siiski positiivsed), tsükkel on ebaregulaarne (eluaeg on olnud), 2019 oli FT4 9.01 ja FT3 3.18 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jään eelnevalt antud vastuse juurde.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Madal FT4

Mul on 2 aastat FT4 olnud normist madalam, ka FT3. 2015 olid normi alumise piiri lähedal (aga siiski normis). Endokrinoloog ütles et ultrahelis on kilpnääre normaalne ja tegu "füsioloogilise eripäraga". ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas on alust kahtlustada sekundaarset hüpotüreoosi või mitte, otsustab Teiega tegelev endokrinoloog. Tavaliselt peaksid sellisel juhul olema korrast ära ka suguhormoonid, kasvuhormoon, võib-olla ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere.
Pisike mure. Sell aastal märtsis lasin vereproovi teha kilpnäärme TSH näit oli 4,02. Nüüd lasin uuesti ja TSH näit oli 4,06. Kas ma peaksin kiiremas korras erialaarstile minema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei, kiires korras eriarstile minekuks põhjust ei ole. Küll võiks olukorra selgitamiseks määrata ka FT4 ja kilpnäärmevastaste antikehade tiitri (seda teeb perearst). Kui kilpnäärmevastaste antikehade ...

Loe edasi

Ft4 madal tase?

Probleemid on pidev väsimus, kehakaalu tõus, mens. tsükli häired, keskendumisraskused (lühimälu kehv) ja allergiline lööve (2 aastat; nahaarst diagnoosis urtikaatia; algas peale sünnitust; võtan vajadusel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pigem mitte. On olemas väga harv hüpofüüsi puudulikkuse variant, mille puhul normaalse TSH kõrval esineb madal FT4 ebapiisava hüpofüsaarse stimulatsiooni tõttu, kuid sel juhul peaksid menstruatsioonid ...

Loe edasi

Kilpnäärme testi tulemused

Tegin kilpnäärme testi kuna ei osanud enam seletust leida järgnevale:
külmatunne, kaalu paigalseis (võin ka mitte süüa, trenni teha, mitte midagi ei muutu), juuste väljalangemine, kuiv nahk, mälu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie testi tulemused on korras. FT4 on küll normi alumisel piiril, kuid TSH on ideaalses vahelikus ja TPO tiiter madal. Kilpnäärme talitlus peaks selliste analüüside korral olema normis.
Loe edasi

Kilpnäärmehormoonid

Tere!

Sain täna kätte analüüsi vastused:
Kilpnääret stimuleeriv hormoon ehk TSH 1.79 mIU/l (normväärtus 0.4 - 4 mIU/l)
FT4 ehk vaba türoksiin 10.88 pmol/l , normväärtus 11.5 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüside tulemused on korras, hoolimata FT4 vähesest langusest. Päevade hilinemise põhjuseid tuleb otsida mujalt. Isoleeritud madal FT4 kilpnäärmehaigusele ei viita.
Loe edasi

T4 tase

Tere,
lasin kontrollida kilpnääret. TSH tase on OK 2,18, T4 aga 18,7. Murelikuks teeb T4 väga madal tase. Perearsti arvates on kõik korras. Kas ikka on?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võin Teile kinnitada, et kõik on korras. T4 ei ole tõenäoliselt tegelikult T4, sest seda analüüsi Eestis laborid üldiselt enam ei tee (erandiks ehk Ida-Virumaa), vaid FT4. FT4 normid erinevad ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere.
Olen aastaid olnud kimpus kilpnäärme ültalitusega, eelmise aasta apillis sain radiojoodiravi ja analüüsid peale seda olid juulis TSH 0,035, FT4 17,1, oktoobris TSH 0,1, FT4 15 ning märtsis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH on minimaalselt suprimeeritud, kuid samas on ka FT4 suhteliselt madal. Praegu pole tõepoolest vaja ei türeostaatilist ega ka veel mitte asendusravi. Hormoonanalüüse tuleks siiski vähemalt ...

Loe edasi

Kas kilpnäärmega on kõik korras?

Tere lugupeetud dr. Anu Ambos!
Sooviksin teada Teie arvamust. Andmed TSH 0,026mlU/L, FT4 17,1pmol/l ja TPO-Ak

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 0,026 mIU/l on liiga madal (N 0,4-4,0), FT4 17,1pmol/l normi piires. TPO-AK vastust teie kirjas ei leidnud.
Kilpnäärmega kõik korras ei ole ja vajate lisauuringuid endokrinoloogi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: