Allergiatest 08.10.20 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere.

Minu 1a 1kuu vanusel lapsel on atoopiline dermatiit, mis on viimastel nädalatel ägenenud. Perearst võttis veeniverest selle üldise allergiaproovi, IgE tulemus oli 4,6. Tema sõnul ei leitud midagi ja tema meid edasi täpsemale allergiatestile ei saatnud. Ise uurides leidsin, et tõlgendus tabeli järgi on tulemus kõrge. Sooviks teada teie arvamust, kas mul on mõtet sellise IgE tulemuse korral teha lisa allergiateste, näiteks toidu ja tolmu?

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Üld IgE väärtus 4,6 ei ole kindlasti kõrge, see on tavapärasest madalam.
Kui on tehtud allergeenspetsiifiline IgE antikehade määramine, siis on küll 4,6 kU/l kõrge väärtus.
Tundub nii, et võrdlesite üld IgE väärtust allergeenspetsiifilise IgE referentsväärtusega ja see juhtis eksiteele.
Madal üld IgE väärtus ei välista positiivseid tulemusi toidu- ja aeroallergeenidega, kuid positiivsuse tõenäosus on väike võrreldes kõrge üld IgE väärtuse puhusega.
Atoopiline dermatiit ei tarvitse olla seotud allergiaga. Tegemist on naha barjäärfunktsiooni nõrkusega, nahk muutub kuivaks ja kergesti lisandub põletikuline reaktsioon.
Kui atoopilise dermatiidi puhul on kindlaks tehtud toiduallergia, siis on abi menüüs tehtud piirangutest. Kreemitada niisutavate ja põletikuvastaste kreemidega tuleks ka siis kui ei ole toiduallergiat, naha ärritajaid on vaja vältida ning tagasihoidlik tuleb olla histamiini sisaldavate ja vabastavate toitudega.

Atoopilise dermatiidi kohta saate lugeda www.allergialiit.ee ja mitmetelt teistelt veebilehtedelt.

Heade soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

allergia piimatoodetele

Tere!
Pöördun Teie poole murega. Nimelt minu ühe aasta ja viie kuuse lapse kaka on peale piimatoodete söömist roheline ja lõhnab väga pahasti. See on olnud sellest ajast saadik, kui hakkasime piimatooteid ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Arvan küll, et põhjuseks ei ole piim, sest kaka on roheline ja halvasti lõhnav ka siis kui laps ei saa piimatooteid. Kui laps kasvab ja areneb hästi, on rõõmus, ei kurda valu, hemoglobiini ...

Loe edasi

Kahtlus kassiallergiale

Tere
Kas on võimalik, et lapsele (5a) tehtud kassiallergia test (käe pealt), mis näitas negatiivset tulemust ei tuvastanud allergiat? Lapsele tehti kassi/koera allergiatest ja tolmulestatest ning ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kui varem ei ole kassikontaktil olnud kaebusi ei välista see olukorda, et nüüd on laps sellele siiski reageerinud. Võib olla nii, et on vaid ärritusreaktsioon karvadele, kuid võib olla ...

Loe edasi

Esmaabivahendid allergia puhul

Tervist,
3 aastat tagasi tekkis mul krevetisalati söömise järel tugev allergiline reaktsioon: nõgeslööve kätel ja jalgadel, huuled ja silmad paistes, vererõhk oli 60/40. See juhtus teises Euroopa ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Koorikloomade söömist tuleks ka edaspidi vältida, sest allergia nende suhtes jääb enamasti püsima. Prednisoloni süstist on abi, kui saate süstimisega ise hakkama või keegi teiega kaasas ...

Loe edasi

Allergia

Tere!
Mureks on allergiad ravimite ja toitude suhtes...
Ravimitest on allergiad ibuprofeeni, duphastoni, fluxi, seroxati, klacidi, l-thyroxini vastu...
Ja ka toiduainetest maasikad, mesi, ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Sellele küsimusele ei ole võimalik kirja teel vastata. Oluline on analüüsida erinevate ravimite toimet, nende omavahelisi mõjusid üheaegsel võtmisel ja ka tarvitamisel koos teatud toitudega. ...

Loe edasi

Allergia koera karvade suhtes?

Laps bronhiaal-astmaatik. Varasemalt testid tehtud, et koera karvade suhtes allergiline pole. Suvel võtsime aga koera ja esimesed kuud olime maal, kus kutsikas viibis enamuse ajast õues. Enne kooli tulime ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Nagu saan aru Teie kirjast, on lapsel diagnoositud astma, sest ta kasutab raviks aastaringselt leukotrieeniretseptori antagonisti Singulairi. Kirjast ei selgu see, kas on selgunud allergia ...

Loe edasi

allergia?

Vaevlen juba mõnda aega vist allergia käes. Olen 42 a. naine, märtsi lõpust on punetav ja sügelev lööve silmade ümbruses (alguses oli pea-aegu kogu näo pind lööbega kaetud, mis paari päevaga taandus silmade ...

Vastas dr Maire Vasar

Tere!
Sümptomite alusel on teil kahtlus allergiale, kuigi arsti poolt on diagnoositud herpesinfektsiooni. Herpes simplex (lihtohatis) on üks levinumaid viirusinfektsioone, eelistatult suu- ja ninalimaskestal, ...

Loe edasi

Allergiatest

Tere!
Olen mures oma 2a 9k vanuse tütre pideva nohu pärast.Perearst suunas nina-kõrva-kurguarsti vastuvõtule, ravi tulemusel saime nohust lahti nädalaks-paariks, nüüd on see taas tagasi. Kuna ka ...

Vastas dr Maire Vasar

Tere!
Põhjusliku allergeeni tuvastamiseks tehakse nahatorketestid või vereseerumist analüüs allergeenivastaste IgE antikehade määramiseks. Vanuselisi piiranguid nahatorketestide tegemiseks ei ole, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: