Silmade paistetus 21.10.19 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
12-aastasel tüdrukul on tekkinud 5x äkki tekkiv silmade turse. Tehtud septembris kõikvõimalikud allergiatestid, C1 inhibiitor jne, kuid testid olid kõik negatiivsed.
Kuna neljal korral on turse tekkinud tantsutrennis ja ühel korral jalgrattaga sõites, siis kahtlustame praegu higistamist. Kuigi vahepeal on toimunud kümneid kehalise tunde ja tantsutrenne, kus on samuti füüsiline koormus, aga paistetust ei teki.
Kas on võimalik, et higistamine tekitab silmade turset. Ehk on tegemist teismeea hormonaalsete muutustega ja kuidagi higi ja hormoonide koostoimel tekib näo turse?

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Kaheksa kuu jooksul viiel korral füüsilisel koormusel kiiresti tekkinud angioneurootiline turse on allunud hästi antihistamiini ja glükokortikoidi kasutamisele. C1 inhibiitori puudulikkusest põhjustatud angioödeem on lisaks heale raviefektile välistatud ka laboratoorse uuringuga.

Zyrteci ja prednisolooni kasutamine verest IgE testide tulemust ei mõjuta.

Higistamisest põhjustatud ehk kolinergilise urtikaaria korral tekib peenetäpiline lööve, kuid lapsel lööbe teket te ei kirjelda.

Võimalik on füüsikaline urtikaaria, kuid siiski ka histamiini sisaldava/vabastava toiduaine kasutamine enne suuremat füüsilist koormust.

Kui probleem kestab, oleks hea seda veelkord koos allergoloogiga analüüsida.

Heade soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Tattoveering

Tere! Paar aastat tagasi tehti mulle välismaal musta hennaga tattoveering, mille vastu mul tekkis tohutu allergia. Terve selg, kuhu suur pilt oli tehtud sööbis ära, millele järgnesid villid ja mädanemine, ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Minu kindel soovitus on tätoveeringust loobumine. Ka uuringute alusel ei saa kõiki ohtusid ette näha. Reaktsiooni tekke risk on kirjeldatu põhjal väga suur nii looduslikele kui keemilistele ...

Loe edasi

silmade rähmasus ja näo paistetus

Lapse silmad on aeg-ajalt punased. Viimasel ajal on tekkinud paistetus ja rähmasus.
Sooviksime teha allergiatesti, et uurida, kas põhjuseks võib olla taimede õitsemine...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Sellise reaktsiooni põhjuseks võib küll olla ülitundlikkus taimede õietolmu suhtes ja sel puhul on põhjuse tuvastamiseks võimalik teha nahateste. Nahatestide tegemise eelselt ei tohiks ...

Loe edasi

Sügelev lööve

Kehale (põlved, sääre eesosa, tagumik) ja näole (eriti silmade ümbrus) tekivad perioodiliselt roosad villitaolised plötakad, mis sügelevad. Esimesel korral pöördusin perearsti poole, kes peale vaadates ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Kirjelduse järgi on tegemist tõepoolest nõgeslööbega, mis tekkinud viimasel kahel nädalal mõnel korral ja kadunud kiiresti ilma ravita. Kui varem selliseid probleeme ei ole olnud, tuleb arvestada elukohavahetusega, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: