kilpnääre? 02.03.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Olen 41 a. naine 54/162. Juba rohkem kui aasta tunnen kurgus pigistavat tunnet, käed kipuvad värisema, vaevab väsimus ja higistan nii, et juukseotsad tilguvad vähimagi füüsilise pingutuse puhul.Teisipidi olen jälle kohutavalt külmakartlik.Kaebasin perearstile ja möödunud kevadel tehti ultraheli uuring mis näitas ,et kilpnääre on vägagi normis. Siis proovisime seda depressiooni kaela ajada ja nüüd olen juba neli kuud söönud antidepressante. Käte värisemine on jäänud küll vähemaks ja väsimus ka nii hullult ei vaeva aga kurgus on ikka pigistav tunne ja hingata on ka raske. Lisaks kõigele muule on silmad alati hommikuti kohutavalt turses ja vaevavad pidevad peavalud.(see oligi esimene põhjus miks uuring tehti). Kas peaks siiki veel uurima kilpnääret ja laskma teha ka vereanalüüsid või tuleb tegelda oma närvikavaga?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Hormoonanalüüsi kilpnäärme talitluse hindamiseks võiks siiski teha. Ületalitlus ei pruugi selgelt kajastuda kilpnäärmekoe muutustes, mida visualiseerib ultraheliuuring. Kui ka hormoonid on korras, on kilpnäärmehaigus küll välistatud ja vaevuste põhjust tuleb otsida mujalt.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Tehti kindlaks hüpertüreoos ja türeoidiit

Lähen varsti teisele endikrinooligi vastuvõtule.Esimesel korral TSH - 0,010.Sain raviks Tiotill 2x2. Nüüd kuu aja möödudes TSH - 003.
Kas olukord on paranenud ei osanud perearsti õde õieti öelda.Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt tuleb selgitada valu põhjus. Kilpnäärme ületalitlus valu ei põhjusta - ehk on tegemist hoopis kilpnäärme alaägeda põletikuga? Ka alaäge põletik võib haiguse algusjärgus mõõdukat ...

Loe edasi

10 aastase tüdruku kilpnääre

Tere,

Olen ise 42 aastane naine ja minul avastati 16 aastaselt kilpnäärme alatalitus. Olen üle 20 aasta võtnud L-Thyroksini. Mul on 10 aastane tütar ja paar inimest on märkinud mulle, et tüdrukul ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan pöörduda oma perearsti poole. Niimoodi kaela pildi pealt ei oska ma midagi arvata. Tuleb vaadata ja katsuda lapse kaela ja teha vajadusel kilpnäärme ultraheliuuring. Veelgi olulisem ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere. Olen teie patsient üle aasta olnud. Nüüd on kilpnääre suurenenud ja soovitate teistsugust lõplikumat sekkumist. Infot on nii vähe, mis mõjuks hästi või halvasti, aga kindlasti ma saaksin ise ka palju ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete minu patsient, miks mulle siis niiviisi anonüümselt kirjutate? Võtke ikka otse ja oma nime all ühendust kas meili (anu.ambos@regionaalhaigla.ee) või telefoni teel. Siis saan ka Teile ...

Loe edasi

TSH

Tere,
tegin veebruari lõpus vereanalüüsi ja sooviks teada, mida tähendab see TSH tulemus?Kilpnääret stimuleeriv hormoon ehk TSH ? 7.45 mIU/l 0.4 - 4 mIU/l

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH mõõdukas tõus viitab suure tõenäosusega algavale kilpnäärme alatalitlusele. Siiski on enne võimaliku asendusravi alustamist vajalikud täiendavad uuringud. Need korraldab Teile perearst ...

Loe edasi

Kas võib olla kilpnäärme alatalitlus

Dr. Kallikorm soovitas kontrollida, kas mul pole alatalitlus. Ülekaalulisus. käimisel hingeldus, kätevärin ja kinnise kaeluse probleem. 10 aastat tagasi öeldi, et on mingi väike sõlmeke? Pöördusin perearstile ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui proov ei näita, siis alatalitlust ka pole - vereproov näitab seda 100% kindlusega. Igaks juhuks võiks kilpnääret vaadata ultraheliga - kui kunagi oli väike sõlmeke, ehk on nüüd juba suur ...

Loe edasi

kilpnääre ja keha valutavad peale antipiootikumi ravi.

Tere! Kui põiepõletiku ravikuur antipiootikumidega sai läbi ( 15 päeva) lõi mulle tervesse kehasse põletav valu,hiljem hakkas valu tegema ka kilpnääre.Nõrkus ja väsimus ka.Võtan väiksest peale ka L-Thyroksini ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See on nüüd küll üks väga segane lugu. Põletav valu kogu kehas - kuidas Te nii üldse elada saate? Siin ei ole küll muud nõu, kui koheselt kiirabi kutsuda. Kui ikka kogu keha põletavalt valutab, ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus ja varajane rasedus

Tere!

Olen 4 ndl rase ja lasin teha just vereproovid, et kontrollida kilpnääret, kuna mul on nahk üle kere sügelenud meeletult mõnda aega ja nahaarst soovitas kilpnääret kontrollida.
Näit ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 4,48 mIU/l (normi ülemine piir või minimaalselt tõusnud väärtus) ei saa olla ei nahasügeluse põhjus ega põhjusta raseduse katkemist ega loote väärarenguid. Pigem on TSH minimaalne tõus ...

Loe edasi

kas võib?

TERE!
Aasta tagasi eemaldati pool kilpnäärmest, Võtan 50mg Thyroxini.Enesetunne kõht punnitab.raske nagu paistes kõik.hirmus higistmine,halb uni,silmad sügelevad nagu terad sees.analüüs TSH-1,56, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma ei arva, et Teie vaevused kuidagi seostuksid L-türoksiiniga. Annus on väga väike ja see ravim tekitab allergiat üliharva. Kui Teil pool kilpnääret alles on, siis võite L-türoksiini ka üldse ...

Loe edasi

Kilpnäärmehormoonid

Tere!

Sain täna kätte analüüsi vastused:
Kilpnääret stimuleeriv hormoon ehk TSH 1.79 mIU/l (normväärtus 0.4 - 4 mIU/l)
FT4 ehk vaba türoksiin 10.88 pmol/l , normväärtus 11.5 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüside tulemused on korras, hoolimata FT4 vähesest langusest. Päevade hilinemise põhjuseid tuleb otsida mujalt. Isoleeritud madal FT4 kilpnäärmehaigusele ei viita.
Loe edasi

Kas mul on kilpnäärme alatalitlus?

Tere!

Juba mitu aastat maadlen halva enesetundega. Peamisteks sümptomiteks on

– pidev väsimus, loidus, uimasus,
– aeglasem südametegevus (rahulolekupulss kisub tihti alla ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei, Teil ei ole kilpnäärme alatalitlust. Teoreetiliselt võiks olla tegemist hüpofüüsi puudulikkusega, kuid sel juhul ei tohiks Teil olla menstruatsioone ja seega pean nn. sekundaarset kilpnäärme ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: