Tulemuste tõlgendamine 22.03.20 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Siin on link, kus on tekst https://www.kliinik.ee/allergoloogia/id-38/noustamine/?question=82649, aga olen ära unustanud vist lisada pildid oma proovide tulemustest. Võibolla nüüd saab tervikuma pildi.
Kuna mul kartuliga reaktsioon on esinenud, siis seda mul ei soovitatud süüa enam üldse ning ma ei julge testida ka. Põhimõtteliselt kõiki kõrge väärtusega asju ei soovitatud süüa. Kuigi mul pole mingeid nähte esinenud. Mesilaselt või herilaselt sain viimati siis nõelata oktoobris ja suvel ehk ilmselt peab see paika kui need testid on tehtud eelmine kuu. Aga ootaks ikkagi teie tõlgendust ja arvamust veel tulemustele. Loodan, et nüüd parem ülevaade.

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

1) Pollinoosi põhjuseks on tehtud uuringute alusel puude, heintaimede ja rohttaimede õietolm.
Kõige kõrgem on IgE antikehade sisaldus heintaimede õietolmu suhtes ja ka teraviljadele toiduna.
Sel korral on põhjust määrata verest nisuvalgu oomega-5-gliadiini vastaste antikehade sisaldust.
Kui see näit on kõrge, siis võivad füüsilisel koormusel tekkida anafülaksia nähud seoses koormuse eelselt nisutoodete kasutamisega. Mitu tundi enne koormust soovitatakse kõiki nisu sisaldavaid toite rangelt vältida.
2) Pähkleid on soovitus vältida seoses ristallergiaga puude õietolm - pähklid, seemned. Kunagi ei saa välistada pähklite omavahelist kontaminatsiooni ja sellega seoses reaktsiooni teket teadaolevalt reaktsiooni mittepõhjustavale (negatiivse testi alusel) pähklile.
3) Mesilase ja herilase suhtes on ülitundlikkus kõrge. Kindlasti hoidke nendest eemale ja kandke kaasas EpiPeni, antihistmiini, prednisolooni, mis kõik olid juba välja kirjutatud.
4) Keedetud, praetud lisaaineteta kartulist reaktsiooni ei oskaks küll ennustada. Ka õunad termiliselt töödelduna (moos, mahl) ei peaks reaktsiooni tekitama. Arvan, et sojat ei pea rangelt vältima.
Heade soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Mida teha ?

Kas on midagi ette vôtta pideva nohu korral vôi peaks laskma tàieliku allegiatesti teha ?

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Allergiateste saab teha nahatestidena ja verest IgE antikehade sisaldust määrates. Ilmselt tehti teil verest IgE testid, kuid tulemuste interpreteerimine on jäänud puudulikuks ja seetõttu ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: