Herilase allergia tõsidus 27.02.14 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

küsimus on herilase (?) allergia tõsiduse kohta.

Laps, 4a tekkis eelmisel suvel õues olles tugev allergiline reaktsioon.
Tekkis nõgeslööve kerel ( peamiselt kõhu/rindkere piirkonnas). Nägu tursus.
Läksime traumapunkti.
Väljavõte patsiendikaardilt ( ca 30-40 min peale esimesi sümptomeid): Hingamine normis, Hemodünaamiliselt stabiilne, üldseisund rahuldav. Silmad praktiliselt kinni silmalaugude turse tõttu. Raviks S.NaVCl 0,9% 500, S.Predinisoloni 25mg, S.Tavegyli 0,7mg

Kuna hammustamiskoht puudus ( ka arstid ei suutnud seda tuvastada), siis jäi lahtiseks võimalik tekkepõhjus.

Hiljem testi tehes (ca 3 kuud hiljem) näitas küll herilase antikehad 0,59 IGE.

Kirjutati välja ka EpiPen, kuna viibime palju looduses.

Minu küsimus on, et kas tegemist võis olla üldse herilase hammustusega või võis sellise reaktsiooni põhjustada midagi muud? Milline on tõenäosus, et järgmine reaktsioon on eluohtlik?
Kas olemasolev ravi (süstid) on sellises vanuses lastele ohtlik?

Laps on üldiselt terve. Atoopiline dermatiit oli enne, nüüd on ka see vähenemas. Muud allergiad puuduvad (testid on samuti tehtud).

Lisatud foto on tehtud ca 4h peale esimeste sümptomite ilmnemist.

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Tegemist võis olla herilasest põhjustatud reaktsiooniga, sest IgE antikehad ka täitsa olemas, kuigi mitte kõrges väärtuses. Väikest torget ei tarvitse alati märgata ja nõela ka sisse ei jää. Esimese nõelamise järel ei tarvitse IgE väärtused kõrged olla, kuid järgnevate nõelamistega suureneb raske reaktsiooni oht. Täielikult ei ole välistatud muu reaktsiooni tekke põhjus (nt toit). Sõltumata sellest, mis vallandas reaktsiooni, on minu kindel soovitus kanda kaasas EpiPeni. Praegu ei jõudnud veel hääle kähedust, hingamise raskust ja vererõhu langust tekkida, kuid neid asju tuleb karta. Lööbe puhul on esimene samm antihistamiinikumi (Zyrtec) andmine, lööbe süvenemisel lisaks prednisoloon, kuid hääle käheduse vm hingamisteede sümptomite puhul tuleb kiiresti kasutada adrenaliini (EpiPen jr). Kui sõltumata põhjusest tekivad sümptomid väga kiiresti (minutitega), ennustab see raskemat reaktsiooni ja süst oleks mõistlik teha kohe. Adrenaliini süst (0,15 mg) ei ole kuidagi ohtlik, , kuid on hädaolukorras ÄÄRMISELT VAJALIK! Väga hea, et see teil olemas ja kandke seda kaasas! Lugege kindlasti ka Eesti Allergialiidu koduleheküljelt, kuidas herilasi ja mesilasi endast eemal hoida!
Ohutut looduse nautimist soovides,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Herilase / mesilase mürgile allergia

Tere,
5a tagasi oli tehtud naha torketestid, sh oli tehtud test nimega "Histamiin: 3mm". Kas tegu on mesilase mürgi allergiaga?
Kuna ma kunagi ei ole sellega kokku puutnud (mesilane vms kunagi ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Histamiini lahusega tehakse alati nn positiivne torketest.
See peab reageerima st tekitama paapuli suuruses vähemalt 3 mm, siis saab teiste testide tulemust hinnata. Kui histamiiniga ...

Loe edasi

Tulemuste tõlgendamine

Tere!

Siin on link, kus on tekst https://www.kliinik.ee/allergoloogia/id-38/noustamine/?question=82649, aga olen ära unustanud vist lisada pildid oma proovide tulemustest. Võibolla nüüd saab ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

1) Pollinoosi põhjuseks on tehtud uuringute alusel puude, heintaimede ja rohttaimede õietolm.
Kõige kõrgem on IgE antikehade sisaldus heintaimede õietolmu suhtes ja ka teraviljadele ...

Loe edasi

Allergiatestide tulemused

Tere!

Soovin veidi ka teie nõu oma allergiatestide tulemustele. Alguse sai kõik siis sellest, et käisin septembris jooksmas õues. Pärast autosse istumist tekkis meeletu kuumalaine, kael hakkas ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Infot on kirjas palju, kuid mitmed olulised asjad siin siiski ei kajastu, et anda juhised edasiseks tegutsemiseks.
Kindlasti saab hinnangut anda see, kes on näinud kõiki analüüside ...

Loe edasi

allergiad ja sõjavägi

Tere! Mul on diagnoositud herilase suhtes allergia (näit 2,42). Välja on kirjutatud Epipen. Ühe korra olen saanud jalga nõelata ja seejärel pidin pöörduma emosse, kus sain 2 süsti. Üleüldine allergianäit ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kui tegemist on allergoloogi pandud ja põhjendatud diagnoosidega ning raske reaktsiooni tekke võimalus on suur, siis see vabastab ajateenistusest.

Kjulge

Loe edasi

Kassiallergia lapsel

Lapsel on diagnoositud kassiallergia. Oleme olukorras, kus meie pere soovib võtta koera tubastesse tingimustesse ning siit ka minu küsimus. Kas lapsel kellel on diagnoositud kassiallergia võib avalduda ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kui on ülitundlikkus on juba tekkinud ühe looma allergeenide suhtes, siis teise looma suhtes allergia kujunemise tõenäosus on küllalt suur. Ülitundlikkuse ehk sensibiliseerumise kujunemiseks ...

Loe edasi

nahalööve peale herilase nõelamist

Tere,
juuli kuus nõelas mind kätte herilane. käsi läks umbes 20cm punaseks, muid kaebusi polnud. Ostsin apteegist allergiatablette ja punetus kadus. 2-3 nädala pärast tuli tagasi umbes 5cm punane ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Esialgu tekkis Teil herilase nõelamise kohta paikse reaktsioonina vaidkeskmise suurusega punetav laik. Olulist allergiat olla ei saa, sest muid haigusnähte ei tekkinud. See ei ole tavapärane, ...

Loe edasi

Tugev allergia herilase/mesilase mürgile (diagnoos T78.3) ja sõjavägi

Tere!

Kaks aastat on herilase ja mesilase nõelamine tekitanud tugeva allergilise reaktsiooni (angioneurootiline turse) ja nüüd ootab ees sõjaväe arstlik komisjon, mille tarbeks käisin ka allergoloogi ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Esamaabivahendid on välja kirjutatud ja neid kandke alati kaasas! Viige ennast tingimata kurssi, kuidas vähendada mesilaste ja herilastega kokkupuudet ja seega torke võimalust. Sellise ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: