Allergiatest 17.05.04 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen mures oma 2a 9k vanuse tütre pideva nohu pärast.Perearst suunas nina-kõrva-kurguarsti vastuvõtule, ravi tulemusel saime nohust lahti nädalaks-paariks, nüüd on see taas tagasi. Kuna ka endal on pikalt nohuperioode olnud,
siis doktor kahtlustas allergiat ja soovitas tarvitada Cirruse kapsleid.Siit tekkis
kahtlus, et kas lapse nohu ja mõnikord ka silmapõletik võib olla allergiaga seotud.Perearst on nõus kirjutama saatekirja allergoloogi vastuvõtule, kuid lisas, et üldjuhul alla kolmeaastastele allergiateste ei tehta.Kas oleks ikkagi
mõtekas teha, milliseid testimise variante väikelapsele tehakse ja kas see võib olla kuidagi kahjulik?

Tänades,
murelik ema

Arst vastas:

dr Maire Vasar

Pediaater

TÜ Kliinikumi lastekliinik

Tere!
Põhjusliku allergeeni tuvastamiseks tehakse nahatorketestid või vereseerumist analüüs allergeenivastaste IgE antikehade määramiseks. Vanuselisi piiranguid nahatorketestide tegemiseks ei ole, neid tehakse juba imikueas. Nahateste ei teha muidugi ägeda infektsioonhaiguse ja ägeda allergiahaiguse (nt. ekseemi ägenemine) ajal. Enne testi läbiviimist ei kasutata 5-10p. antihistamiinseid preparaate (ka Cirrus sisaldab antihistamiinikumi), kortikosteroidsalve testi tegemise piirkonnas 1.nädala vältel, süsteemseid kortikosteroide 1 kuu vältel, kuna need ravimid võivad naha tundlikkust muuta. Kui allergiahaiguse tõttu ei saa antihistamiinsetest ravimitest loobuda, võib määrata antikehasid vereseerumist, kuna ravi ei mõjuta antikehade taset veres. Nahatorketestid ega ka vereseerumi test ei ole kahjulikud ja kõrvalnähte testist ei teki. Nahatorketesti vastust hinnatakse 15.minuti möödudes, vereseerumi testi vastuse saab 2-3 nädala möödudes olenevalt laborist (kogutakse mitme patsiendi vereseerumid, et automaatse laborisüsteemiga verd analüüsida). Te ei pea muretsema, sest uuringud on täiesti ohutud lapsele.

Parimate soovidega,
dr. Maire Vasar

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

suus pidev limavool (mullitamine)

Sain hiljuti borrelioosi diagnoosi (IgM positiivne). Võimalik, et see mitu aastat mu sees olnud. Mul on viimase 4 aastaga sinusiit väga hulluks läinud, pidev kõdi ja voolus ja drenaaz kurgus. Võimalik, ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Et allergiatestid on korras/negatiivsed, siis ninaeritist allergiaga ilmselt seostada ei saa. Allergiaga kaasneksid ka silmade ärritus, aevastamine ja leid ei oleks nii püsivalt. Ilmselt ...

Loe edasi

Allergiatest

Tere.

Minu 1a 1kuu vanusel lapsel on atoopiline dermatiit, mis on viimastel nädalatel ägenenud. Perearst võttis veeniverest selle üldise allergiaproovi, IgE tulemus oli 4,6. Tema sõnul ei ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Üld IgE väärtus 4,6 ei ole kindlasti kõrge, see on tavapärasest madalam.
Kui on tehtud allergeenspetsiifiline IgE antikehade määramine, siis on küll 4,6 kU/l kõrge väärtus.
Loe edasi

allergia piimatoodetele

Tere!
Pöördun Teie poole murega. Nimelt minu ühe aasta ja viie kuuse lapse kaka on peale piimatoodete söömist roheline ja lõhnab väga pahasti. See on olnud sellest ajast saadik, kui hakkasime piimatooteid ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Arvan küll, et põhjuseks ei ole piim, sest kaka on roheline ja halvasti lõhnav ka siis kui laps ei saa piimatooteid. Kui laps kasvab ja areneb hästi, on rõõmus, ei kurda valu, hemoglobiini ...

Loe edasi

Kahtlus kassiallergiale

Tere
Kas on võimalik, et lapsele (5a) tehtud kassiallergia test (käe pealt), mis näitas negatiivset tulemust ei tuvastanud allergiat? Lapsele tehti kassi/koera allergiatest ja tolmulestatest ning ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kui varem ei ole kassikontaktil olnud kaebusi ei välista see olukorda, et nüüd on laps sellele siiski reageerinud. Võib olla nii, et on vaid ärritusreaktsioon karvadele, kuid võib olla ...

Loe edasi

Allergia

Tere!
Mureks on allergiad ravimite ja toitude suhtes...
Ravimitest on allergiad ibuprofeeni, duphastoni, fluxi, seroxati, klacidi, l-thyroxini vastu...
Ja ka toiduainetest maasikad, mesi, ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Sellele küsimusele ei ole võimalik kirja teel vastata. Oluline on analüüsida erinevate ravimite toimet, nende omavahelisi mõjusid üheaegsel võtmisel ja ka tarvitamisel koos teatud toitudega. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: