Nõgeslööve, angioödeem 07.01.19 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Laps on olnud väikesest peale atoopik. 3-4 korda on olnud ka äkitselt tekkivat nõgeslöövet, kui enamasti randmetele, käeseljale või käsivartele tekib nõgeskubla laadne lööve. Lööve tekib äkitselt ja kiiresti, allub tavalistele allergia tablettidele zyrtec, cetirizin.
Täna tekkis lapsel äkitselt silmade turse - angioödeem. Esmalt sai kodus cetirizini, lastehaiglas ka prednisaloni tableti. Cetirizin oli eelnevalt juba mõjunud, turse ei läinud enam hullemaks umbes tund pärast tabletti oli märgata vähest turse taandumist.
Lapse ema olnud samuti atoopik ning hilises teismeeas olnud 2-3x hädas angioödeemiga, ühel korral väga tugev turse kõris, näos ja nõgeslööve.
Peres ka teine laps atoopik + paaril korral tekkinud näo (põskede) paistetus.

Küsimus järgmine - kas lapsel peaks olema alati ja igal pool kaasas mõni ravim, mis aitaks kiirelt reageerida alleegiahoo ajal? Mis ravim see peaks olema?

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Antihistamiini soovitan kasutada vähemalt 3 päeva peale lööbe kadumist.
Hea oleks uuesti minna allergoloogi vastuvõtule, loodetavasti õnnestub kindlaks teha, mis on angioödeemi tekke põhjus.
Antihistamiini tablett võiks alati kaasas olla. Kui sellest olulist efekti ei märka, siis oleks vaja hormooni (tabletina prednisoloon) ja seda saab allergoloog või perearst vajadusel välja kirjutada.

Heade soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Mida teha ?

Kas on midagi ette vôtta pideva nohu korral vôi peaks laskma tàieliku allegiatesti teha ?

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Allergiateste saab teha nahatestidena ja verest IgE antikehade sisaldust määrates. Ilmselt tehti teil verest IgE testid, kuid tulemuste interpreteerimine on jäänud puudulikuks ja seetõttu ...

Loe edasi

Esmaabivahendid allergia puhul

Tervist,
3 aastat tagasi tekkis mul krevetisalati söömise järel tugev allergiline reaktsioon: nõgeslööve kätel ja jalgadel, huuled ja silmad paistes, vererõhk oli 60/40. See juhtus teises Euroopa ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Koorikloomade söömist tuleks ka edaspidi vältida, sest allergia nende suhtes jääb enamasti püsima. Prednisoloni süstist on abi, kui saate süstimisega ise hakkama või keegi teiega kaasas ...

Loe edasi

Herilase allergia tõsidus

Tere,

küsimus on herilase (?) allergia tõsiduse kohta.

Laps, 4a tekkis eelmisel suvel õues olles tugev allergiline reaktsioon.
Tekkis nõgeslööve kerel ( peamiselt kõhu/rindkere ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Tegemist võis olla herilasest põhjustatud reaktsiooniga, sest IgE antikehad ka täitsa olemas, kuigi mitte kõrges väärtuses. Väikest torget ei tarvitse alati märgata ja nõela ka sisse ...

Loe edasi

Nõgeslööve

Tere! Olen 28aastane noor naine. Alustuseks ütlen, et varem ei ole mul allergiatega probleeme olnud (kui võib-olla ainult see, et viimase 5 aasta jooksul ei saa ma enam pikalt kanda kõrvarõngaid mis ei ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Kirjelduse järgi on tegemist nõgeslööbega, mille põhjus ei tarvitse olla otseselt allergiaga seotud. Samas on õige kasutada antihistamiinikumi (Lorano toimeaineks on loratadin, Eestis müügil Claritine, ...

Loe edasi

Kas toiduvõi võib tekitada allergiat või naha löövet?

Hakkasin oma 6kuusele lapsele pakkuma Milupa "Hea Une" putru. Jõudsin anda mõned ampsud, kui järsku tekkis lapse ülahuulele vill, silmad läksid paiste, vesiseks ja punaseks ning kõhule tekkis nõgeslööve. ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Kirjast ei selgu täpsemalt, missuguse "Hea une pudruga" tegemist oli, sest müügil on kolm erineva retseptiga varianti.
Gluteeni talumatus ei tekita löövet ja seetõttu tekkinud reaktsiooni ...

Loe edasi

Kummaline allergiahoog kätel

Tere. Minu 12aastasel tütrel on tekkinud kummaline alllergia peopessa ja see avaldub ainult hommikuti, sarnaneb nõgesekõrvetusele- ja lisaks sellele on peopesad paistes. See seisund on tal juba pea kaks ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Peopessa tekkiva nõgeslööve ja turse ei ole enamasti seotud allergiaga. See tekib enamasti mingist füüsikalisest tegurist, kõige enam rõhust raskuste kandmisel, aga ka külmast, soojast, veekontaktist ...

Loe edasi

Allergia või sügelised?

Tere!
Lugu selline, et 5 nädalat tagasi tekkis õlale väike sügelev laiguke, mis arenes kahe nädalaga ligi 5 cm läbimõõduga põletikuliseks alaks. Ei olnud ringikululine, pigem meenutas lopergust kolmnurka. ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Arvan ka, et tegemist ei ole sügelistega. Kirjelduse järgi on praegu nõgeslööve, mille põhjus võib olla seotud toitudega, toidu lisaainetega, kontaktreaktsiooniga vms. Allergia olemasolu toetab ka eosinofiilia ...

Loe edasi

nõgesetõbi

minu poeg teenib aega mereväes, ta ei ole olnud ennem allergiline millegi suhtes, kuid seal tekks tal füüsilise töö ajal,kui ta higistas kehale punased laigud , mis sügelesid torkivalt. Arst ütles, et ...

Vastas dr Maire Vasar

Tere!
Urtikaaria ehk nõgestõve põhjuseid on mitmeid: ravimid, toiduained, erinevad infektsioonid, allergeenid. Ka mitmete reumaatiliste- ja sidekoehaiguste ning verehaiguste korral võib sarnane lööve ...

Loe edasi

Allergia

Tere, umbes 8 kuud tagasi tekkis mul aspiriini võtmise tagajärjel nõgestõbi ja kõriturse-käis ka kiirabi.
Peale seda külastasin allergoloogi-kes ei võtnud midagi ette , kuigi mul lõi allergia välja ...

Vastas dr Maire Vasar

Tere!
Aspiriini ülitundlikkuse korral tekibki kõige sagedamini urtikaari e. nõgeslööve, ka kõriturse ja astma. Ja teie kirjast selgub, et nõgeslööve esineb teil aeg-ajalt endiselt. Võib olla saate ...

Loe edasi

urtikaaria

Tere!
Neli kuud tagasi tekkis nahale nõgeslööve, ei oska öelda, millest. Pole siiani ära kadunud. Mõnikord ei ole mitu päeva löövet, aga mõnikord on nii, et suu limaskest läheb tursesse(huuled). ...

Vastas dr Maire Vasar

Tere!
Nõgeslööve on sageli esinev nähtus ja ta võib tekkida igas eas. 20% inimestest on kogenud elu jooksul vähemalt üht nõgestõve episoodi. Kuid kahjuks 70% haigetest ei õnnestu tõesti urtikaariat ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: