Mitte allergiline astma! 10.09.22 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
Pöördun teie poole kui kolme lapse ema.
Ja on 7aastase pojaga suur mure selle astma poole pealt.
Kuidas või mis alusel saab üldse kindlaks teha ,et lapsel on astma. Kas mul oleks õigus kopsu arsti vastuvõtule kui lapsel on diagnoositud mittealergiline astma. Probleem on see ,et tal tekib nagu Haukuv köha siis kui ilmad lähevad jahedaks enamasti on see kolm korda aasta jooksul. Ja siis on hingamine raskendatud olen olnud temaga enamjaolt alati haiglas sellel momendil. Nüüd on sama asi aga õnneks pole veel haiglasse pidanud sõitma. Kuigi mure koht on ,et perearst kirjutab ventoliinilahust aurumasinasse panemiseks iga väikesegi köha peale mis on minu jaoks kummaline sest see on hormoon ja seda 0,5 milli kaks korda päevas inhalaatoriga teha on jube. Kuna lapse süda lööb niigi kiiresti paneb see veel hullemini selle lööma.
Olen ka teie vastuvõtul käinud ja seal siis see välja diagnoositi.
Kas on ka võimalik mingisuguseid täiendavaid uuringuid teha ,et olla selles 99% kindel ,et see siiski on astma mitte mingisugune ülemistehingamisteede põletik või mis iganes muu haigus.
Mee tegime ka kahe erineva piibuga kunagi ravi aga siis seda jälle ei läinud vaja tegime pausi ja nüüd on see paus veninud päris pikaks ja perearst saatekirja meile ei anna teie juurde. Ja meil ka vahemahut olemas ja igasugu asjad aga meil ei ole arsti kes meid aitaks!
Olen lihtsalt ema kes muretseb lapse pärast ja see köha mis tuleb nii järsku ja kimbutab öösel kõige rohkem.

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,
Laste jaoks ei ole eraldi pulmonoloogi, olen allergoloog-pulmonoloog ja kõik lastega tegelevad allergoloogid on ühtlasi pulmonoloogid.
Väikelastel on astma enamasti mitteallergiline. Astma korral on oluline põletikuvastane ravi ja hoogude ravi. Põletikuvastase toimega sissehingatavad glükokortikosteroidid (flutikasoon, budesoniid), igapäevases kõnes kasutatakse lihtsalt hormooni nimetust ja antileukotrieenid (montelukast). Need preparaadid on hoogude vältimiseks.
Ventolin (salbutamool) ei ole hormoon ja sellest on abi vaid köhahoogude vaigistamisel, astmale iseloomuliku raskendatud väljahingamise korral. Sageli tekib lühiajaline kõrvaltoime, mis väljendub südame töö kiirenemisena ja harvem võib tekkida ka kerge värin, mis küllalt kiiresti taandub.
Allergilise astma korral on lisaks ravile oluline allergeenikontakti vältimine. Seepärast allergiateste korratakse, sest mitteallergiline astma võib muutuda allergiliseks.
Väikesel lapsel on astma diagnoosi aluseks kaebused, kopsude kuulatlusleid, ravile alluvus, kuid vähem olulised ei ole astma pärilikkus, allergiale iseloomulike tunnuste olemasolu. Koolieas saab lisaks teha hingamisfunktsiooni uuringuid, hinnata eosinofiilse põletiku olemasolu hingamisteedes ja ravi määramisel lähtuda nende tulemustest.
Mitteallergilisest astmast, mille põhiliseks vallandajaks on infektsioonid, võivad lapsed nö välja kasvada. Astma võib olla kohe alguses allergiline, mõnikord muutub astma allergiliseks aastate möödumisel. Seega on mitmesugused haiguse kulud võimalikud ja seepärast käivadki lapsed korduvalt eriarsti vastuvõtul.
Kui laps on astma ägenemisega haiglas, siis suunatakse ta reeglina ka allergoloogi kontrollile. Teie lapsel on uuringud kindlasti näidustatud, et saada selgust, mis on ägenemiste põhjuseks ja kuidas neid vältida.

Heade soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

4 kuuse beebi kaka helekollane

Tere.
Muret teeb 4 kuuse beebi kaka. Beebi saab ainult rinnapiima asendajat (nüüd juba ca 3 nädalat, varem 50%rinnapiima ja 50% asendajat) Umbes nädal peale Rota vaktsiini teist annust muutus kaka ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Kaka värvuse pärast ei ole üldsegi põhjust muretseda. See on erinev rinnapiima ja piimasegu saavatel lastel. Kõige tähtsam on see, et laps tunneb end hästi ja kasvab. Rotavaktsiin võib tekitada ...

Loe edasi

Elidel kreem

Tere ,mis võib juhtuda kui kreemi võis sattuda vähesel määral suhu?

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Elidel kreem võib kasutamise alguses maha kipitama panna ja seepärast laps hõõrub rohkem. Kui nahk on põletikuline, võib apteegist osta käsimüügist ka hüdrokortisooni kreemi, sellega saate ...

Loe edasi

Lapse mitte kakamine

Tere, suur aitâh kiire vastuse eest. Kaaluga on normis lisan failid. Mure algas esimesest lisatoidu lusikast. Arst ikka taaskord soovitas microlaxi et ootame saatekirjaga no jeerum pea 40p jooksul kakamist ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere, arutelu läheka pikaks, sest see toimuks küsimuste vastuste vormis ja üht kindlat soovitust ka pole. Eesti Lastearstide Seltsi kodulehel Imikute ja väikelaste toitmise juhend, kindlsti leiate sealt ...

Loe edasi

Beebi mitte kakamine.

Tere, mure beebiga saab kohe 7 kuuseks. Kuu aega tagasi soovitas arst pûreedega tutvust teha ning esimesest lusikast null kakamist. Ootasin 9p andsin microlaxi tuli kõva suur tûkk nagu plastiliin. Edasi ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Kui asjad ei laabu, võiksite ikkagi minna lastearsti vastuvõtule.
Hästi oluline on hinnata ka kaalu ja kasvu edenemist ja võtke kaalu-kasvu andmed kaasa.
Ainult nende kirjelduste ...

Loe edasi

Ülahuul paistes

Minu ülahuul on paistes, allergiat ega midagi ei ole!
Mis peaks tegema?

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere!

Kui on tekkinud ülahuule turse, sis esmalt peaks analüüsima allergia olemasolu. Hea oleks paistes huulest teha foto, et seda vajadusel saaks võrrelda ja ka arstile näidata, sest sageli ...

Loe edasi

3kuuse vereanalüüsid

Mida arvate verenäitajatest? Muret tekitav olukord, sest laps pole kuidagi haige olnud, pole kaebusi, sööb, magab ilusti. Tegu igati rõõmsa, vaikse lapsega. Vereanalüüs tehti rasedusaegse diabeedi tõttu ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Verest saab teha väga palju uuringuid. Kirjast ei selgu, mis uuringuga, mis näitajaga tegemist on.
Analüüsi vastust saab ikkagi kommenteerida vaid selle tellinud arst, tema teab, ...

Loe edasi

Laigud

Tere
Kas see on allergia ? Pilt lisatud

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Hammaste lõikumisele eelneb ja sellega kaasneb rohke süljeeritus. See on täiesti normaalne. Enamuse süljest lapsed neelavad alla, aga kui laps kipub rohkem suud lahti hoidma, siis voolab ...

Loe edasi

Metalli/vere järgi lõhnav hingeõhk lapsel. Kõhuvalu ja veidrad punnilised kuivad/ketendavad laigud nahal

Lapsel eelmise aasta jõuludest kõhuvalu probleemid, mis algasid pärast kõhuviirust. Sellest ajast pea iga kord, kui viirushaigus hakkab, algab kõhuvalu ja iiveldamine, vahel koos oksendamisega.
Kõhuvalu ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Et uuringud kõik korras olnud, siis tõsise haigusega tegemist ei saa olla.
Psoriaas on levinud nahahaigus ja kui lähisugulastel on diagnoositud, siis on selguse saamiseks õige ...

Loe edasi

Beebil allergia?

Tere! Minu peatselt 3 kuuseks saaval beebil tekkisid nädal tagasi punnid põskedele ja lõuale. Edasi kandusid silma ümbrusesse ja ka kõrva taha. Keha peal punne ei ole, va ühe põlve sise-ja välisküljel. ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Pildi ja kirjelduse järgi võiks tegemist olla allergilise lööbega.
Et lööve on pildil küllalt intensiivne, soovitan lööbele määrida 2 x päevas.apteegist käsimüügist saadavat hüdrokortisooni ...

Loe edasi

2k lapsel punane laik huulel

Tere
2k lapse huule kohale tuli mõned päevad tagasi punane laik, justkui oleks hõõrunud naha maha. Nüüd see ala suurenenud ja peale tekkinud koorikud. Mis see olla võiks ja kuidas ravida? Hetkel ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Mõnikord tekib tugeval imemisel villike, mis võib katki minna.
Bepanthen baby salv sobib.

Kjulge

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: