kilpnääre? 05.10.05 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Pisut taustast: olen kogu aeg väsinud, üldine enesetunne on halb, lisaks pole 4 kuud menstruatsiooni olnud. Mul on ka stress, mis võib kõiki eelnimetatud kaebusi põhjustada. Kuid otsustasin asja siiski uurida, kuna stressi diagnoos võib ka vale olla ... Otsustasin enne günekoloogi juurde minekut perearsti juurde minna. Perearst tegi uuringud ja vereanalüüs näitas:
Türeotropiin ehk kilpnääret stimuleeriv hormoon S-TSH tulemus: 0,3699. Arst märkis selle küll ära, kuid ei määranud ravi. Nüüd aga lugedes Internetist infot, saan aru, et see võibki minu erinevate murede põhjuseks olla? Kas günekoloogi juurde koos seniste analüüsi tulemustega edasi minnes võib lootma jääda, et tema teeb täiendavad uuringud senise analüüsi tulemuse baasilt või peaks perearsti juurde tagasi minema? Kas muretsemiseks on üldse põhjust?
Vastuse eest ette tänades, 33 aastane naine.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
TSH 0.3699 on täiesti normaalne tulemus ja kilpnäärme mingile talitlushäirele, mis vaevusi võiks põhjustada, see ei osuta. TSH normiväärtused on 0,4-4,0 mIU/l, kuid 0,3699 jääb nii vähe normi alumisest piirist allapoole, et see ei ole kliiniliselt oluline. Soovitan pöörduda günekoloogile, sest menstratsiooni puudumine 4 kuud vajab kindlasti uuringuid. Tõenäosus, et kilpnääre võiks olla selle põhjuseks on kaduvväike.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Klomp kurgus ja pidev palavik

Tere!
Olen juba 1,5 aastat tundnud kurgus nagu mingit klompi, mis aga köhatamise ja neelatamise peale välja ei tule, kuid korraks pärast neelatamist/köhatamist hakkab kergem. Umbes aasta tagasi tekkis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääret võiks igaks juhuks uurida. Kilpnäärme ületalitlus võib tõepoolest põhjustada ka väikest palavikku, kuid lisaks sellele esineb siis ka kõhnumine, tugev higistamine, kätevärin, südamekloppimine ...

Loe edasi

Kilpnäärme võimalik kasvaja.

Tere. Olen 36 aastane naine. Peres kaks last, noorem 2 kuune, toidan rinnaga. Minul tekkis paremal kilpnäärmel silmaga märgatav muhk. Käega katsudes valulik. Parem kaelapool valutas kuni kõrvani kümne ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pigem kaldun arvama, et tegemist võib olla alaägeda kilpnäärmepõletikuga. Sellest ka valu ja palavik. Tegemist on viirushaigusega, mis algab nagu mistahes ülemiste hingamisteede viirusnakkus, ...

Loe edasi

Kilpnääre?

Tere!
Käisin naistearsti juures, kes kahtlustas, et mu kilpnääre ei tööta korralikult ja soovitas mul minna perearsti juurde, kes edasi suunab mind endokrinoloogi juurde.... Perearst vaatas mulle ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 1,02 mIU/l näitab, et Teie kilpnäärme talitlus on normi piires. Endokrinoloog tõenäoliselt vestleb Teiega, katsub kaela (kilpnääret), määrab veel ühe vereproovi ja vajadusel kilpnäärme ...

Loe edasi

ei saa täpselt aru..

Tere,lugu selline, et paljud on mu käest küsinud, kas mul on kilpnääre haige..nende arust olevat ilmselgelt kaela ümber näha paksenenud ringi(ei teagi kuidas seda täpselt nimetada). Esimest korda mainiti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus võib tõepoolest põhjustada unisust, lisaks sellele ka turseid, suurenenud külmakartlikkust, naha kuivust jne. Soovitan oma murega pöörduda esmalt perearsti poole, kes ...

Loe edasi

Lisa tsüstadenoomi kirja juurde

Tervist jällegi !

Lugenud nüüd paar päeva siin küsimusi ja vastuseid, on pilt pisut selgem, kuid tsüstadenoomi kohta mitte- kas on võimalik, et tegu on tsüstiga (tõlkeviga)?Lisaks veel see, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jõuate rohkem küsida, kui mina oma töökohustuste kõrvalt vastata. Osa küsimusi on juba eelnevalt vastuse saanud. Lisan niipalju, et Teie väike sõlmeke ei põhjusta Teile tõepoolest mingeid ...

Loe edasi

Kilpnäärme tsüstadenoom

Tervist ja ilusat alanud jõuluaega!

Käisin täna ultrahelis, sest perearst katsus kilpnääret ja arvas, et võiks igaks juhuks kontrollida, kuna tundub olema pisut suurenenud. UH ütles arst, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Huvitav, mida võisite küll internetist kilpnäärme tsüstadenoomi kohta lugeda, et nii ärevaks muutusite. Adenoom tähendab healoomulist kasvajat, tsüstadenoom seda, et kasvaja sisemuses on ...

Loe edasi

Kilpnääre ja efedriin

Tere!
Mul diagnoositi u. 7 aastat tagasi kilpnäärme alatalitus ja olen sellest ajast peale võtnud ravimit L-Thyroxin. Olen lugenud et efedriini tarbimini võib kilpnääret mõjutada. Oskate äkki öelda, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Efedriin ja efedriini-kofeiini segu kilpnääret ei mõjuta. Loomulikult ei ole hea neid aineid liigtarbida hoopis teistel põhjustel (toime südame-veresoonkonnale ja närvisüsteemile).
...

Loe edasi

?

tere!olen 35 aastane naine.Mureks on südame kloppimine,käte värisemine ja minestus hood.peale minestamist on käed ja jalad külmad ja jube värin.See olek kestab umbes pool tundi enne kui kõik jälle normi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärmehaigusele ei ole nn. hoogude esinemine kuigi iseloomulik. Käte värisemine ja südamekloppimine esinevad kilpnäärme ületalitluse korral, kuid pidevalt. Kui kaua on sellised hood Teid ...

Loe edasi

jood

Tere.
Selline mure.Käisin mõniaeg tagasi töö tervise kontrollis,seal arst ütles et peaksin oma kilpnääret laskma uurida kuna see on märgatavalt suurenenud.Kahjuks pole jõudnud veel perearstini:(Aga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastus on lühike - kindlasti mitte! Isegi kui Teie kilpnääre oleks tõsiselt haige, ei saa väike kogus haava desinfitseerimiseks kasutatud joodi sellist reaktsiooni põhjustada. Tegemist võib ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere!
Kilpnääre oli probleemiks 2-3 aastat tagasi, võtsin rohtu ja siis jäi see unarusse. Nüüd lõi see jälle välja - hakkas pooma. Perearst tegi vereanalüüsid ja vastuseks sai (TSH 4,48 ja FT4 12,5), ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite rahulikult oma vastuvõtuaja ära oodata. Teile perearsti poolt määratud L-türoksiini annus on tõenäoliselt piisav ja kontrollanalüüsi polegi mõtet enne 1-2 kuu möödumist teha. Tõenäoliselt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: